Και μέσω κινητού ο έλεγχος για πλαστές αποδείξεις ταμειακών

115

Τη δημιουργία ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής που θα είναι προσβάσιμη μέσω κινητού τηλεφώνου και θα στοχεύει στον άμεσο έλεγχο των αποδείξεων που έχουν εκδοθεί από ταμειακή μηχανή-μαϊμου προωθεί η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αντίστοιχη εφαρμογή είναι ήδη διαθέσιμη από το 2015 στο δικτυακό τόπο της ΑΑΔΕ και πλέον προωθείται ο έλεγχος και μέσω κινητού τηλεφώνου. Οι καταναλωτές θα μπορούν να γράψουν σε ειδικά πεδία της εφαρμογής στοιχεία που εμφανίζονται στην απόδειξη που λαμβάνουν και το σύστημα θα τους απαντά άμεσα αν η ταμειακή που εξέδωσε την απόδειξη είναι νόμιμη και δηλωμένη στο υπουργείο Οικονομικών.

Η δημιουργία της σχετικής εφαρμογής έρχεται στον απόηχο της αποκάλυψης ότι στο Γαϊδουρονήσι λειτουργούσε επιχείρηση με πέντε καντίνες οι οποίες διέθεταν ταμειακές μηχανές που ανήκαν σε σουβλατζίδικο το οποίο είχε κλείσει πριν από δέκα χρόνια. Από τον έλεγχο προκύπτει ότι τους τελευταίους μήνες είχαν εκδοθεί από τις συγκεκριμένες ταμειακές μηχανές δεκάδες χιλιάδες αποδείξεις χωρίς αντίκρυσμα. Οι φορολογούμενοι που θα διαπιστώνουν ότι έχουν λάβει απόδειξη από αδήλωτη ταμειακή μηχανή θα μπορούν στη συνέχεια να καταγγέλλουν τη σχετική παρανομία στην ΑΑΔΕ ή την οικονομική αστυνομία.

Στο επόμενο στάδιο προωθείται ο έλεγχος μέσω ειδικών διασταυρώσεων των ροών εσόδων και εισπράξεων με πλαστικό χρήμα. Οι έλεγχοι αυτοί θα διευκολύνουν το έργο των ελεγκτών, οι οποίοι θα μπορούν να βλέπουν για παράδειγμα τον τζίρο που έχει μια επιχείρηση την ημέρα που εμφανίστηκε στο μαγαζί το ελεγκτικό συνεργείο και να κάνουν τις συγκρίσεις με τον τζίρο άλλων ημερών.

ΠΗΓΗcapital.gr
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ