Από θύμα… κατηγορούμενος ένας Δανός σε υπόθεση συναλλαγματικών

73

Με ομόφωνη απόφαση, που εξέδωσε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου, κρίθηκε αθώος πλαστογραφίας και απάτης ενώπιον του δικαστηρίου ένας ηλικιωμένος Δανός υπήκοος, με σοβαρά προβλήματα υγείας.
Ο αλλοδαπός και η σύζυγός του, η οποία είναι τυφλή, το έτος 2004 υπήρξαν, όπως διατείνονται, θύματα μίας απίστευτης υποθέσεως απάτης σε νησί της Δωδεκανήσου.
Παρακινούμενοι συγκεκριμένα από τη μεγάλη τους αγάπη για την Ελλάδα απευθύνθηκαν σε ενδιαμέσως αποθανόντα ημεδαπό, ο οποίος πέραν της ενασχολήσεώς του με την ενοικίαση αυτοκινήτων, ασχολείτο και με αγοραπωλησίες ακινήτων.
Αυτός δια της υπογραφής προσυμφώνου πωλήσεως το έτος 2004 υποσχέθηκε να πωλήσει στους αλλοδαπούς, ένα οικόπεδο με οικία, λαμβάνοντας ως προκαταβολή το ποσό των 60.000 ευρώ.
Οι Δανοί, ισχυρίζονται, ότι από τον Οκτώβριο του 2004 έως και τις 31 Οκτωβρίου του 2005, του κατέβαλαν σταδιακά για την αγορά του ακινήτου 97.750 ευρώ.
Το ακίνητο εν τούτοις ουδέποτε τους μεταβιβάστηκε.
Συνειδητοποιώντας, ότι ουδέποτε εκπρόκειτο να του μεταβιβασθεί το ακίνητο και κατόπιν επανειλημμένων παρακλήσεων κατάφερε να αποσπάσει από τον επιχειρηματία την απατηλή υπόσχεση, ότι θα του επιστρέψει τα χρήματα που του έδωσε, αρχής γενομένης από της εκδόσεως δύο συναλλαγματικών συνολικής αξίας 40.000 ευρώ. Αλλά και οι εν λόγω συναλλαγματικές ουδέποτε πληρώθηκαν παρά τη νόμιμη και εμπρόθεσμη εμφάνισή τους, καθώς ο αποθανών είχε φροντίσει να μην υπάρχουν χρήματα στο συνδεδεμένο με αυτές λογαριασμό του.
Μετά το θάνατό του, ο Δανός, επιδεικνύοντας, όπως τονίζει, αγνή και φιλάνθρωπη διάθεση προς την οικογένεια του εκλιπόντος, παρά την εις βάρος του τελεσθείσα απάτη, απευθύνθηκε προσωπικά προς τη σύζυγό του και την παρακάλεσε να διευθετηθεί το θέμα της αποδόσεως των υπεξαιρεθέντων χρημάτων εξωδικαστικά.
Προς το σκοπό, λοιπόν της ικανοποιήσεως των απαιτήσεών του, αιτήθηκε και πέτυχε την έκδοση Διαταγής Πληρωμής του Πρωτοδικείου Ρόδου κατά των κληρονόμων του.
Ωστόσο η χήρα προχώρησε στην άσκηση ανακοπής, προβάλλοντας ως ένα και μοναδικό λόγο, το γεγονός, ότι κατά τη γνώμη της η μονογραφή του συζύγου της, η τεθείσα μαζί με τη σφραγίδα του επί των συναλλαγματικών δεν αποτελεί και υπογραφή αυτού με συνέπεια, η συναλλαγματική, σύμφωνα με την εν λόγω συλλογιστική να είναι άκυρη.
Το αίτημά της για την έκδοση προσωρινής διαταγής απορρίφθηκε και εν συνεχεία παραιτήθηκε από την εκδίκαση της αιτήσεως αναστολής και κατέφυγε σε ένα άλλο ισχυρισμό, ασκώντας προσθέτους λόγους ανακοπής ζητώντας νέα προσωρινή διαταγή, με την αιτιολογία αυτή τη φορά ότι ο συνταξιούχος Δανός είχε κάνει χρήση πλαστού εγγράφου.
Για την πράξη αυτή που καταγγέλθηκε κρίθηκε αθώος.
Ως συνήγορος υπεράσπισής του παρέστη ο δικηγόρος κ. Κ. Διακονής.