ΛΛΑΖΟΥΝ ΤΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ Ανατροπές στο Κοινωνικό Τιμολόγιο της ΔΕΗ – Ένας στους δύο αδυνατεί να πληρώσει

84

Πάνω από 340.000 δικαιούχοι του Κοινωνικού Τιμολογίου έχουν απλήρωτους λογαριασμούς στη ΔΕΗ που φθάνουν συνολικά τα 350 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με στοιχεία της ΔΕΗ, που παρουσίασε ο ο πρόεδρος της εταιρίας Εμμανουήλ Παναγιωτάκης στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου , μόλις οι 90.000 έχουν διακανονίσει τα χρέη τους, τα οποία ανέρχονται σε 110 εκατ. ευρώ, γεγονός που δείχνει για ακόμη μια φορά την δυσκολία των νοικοκυριών να ανταπεξέλθουν στα χρέη τους

 

Ο ένας στους δύο δικαιούχους του ΚΟΤ αδυνατεί να αντεπεξέλθει στην πληρωμή των λογαριασμών του, παρά το γεγονός πως η τιμή της κιλοβατώρας για τις συγκεκριμένες ομάδες καταναλωτών είναι χαμηλότερη έως και 60% σε σχέση με την ισχύουσα για τους υπόλοιπους πελάτες της. Για τη διοίκηση της ΔΕΗ, τα χρέη αυτά θεωρούνται στη συντριπτική τους πλειοψηφία χαμένα, με δεδομένο πως πρόκειται πραγματικά για οικογένειες που αντιμετωπίζουν βιοποριστικό πρόβλημα.

Στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο εντάσσονται άνεργοι, χαμηλόμισθοι, χαμηλοσυνταξιούχοι, πολύτεκνοι, άτομα με αναπηρία ή ασθενείς που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης.

Ωστόσο, μεταξύ των δικαιούχων του ΚΟΤ έχουν παρεισφρήσει και κάποιοι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα αποκαλύφθηκαν από τη ΔΕΗ συγκεκριμένες περιπτώσεις με δικαιούχους του ΚΟΤ που απολάμβαναν μειωμένη χρέωση για την ηλεκτροδότηση πολυτελών βιλών με πισίνες κλπ. Επίσης μεταξύ των δικαιούχων εικάζεται – δεν υπάρχει κάποιος έλεγχος ή άλλη ποιοτική ανάλυση – ότι υπάρχει ένα υπολογίσιμο μερίδιο στρατηγικών κακοπληρωτών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία υπάρχουν περίπου 7,5 εκατομμύρια μετρητές, δηλαδή οι δικαιούχοι του ΚΟΤ είναι κάτι λιγότερο από το 10% του συνόλου των καταναλωτών όλων των κατηγοριών (οικιακοί, εμπορικοί και βιομηχανικοί) ωστόσο αυτούς περίπου οι μισοί βρίσκονται σε αδυναμία να πληρώσουν την έστω και τη χαμηλή χρέωση του κοινωνικού τιμολογίου.

Όπως έχει προαναγγείλει το υπουργείο ενέργειας, το κοινωνικό τιμολόγιο θα αλλάξει και θα προβλέπει ακόμη μεγαλύτερες εκπτώσεις που θα φτάνουν το 80%, ωστόσο τα κριτήρια υπαγωγής θα γίνουν ακόμη πιο αυστηρά και θα λαμβάνεται υπόψη το σύνολο της περιουσίας του δικαιούχου.

Επίσης να σημειωθεί ότι η ΔΕΗ βρίσκεται σε διαδικασία να προσλάβει και επισήμως το σύμβουλο για τη μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών. Η κοινοπραξία των εξειδικευμένων εταιρειών που θα αναλάβει το έργο, πρόκειται μεταξύ άλλων να λειτουργήσει και ως εισπρακτική. Ακόμη δεν είναι σαφές, το τι μέλλει γενέσθαι με τις οφειλές των δικαιούχων του ΚΟΤ, που αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι των ανεξόφλητων οφειλών της ΔΕΗ, συνολικού ύψους 2,5 δισ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση ο σύμβουλος λογικά θα κληθεί να εντοπίσει και να διαχωρίσει ακόμη και στο ΚΟΤ τους στρατηγικούς κακοπληρωτές. Το ερώτημα είναι με ποιο τρόπο θα προστατευτούν οι χιλιάδες δικαιούχοι του κοινωνικού τιμολογίου που βρίσκονται σε πραγματική αδυναμία.

Σήμερα υπάρχουν 6 κατηγορίες δικαιούχων κοινωνικού τιμολογίου:

Άτομα με δηλωμένο εισόδημα μικρότερο από 12 χιλιάδες ευρώ (αυξημένο κατά 3 χιλιάδες για κάθε παιδί, έως δύο παιδιά)
Γονείς με 3 τέκνα και δηλωμένο εισόδημα μικρότερο από 23.500 ευρώ
Άνεργοι για τουλάχιστον 6 μήνες το προηγούμενο έτος με εκκαθαρισμένο εισόδημα το προηγούμενο έτος έως 12 χιλιάδες ευρώ (αυξημένο κατά 3 χιλιάδες για κάθε παιδί έως δύο παιδιά, χωρίς να περιλαμβάνεται τυχόν εισόδημα πριν την ανεργία)
Άτομα με αναπηρία 67% ή οικογένειες με προστατευόμενα μέλη με αναπηρία 67% και ετήσιο εισόδημα έως 23500 ευρώ
Άτομα που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης για να ζήσουν με εισόδημα μικρότερο από 30 χιλιάδες ευρώ
Άνεργοι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ για τουλάχιστον 3 μήνες με συνολικό εισόδημα μικρότερο από 12 χιλιάδες (αυξημένο κατά 3 χιλιάδες για κάθε παιδί, έως δύο παιδιά και χωρίς να περιλαμβάνεται τυχόν εισόδημα πριν την ανεργία)

Για όλες τις κατηγορίες οι χρεώσεις είναι κλιμακωτές με τις χαμηλότερες τιμές να προβλέπονται για καταναλώσεις έως 800 κιλοβατώρες, η δεύτερη κλίμακα είναι 800 έως 1500 κιλοβατώρες, ενώ πάνω από τις 1500 κιλοβατώρες ισχύουν κανονικές τιμές με εξαίρεση τα άτομα που χρήζουν μηχανικής υποστήριξης που έχουν ειδικό τιμολόγιο μέχρι τις 2000 κιλοβατώρες.

Η χρέωση για το ΚΟΤ ξεκινά ανάλογα με την κατηγορία και την παροχή από τα 0,02772 ευρώ ανά κιλοβατώρα και φτάνει τα 0,04046 ευρώ ανά κιλοβατώρα όταν το κανονικό τιμολόγιο της ΔΕΗ είναι στα 0,0946 ευρώ ανά κιλοβατώρα μέχρι 2000 κιλοβατώρες και στα 0,10252 ευρώ ανά κιλοβατώρα για πάνω από 2000 κιλοβατώρες. Δηλαδή η διαφορά μεταξύ του ΚΟΤ και του κανονικού τιμολογίου σε ορισμένες περιπτώσεις φτάνει έως και το 70%.