ΕΛΣΤΑΤ: Στο 0,7% ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο

45

Άνοδο 0,7% σημείωσε ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο, από αύξηση 1% τον Σεπτέμβριο 2017 και έναντι μείωσης 0,5% που σημειώθηκε τον Οκτώβριο πέρυσι.

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η εξέλιξη αυτή στον γενικό δείκτη τιμών καταναλωτή προήλθε κυρίως από τις ακόλουθες μεταβολές:

1. Από τις αυξήσεις των δεικτών κατά:

  • 7,3% στα «Αλκοολούχα ποτά και καπνός», λόγω αύξησης κυρίωσ των τιμών στον καπνό.
  • 5,4% στις «Μεταφορές», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στα καύσιμα και λιπαντικά. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε αγορά αυτοκινήτων, εισιτήρια μεταφοράς επιβατών με αεροπλάνο.
  • 1,3% στις «Επικοινωνίες», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών στις τηλεφωνικές υπηρεσίες.
  • 0,2% στην «Εκπαίδευση», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών ςτα δίδακτρα δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
  • 1,5% στα «Ξενοδοχεία- Καφέ- Εστιατόρια», λόγω αύξησης κυρίως των τιμών σε εστιατόρια- ζαχαροπλαστεία- καφενεία- κυλικεία, ξενοδοχεία- μοτέλ- πανδοχεία.

2. Από τις μειώσεις των δεικτών κατά:

  • 0,8% στη «Στέγαση», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε ενοίκια κατοικιών, ηλεκτρισμό. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών σε πετρέλαιο θέρμανσης, φυσικό αέριο.
  • 2,7% στα «Διαρκή αγαθά- Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε έπιπλα και διακοσμητικά είδη, υφαντουργικά προϊόντα οικιακής χρήσης, μεγάλες οικιακές συσκευές (ηλεκτρικές ή μη), είδη άμεσης κατανάλωσης νοικοκυριού.
  • 1,3% στην «Υγεία», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε φαρμακευτικά προϊόντα, παραϊατρικές υπηρεσίες, οδοντιατρικές υπηρεσίες. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών στα νοσοκομεία και κλινικές.
  • 1,4% στην «Αναψυχή- Πολιτιστικές δραστηριότητες», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών στους προσωπικούς υπολογιστές.
  • 2,6% στα «’Αλλα αγαθά και υπηρεσίες», λόγω μείωσης κυρίως των τιμών σε άλλα είδη ατομικής φροντίδας, ασφάλιστρα οχημάτων.

Η ομάδα «Διατροφή και μθ αλκοολούχα ποτά» παρέμεινε στα ίδια επίπεδα, λόγω του ότι η αύξηση κυρίως των τιμών σε νωπά φρούτα, νωπά λαχανικά, ελαιόλαδο και καφέ αντισταθμίστηκε από τη μείωση κυρίως των τιμών σε ψωμί και δημητριακά, κρέατα (γενικά), γαλακτοκομικά και αυγά και πατάτες. Η ομάδα «Ένδυση» και υπόδηση» παρέμεινε επίσης στα ίδια επίπεδα.

Ο γενικός δείκτης τον Οκτώβριο 2017 σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο 2017 παρουσίασε αύξηση 0,1%, έναντι αύξησης 0,4% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Όσον αφορά στον εναρμονισμένο πληθωρισμό, αυξήθηκε 0,5% τον Οκτώβριο εφέτος από αύξηση 1% τον Σεπτέμβριο 2017 και έναντι αύξησης 0,6% που σημειώθηκε τον Οκτώβριο 2016.

Σε μηνιαία σύγκριση (Οκτώβριος με Σεπτέμβριο), ο εναρμονισμένος δείκτης παρουσίασε μείωση 0,1%, έναντι αύξησης 0,4% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

ΠΗΓΗnantiareport.gr
ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ