Ζητά ισόβια κάθειρξη για τον πρώην πολιτικό ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας
ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ: 29/09/2014 15:24
Ο πρώην πολιτικός ηγέτης των Σέρβων της Βοσνίας Ράντοβαν Κάρατζιτς ο οποίος κατηγορείται για γενοκτονία κατά τη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας (1992-1995)
Ο αμερικανός εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία, Αλαν Τίγκερ, ζήτησε την Παρασκευή να επιβληθεί η ποινή της ισόβιας κάθειρξης στον πρώην πολιτικό ηγέτη των Σέρβων της Βοσνίας Ράντοβαν Κάρατζιτς ο οποίος κατηγορείται για γενοκτονία κατά τη διάρκεια του πολέμου της Βοσνίας (1992-1995).
Ο Τίγκερ θεωρεί πως ο Κάρατζιτς υπήρξε η «ηγετική δύναμη» πίσω από την γενοκτονία που στοίχισε τη ζωή σε 100.000 ανθρώπους. «Μετά από την εξέταση εκατοντάδων μαρτύρων, 80.000 σελίδων υλικού και 10.000 αποδεικτικών στοιχείων, αποδείχτηκε η πολιτική εθνοκάθαρσης που ακολούθησε ο Κάρατζιτς, ο οποίος ήταν η ηγετική δύναμη πίσω από τη γενοκτονία αυτή», είπε ο Τίγκερ, δίνοντας ταυτόχρονα τρία ενδεικτικά παραδείγματα του μένους του 69χρονου πρώην πολιτικού: έναν πατέρας που σκοτώθηκε στη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα, μια μητέρα που δολοφονήθηκε στην πολιορκία του Σαράγεβο, την ώρα που πήγαινε να αγοράσει γάλα και έναν γιατρό που εκτελέστηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης της Ομάρσκα. Και για τους τρεις θανάτους ευθύνεται προσωπικά ο Κάρατζιτς.
Επίσης ο Κάρατζιτς κατηγορείται, μεταξύ άλλων, για τη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα, όπου 8.000 άνδρες και αγόρια εκτελέστηκαν. «Παρά το γεγονός πως πολλοί από τους άντρες αυτούς γνώριζαν πως θα εκτελεστούν, ικέτευαν τους δεσμώτες τους «δώστε μας έστω λίγο νερό να ξεδιψάσουμε και μετά εκτελέστε μας». Όμως οι στρατιώτες τους διέταξαν να βγουν από το φορτηγό, τους έβαλαν να ξαπλώσουν στο έδαφος και τους εκτέλεσαν έναν προς έναν»,επεσήμανε ο Τίγκερ, καταλήγοντας πως «για όλους τους παραπάνω λόγους, η ισόβια κάθειρξη είναι η πιο ενδεδειγμένη ποινή».
Η εισαγγελία εκτιμά ότι ο Κάρατζιτς, μαζί με τον Σερβοβόσνιο στρατηγό Ράτκο Μλάντιτςκαι τον θανόντα πρώην πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, διέπραξαν εθνοκάθαρση σε περιοχές της Βοσνίας μετά τη διάσπαση της Γιουγκοσλαβίας το 1991. Ο πόλεμος της Βοσνίας (1992-1995) στοίχισε τη ζωή σε 100.000 ανθρώπους και εκτόπισε πάνω από 2,2 εκατ. ευρώ ακόμη.
Ο Κάρατζιτς είχε υπερασπιστεί τον εαυτό του ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου επιμένοντας πως αμφότερες οι δολοφονικές επιθέσεις στην αγορά Μαρκάλε του Σαράγεβο (στις 5 Φεβρουαρίου 1994 και στις 28 Αυγούστου 1995) που κόστισαν τη ζωή σε 68 και 37 ανθρώπους, αντίστοιχα, ήταν «προβοκάτσια εκ μέρους της βοσνιακής κυβέρνησης».