Ανάγκη για οικονομική ανάπτυξη και επέκταση του σχεδίου Γιούνκερ για τις επιχειρήσεις

120

Στα περιθώρια βελτίωσης και την ανανέωση των στόχων επένδυσης του Σχεδίου Γιούνκερ επικεντρώθηκε το Economic Ideas Forum 2017, που πραγματοποιήθηκε χθες (7 Νοεμβρίου) στις Βρυξέλλες. Στη συζήτηση μεταξύ των καλεσμένων του Wilfried Martens Centre, δόθηκε βάρος στην ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜMΕ), την προσέλκυση νέων επενδύσεων, καθώς επίσης στην αναδιοργάνωση των κανονισμών που διέπουν το σχέδιο Γιούνκερ.

Η Μαρία Σπυράκη, μέλος της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, περιέγραψε το επίπεδο των επενδύσεων στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας το πόσο δύνανται να επωφεληθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις από το σχέδιο Γιούνκερ, τονίζοντας, όμως, ότι υπάρχει ακόμη περιθώριο ανάπτυξης. «Το σχέδιο Γιούνκερ αποδίδει σε υψηλά επίπεδα για εταιρείες του εξωτερικού που επενδύουν στην Ελλάδα, όπως η Fraport και η Deutsche Telekom. Έως τώρα προχωρούμε καλά, αλλά μπορούμε να πάμε καλύτερα» δήλωσε.

Συγκεκριμένα, κυβέρνηση και Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να ενισχύσουν τις προσπάθειες τους στο τομέα του τουρισμού, της ενέργειας και των start-up επιχειρήσεων. «Έχουμε το know-how, πρέπει να αξιοποιήσουμε τις καλές πρακτικές», επεσήμανε. Επιπλέον, η προώθηση της απλοποίησης και της αποφυγής υπερβολικών κανονισμών αποτελούν προϋποθέση για μια πιο αποδοτική πολιτική, καθώς είναι αυτή που ενισχύει τις επιχειρήσεις και εξασφαλίζει αμεσότερη ανάπτυξη. Τέλος, πρόσθεσε ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση στις γυναίκες και την εργασία μετά την ηλικία των 50 ετών.

Στο ίδιο μήκος κύματος, η Maria Luís Albuquerque, πρώην Υπουργός Επικρατείας και Οικονομικών της Πορτογαλίας, επικεντρώθηκε στην ανάγκη διεύρυνσης της αγοράς εργασίας, ώστε να δοθεί χώρος στις αποδοτικές επενδύσεις σε ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς επίσης σε ένα ολοκληρωμένο τραπεζικό σύστημα, ώστε να αποφευχθούν η κακοδιαχείριση και οι αδυναμίες της αγοράς.

Επιπλέον, τόνισε ότι οι εθνικές κυβερνήσεις και η πολιτική θα πρέπει να υποστηρίξουν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να αξιοποιηθούν σωστά οι πόροι, δίχως πολιτική πίεση. Στη συνέχεια, ανέφερε ότι είναι απαραίτητο να επενδύσουμε στο ρίσκο και να επικεντρωθούμε στους κανονισμούς του τραπεζικού συστήματος.

Ολοκλήρωσε, υπογραμμίζοντας ότι η τεχνολογία δεν θα πρέπει να νοείται ως ξεχωριστός τομέας, αλλά ως εργαλείο στα χέρια των υπόλοιπων τομέων ανάπτυξης, ιδιαίτερα της γεωργίας και της ενέργειας. Σύμφωνα με την ίδια, η γεωργία είναι ο τομέας του μέλλοντος που χρήζει περισσότερης ανάπτυξης.

Ο Karim Lesina, Αντιπρόεδρος της AT & T για τις διεθνείς εξωτερικές υποθέσεις, δήλωσε ότι οι νέες και εκσυγχρονισμένες συμφωνίες εμπορίου είναι το κλειδί για την ενίσχυση της οικονομικής κατάστασης στην Ευρώπη. «Χρειάζεται να προσελκύσουμε επενδύσεις. Θα πρέπει να αναλογιστούμε, γιατί οι εταιρείες δεν επενδύουν καθόλου ή δεν επενδύουν αρκετά προς το παρόν» είπε.

Τόνισε τη πληθώρα των τομέων ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την ανάγκη δημιουργίας ισχυρών ευρωπαϊκών εταιρειών. Στόχος θα πρέπει να είναι η προσέλκυση επενδύσεων, οι οποίες θα λειτουργήσουν συμπληρωματικά με το σχέδιο Γιούνκερ. Ολοκληρώνοντας το λόγο του, υπογράμμισε ότι η Ευρώπη ηγείται ενός κινήματος που αποσκοπεί σε περισσότερη διαφάνεια στην οικονομία των εταιρειών και των επενδύσεων, στοιχείο το οποίο θα ενισχύσει και διαμόρφωση ηθικών κανόνων για τις επιχειρήσεις.

Τέλος, η Paulina Dejmek-Hack, οικονομικός σύμβουλος του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπογράμμισε την συμβολή του σχεδίου Juncker για την χρηματοδότηση διαφόρων πρότζεκτ που υπό άλλες συνθήκες δεν θα έβρισκαν οικονομική υποστήριξη. Ανέφερε, όμως, ότι «το σχέδιο Γιούνκερ αποτελεί μέρος μιας μεγαλύτερης ατζέντας και δεν αποτελεί το μαγικό ραβδί ως λύση σε όλα». Τέλος, επεσήμανε ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στην επένδυση στο περιβάλλον και την ενίσχυση της νομισματικής ένωσης.