Τόμσεν: Επέκταση των ωριμάνσεων του ελληνικού χρέους αλλά όχι για 100 χρόνια

111

Υπεραμύνεται της ανάγκης να υπάρξει ουσιαστική επέκταση ωριμάνσεων του ελληνικού χρέους ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν, αλλά δηλώνει ότι δεν χρειάζεται να είναι απαραίτητα 100 χρόνια.

 

«Η Ελλάδα χρειάζεται σημαντική επιμήκυνση των λήξεων, για να μπορέσει να αποπληρώσει το χρέος της… Νομίζουμε πως η επέκταση των ωριμάνσεων αρκεί, όμως θα πρέπει να είναι ουσιαστική. Όχι όμως 100 χρόνια», τόνισε στην αυστριακή εφημερίδα der Standard ο διευθυντής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ Πολ Τόμσεν,ενώ παράλληλα ανέφερε πως το ζήτημα της επέκτασης των ωριμάνσεων συζητείται τώρα.

«Πιστεύουμε πως η τραπεζική ένωση πρέπει να ολοκληρωθεί, οι χώρες του ευρώ χρειάζονται κοινή εγγύηση καταθέσεων για τους τραπεζικούς λογαριασμούς. Ο διαμοιρασμός των ρίσκων μπορεί όμως επίσης να οδηγήσει σε προβλήματα, και γι’ αυτό ο διαμοιρασμός του ρίσκου δεν πρέπει να σημαίνει πως κάποιες χώρες θα ξεχάσουν την πειθαρχία» ανέφερε κάνοντας γνωστό πως το ΔΝΤ τάσσετται υπέρ μιας εμβάθυνσης της ευρωζώνης.

Ο ίδιος σημείωσε πως το ΔΝΤ στηρίζει έναν κοινό προϋπολογισμό στην ευρωζώνη, ώστε να μπορούν να προστατευθούν από τα οικονομικά σοκ, όμως για να είναι αυτό αποτελεσματικό, οι χώρες «θα πρέπει να τηρήσουν τους κοινούς κανόνες σε ό,τι αφορά στη δημιουργία χρέους».