ΕΕ: Μέχρι τον Ιούλιο δεν γινόταν ανταλλαγή πληροφοριών για φοροδιαφυγή

75

Μέχρι το 2016 δεν είχε τεθεί σε εφαρμογή καμία απόφαση για συνεργασίες εντός της ΕΕ με σκοπό την πάταξη της φοροδιαφυγής και η σχετική αλλαγή πληροφοριών ξεκίνησε μόλις τον περασμένο Ιούλιο. Αυτό παραδέχτηκε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Συγκεκριμένα, ο επίτροπος κλήθηκε από τους ευρωβουλευτές Στέλιο Κούλογλου και Κώστα Χρυσόγονο να απαντήσει σε ερώτησή του σχετικά με την εφαρμογή της οδηγίας που προβλέπει τη διοικητική συνεργασία σε φορολογικά θέματα μεταξύ των κρατών-μελών, όπως αυτή αναθεωρήθηκε το 2014 και επιβάλλει αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών επί χρηματοοικονομικών λογαριασμών μεταξύ των ευρωπαϊκών φορολογικών υπηρεσιών.

Όπως είπε, η οδηγία «τέθηκε σε ισχύ μόλις το 2016, οι πρώτες ανταλλαγές πληροφοριών άρχισαν την 1η Ιουλίου 2017 και θα πραγματοποιηθούν έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2017».

Ο κ Μοσκοβισί ανέφερε πάντως πως ήδη έχουν αναληφθεί πρωτοβουλίες για την ενίσχυση της συνεργασίας. Οι προτεινόμενοι κανόνες προβλέπουν την υποχρεωτική γνωστοποίηση των ρυθμίσεων δυνητικά επιθετικού διασυνοριακού φορολογικού σχεδιασμού από ενδιαμέσους στις φορολογικές αρχές και την υποχρεωτική ανταλλαγή των κοινοποιούμενων πληροφοριών μεταξύ όλων των φορολογικών αρχών της ΕΕ.

ΠΗΓΗnews.in.gr
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ