Μαζικές αγωγές κατά του Δημοσίου από ιδιοκτήτες καντινών για το αλαλούμε με τις δημοπρασίες!

98
466820780

Την προχειρότητα, τα λάθη και τις παραλείψεις της κυβέρνησης στην διαχείριση των παραλιών πληρώνουν οι ιδιοκτήτες των καντινών που δραστηριοποιούνται εδώ και χρόνια στην παραλία της Τσαμπίκας και σύμφωνα με πληροφορίες της «δημοκρατικής» περίπου 100 επιτηδευματίες που δραστηριοποιούνται και εκτός αυτής της περιοχής, όπως στον Αρχάγγελο, στ’ Αφάντου, στην Ρόδο κ.λπ. προσανατολίζονται να καταθέσουν στο αμέσως προσεχές διάστημα, μαζικές αγωγές κατά του Ελληνικού Δημοσίου, διεκδικώντας τα… αυτονόητα!
Το χρονικό της υπόθεσης με την Τσαμπίκα
Η «χρυσοφόρα» παραλία της Τσαμπίκας, φέτος, αρχικά παραχωρήθηκε στην ΕΤΑΔ και στην συνέχεια εντελώς ξαφνικά στην Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου με αποτέλεσμα όσοι διατηρούν καντίνες στην εν λόγω παραλία να βρίσκονται επί ξύλου κρεμάμενοι και αντιμέτωποι με την κείμενη νομοθεσία, χωρίς ωστόσο να φέρουν καμία ευθύνη για τον τραγέλαφο της κυβέρνησης.
Πολλοί από τους επιχειρηματίες που ενοικίασαν τις καντίνες, στην παραλία της Τσαμπίκας βρέθηκαν αντιμέτωποι με την αυτόφωρη διαδικασία, επειδή δήθεν, ακόμη δεν έχουν υπογράψει και δεν έχουν στα χέρια τους τα συμβόλαια, για την μίσθωση του χώρου που καταλαμβάνουν, αν και δεν φέρουν καμία ευθύνη για το όλο ζήτημα που προέκυψε.
Οι εν λόγω επιχειρηματίες είχαν συμμετάσχει στην δημοπρασία για την εκμίσθωση της παραλίας Τσαμπίκας που διενήργησε η ΕΤΑΔ στην Αθήνα την περασμένη εβδομάδα.
Μόλις δύο μέρες αργότερα με νέα ΚΥΑ που εκδόθηκε από τα συναρμόδια υπουργεία η εκμετάλλευση της συγκεκριμένης παραλίας παραχωρήθηκε στην Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου, με αποτέλεσμα σήμερα να βρίσκονται εκτεθειμένοι και υπόλογοι απέναντι στο νόμο, όχι οι μανδαρίνοι των Αθηνών που συνεχίζουν να σχεδιάζουν και να αποφασίζουν επί χάρτου, αλλά οι επιχειρηματίες που τηρώντας την νομιμότητα και τις διαδικασίες που προβλεπόταν με βάση την αρχική ΚΥΑ μίσθωσαν τα πόστα που διατηρούν σήμερα.
Η απόφαση για κατάθεση μαζικών αγωγών
Σύμφωνα με όσα δήλωσε στην «δημοκρατική» ο δικηγόρος κ. Νίκος Γιαννάς -ο οποίος θα εκπροσωπήσει τους επιτηδευματίες που ενδιαφέρονται για να καταθέσουν μαζικές αγωγές κατά του Ελληνικού Δημοσίου, η απόφαση αυτή προέκυψε από την αγανάκτηση των επιχειρηματιών και λοιπών επιτηδευματιών, καθώς βλέπουν καθημερινά να βιώνουν το… θέατρο του παραλόγου.
«Όσοι έχουν προσβληθεί και έλαβαν μέρος στους διαγωνισμούς της ΕΤΑΔ (και όχι μόνον), έχουν μείνει ακατοχύρωτοι. Συνεπώς, έχουν έννομο συμφέρον. Βρίσκονται χωρίς ασπίδα προστασίας, απέναντι σε άλλους νόμους, όπως η προστασία δημοσίων κτημάτων, καταλήψεις κοινοχρήστων χώρων, επιβολή προστίμων κ.λπ. Η μόνη ασπίδα προστασίας, ήταν η μίσθωση.
Εάν ήταν κατοχυρωμένη δεν θα αντιμετώπιζαν αυτό τον κίνδυνο με διαδικασίες αυτοφώρου και μια σειρά από κυρώσεις. Όλοι οι ενδιαφερόμενοι, μετέβησαν στην Αθήνα με δικά τους έξοδα και με τους δικηγόρους τους, έχοντας ήδη εξασφαλισμένα και τα απαραίτητα έγγραφα με αποτύπωση τοπογραφικών και ό,τι τους ζητήθηκε, και έλαβαν μέρος στους διαγωνισμούς της ΕΤΑΔ πριν από μία εβδομάδα. Κι ενώ περίμεναν να έρθουν τα μισθωτήρια για να ξεκινήσουν να λειτουργούν νομότυπα (έχοντας χάσει ήδη τρεις μήνες από την έναρξη της τουριστικής σεζόν) αντ’ αυτού, δέχονται συνεχώς τις επισκέψεις της Αστυνομίας και του Λιμεναρχείου, με αυτόφωρα και επιβολή προστίμων.
Εμείς προσανατολιζόμαστε στην κατάθεση συλλογικής αγωγής (είναι περίπου 100 ενδιαφερόμενοι επιτηδευματίες που δραστηριοποιούνται σε αυτές τις παραλίες) για τις πράξεις και παραλείψεις του Δημοσίου, το οποίο, με τις διαδικασίες που ακολούθησε, ενώ δημιούργησε την πεποίθηση στους επιτηδευματίες ότι είναι νόμιμοι στον χώρο που έχουν εγκατασταθεί και δραστηριοποιούνται εδώ και χρόνια (είτε με καντίνες, είτε με ομπρέλες, είτε με θαλάσσια σπόρ) εντελώς ξαφνικά, τους άφησε ξεκρέμαστους και έρμαιο άλλων νομοθετημάτων» όπως υπογράμμισε χαρακτηριστικά.
Οι επιτηδευματίες, θέλουν να διασφαλιστούν απέναντι στο Ελληνικό Δημόσιο καθώς όλες οι διαδικασίες που ακολουθήθηκαν βρίσκονται στον ‘αέρα’ και οι ίδιοι έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με κυρώσεις και με αυτόφωρα.
Παράλληλα, δεν υπάρχει κίνητρο επένδυσης με ορίζοντα πενταετίας ενώ δεν υπάρχει καμία νομική κατοχύρωση απέναντι στο κράτος.
Οι μαζικές αγωγές θα κατατεθούν μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου.

ΠΗΓΗdimokratiki.gr
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ