Ενίσχυση της Ιταλίας για την ανάσχεση των προσφυγικών ροών αποφάσισε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

118

Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν στην πρώτη ημέρα της συνόδου τους να στηρίξουν την Ιταλία για την ανάσχεση των προσφυγικών ροών από τη Βόρειο Αφρική ως τη χώρα, δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, σε συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες.

«Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν να προσφέρουν μεγαλύτερη στήριξη στην Ιταλία για το έργο της με τις Αρχές της Λιβύης», δήλωσε ο Τουσκ, προσθέτοντας ότι «είναι μια πραγματική ευκαιρία για να κλείσει η οδός της Κεντρικής Μεσογείου».

Ο ίδιος ανέφερε ότι τα κράτη-μέλη της ΕΕ συμφώνησαν να προσφέρουν επαρκή χρηματοδότηση για την ανάσχεση των προσφυγικών ροών από τη Βόρειο Αφρική ως την Ιταλία μέσω του Ταμείου για την Αφρική και εμφανίστηκε βέβαιος ότι τα πρώτα αποτελέσματα θα φανούν τις επόμενες εβδομάδες.

Εξάλλου, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αποφάσισαν να επανέλθουν στο ζήτημα της μεταρρύθμισης της συνθήκης του Δουβλίνου, με την προοπτική να υπάρξει συναίνεση στο πρώτο εξάμηνο του 2018.

Ερωτηθείς για το θέμα της Καταλονίας, ο Τουσκ είπε ότι δεν είναι θέμα της Συνόδου Κορυφής και τόνισε ότι “σε αυτό το ζήτημα δεν χωρά καμία παρέμβαση της ΕΕ”.