Λευκός καπνός έκανε την εμφάνισή του το βράδυ της Παρασκευής στις Βρυξέλλες μετά τη σύγκλιση απόψεων της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών. Συνήφθη μια πρώτη συμφωνία, η οποίακαθαρογράφθηκε σε ένα δισέλιδο κείμενο και εγκρίθηκε από τους υπουργούς Οικονομικών του Eurogroup.
Η ελληνική πλευρά καλείται να καταθέσει λίστα με μέτρα, τα οποία πρέπει να γίνουν αποδεκτά από Ευρώπη και Βερολίνο, προκειμένου να υπάρξει τελική συμφωνίαΒεβαίως, ο «διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες» και τα πάντα θα κριθούν από το πως θα διαμορφωθεί το τελικό περιεχόμενο του κειμένου αυτού, καθώς η ελληνική πλευρά καλείται μέχρι τη Δευτέρα να παρουσιάσει μια λίστα μεταρρυθμίσεων, που θα υπακούν σε όσα συζητήθηκαν στο Eurogroup και στις πυρετώδεις διαβουλεύσεις που προηγήθηκαν.
Οι θεσμοί θα εκφράσουν μια πρώτη άποψη για το εάν είναι επαρκώς συνεκτικός ώστε να αποτελέσει ένα έγκυρο σημείο
εκκίνησης ώστε να υπάρξει επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Ο κατάλογος αυτός θα διευκρινιστεί περαιτέρω και κατόπιν θα συμφωνηθεί με τους θεσμούς ως τα τέλη του Απριλίου», προστίθεται στο ανακοινωθέν.
Τι περιλαμβάνει το δισέλιδο κείμενο
Πηγές της γερμανικής αποστολής στις Βρυξέλλες δήλωσαν ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ε.Ε. συμφωνήσαν σε ένα κείμενο έκτασης δυο σελίδων.
Πηγές από το Μαξίμου, αναφέρουν ότι οι μεταρρυθμίσεις έχουν να κάνουν, με την καταπολέμηση της διαφθοράς και φοροδιαφυγής, την καθιέρωση ενός πιο δίκαιου φορολογικού συστήματος και όχι με νέα μέτρα λιτότηταςΕιδικότερα, το κείμενο αφορά σε παράταση της δανειακής σύμβασης για τέσσερις μήνες μέχρι τον Ιούνιο και δεν περιλαμβάνει μέτρα λιτότητας.
Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες οι Γερμανοί επιμένουν για την επίδοση λίστας μεταρρυθμίσεων μέχρι τη Δευτέρα. Πηγές από το Μαξίμου, αναφέρουν ότι οι εν λόγω μεταρρυθμίσεις θα έχουν να κάνουν, μεταξύ άλλων, με την καταπολέμηση της διαφθοράς και φοροδιαφυγής και με την καθιέρωση ενός πιο δίκαιου φορολογικού συστήματος και όχι για μέτρα λιτότητας.
Ο Nτάισελμπλουμ έδωσε το στίγμα της επόμενης μέρας τονίζοντας πως δεν έχει γίνει ακόμη συζήτηση για τη συμφωνία που θα ακολουθήσει μετά το διάστημα της παράτασης, αλλά είπε πως οι συζητήσεις πρέπει να γίνουν και θα ξεκινήσουν πολύ σύντομα.
Ακολουθεί το μεταφρασμένο κείμενο:
Το Eurogroup επαναλαμβάνει την εκτίμησή του για τις αξιοσημείωτες προσπάθειες προσαρμογής που έχουν γίνει από την Ελλάδα και τον ελληνικό λαό.
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων είχαμε μαζί με τους Θεσμούς, έναν εντατικό και εποικοδομητικό διάλογο με τη νέα ελληνική κυβέρνηση και σήμερα καταλήξαμε σε κοινό έδαφος.
Το Eurogroup σημειώνει, στο πλαίσιο της υπάρχουσας διευθέτησης, το αίτημα της Ελλάδας για παράταση της Κύριας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης, η οποία διέπεται από μία σειρά δεσμεύσεων.
Ο σκοπός της επέκτασης είναι η επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης στη βάση των όρων της υπάρχουσας διευθέτησης (συμφωνίας), και με την καλύτερη δυνατή χρήση της υπάρχουσας ευελιξίας που θα επιθεωρηθεί από κοινού με τις ελληνικές αρχές και τους θεσμούς.
Η παράταση αυτή θα παράσχει επίσης τη γεφύρωση του χρόνου για τις συζητήσεις προς μία πιθανή επόμενη διευθέτηση (συμφωνία) μεταξύ του Eurogroup, των θεσμών και της Ελλάδας.
Οι ελληνικές αρχές θα παρουσιάσουν μία πρώτη λίστα των μεταρρυθμιστικών μέτρων, βασισμένων στην τρέχουσα συμφωνία, έως το τέλος της Δευτέρας 23 Φεβρουαρίου.
Οι θεσμοί θα παράσχουν μία πρώτη άποψη για το κατά πόσον αυτά είναι επαρκή για να υπάρξει ένα έγκυρο σημείο έναρξης για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Η λίστα αυτή θα διευκρινισθεί περαιτέρω και μετά θα συμφωνηθεί με τους θεσμούς στα τέλη Απριλίου.
Μόνο με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης αυτής της παρατεινόμενης συμφωνίας από τους θεσμούς θα επιτραπεί την εκταμίευση της δόσης που απομένει από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και τη μεταφορά των κερδών του 2014 από τα ελληνικά ομόλογα που διακρατούν οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης (SMP). Και τα δύο χρειάζονται εκ νέου έγκριση από το Eurogroup.
Εν αναμονή της αξιολόγησης από τους θεσμούς, το Eurogroup συμφωνεί ότι τα κεφάλαια που είναι διαθέσιμα ως απόθεμα του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (HFSF) θα πρέπει να παραμείνουν δεσμευμένα από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) και εκτός της δικαιοδοσίας τρίτου μέρους κατά τη διάρκεια της περιόδου παράτασης της δανειακής σύμβασης (MFFA). Τα κεφάλαια αυτά θα είναι διαθέσιμα καθ όλη τη διάρκεια της επέκτασης της δανειακής σύμβασης και μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για την ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών και το κόστος των αποφάσεων. Θα αποδεσμευτούν μόνο με αίτημα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Υπό αυτό το φως, καλοσωρίζουμε τη δέσμευση των ελληνικών αρχών να εργαστούν σε συμφωνία με τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς θεσμούς και εταίρους. Στο πλαίσιο αυτό, υπενθυμίζουμε την ανεξαρτησία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Συμφωνούμε επιπλέον ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα συνεχίσει να παίζει το ρόλο του.
Οι ελληνικές αρχές εξέφρασαν την ισχυρή δέσμευσή τους να διευρύνουν και να εμβαθύνουν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που στοχεύουν στη βελτίωση της ανάπτυξης και των προοπτικών απασχόλησης, διασφαλίζοντας σταθερότητα και ανθεκτικότητα του δημοσιονομικού τομέα και ενισχύοντας τη κοινωνική δικαιοσύνη. Οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να εφαρμόσουν μακροπρόθεσμες μεταρρυθμίσεις για την πάταξη της φοροδιαφυγής και τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης. Σε αυτό το πλαίσιο, οι ελληνικές αρχές υπόσχονται να χρησιμοποιήσουν με το βέλτιστο τρόπο τη συνεχιζόμενη διάθεση τεχνικής βοήθειας.
Οι ελληνικές αρχές επαναλαμβάνουν την αδιαμφισβήτηση δέσμευσή τους να τηρήσουν τις δανειακές υποχρεώσεις προς όλους τους πιστωτές, πλήρως και έγκαιρα.
Οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται επιπλέον να διασφαλίσουν τα πρέποντα πρωτογενή πλεονάσματα ή τα οικονομικά έσοδα που απαιτούνται για τη βιωσιμότητα του χρέους, σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012. Οι θεσμοί θα λάβουν υπόψιν τις οικονομικές συνθήκες του 2015 για τον στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2015.
Υπό το φως αυτών των δεσμεύσεων, καλωσορίζουμε ότι σε έναν αριθμό τομέων, οι προτεραιότητες της ελληνικής πολιτικής μπορούν να συνεισφέρουν σε μια ενίσχυση και καλύτερη εφαρμογή της παρούσας συμφωνίας. Οι ελληνικές αρχές δεσμεύονται να απόσχουν από κάθε ανατροπή μέτρων ή μονομερείς αλλαγές στις πολιτικές αυτές και στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα είχαν αρνητικές συνέπειες στους δημοσιονομικούς στόχους, στην οικονομική ανάκαμψη ή τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα, όπως αξιολογούνται από τους θεσμούς.
Επί τη βάσει αυτού του αιτήματος των δεσμεύσεων των ελληνικών αρχών μ, των συμβουλών των Θεσμών και της σημερινής συμφωνίας, θα ξεκινήσουμε τις εθνικές διαδικασίες με σκοπό να πετύχουμε μία τελική απόφαση για την επέκταση της τρέχουσας EFSF Κύριας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης, για έως και 4 μήνες από το Διοικητικό Συμβούλιο του EFSF.
Προσκαλούμε επίσης τους θεσμούς και τις ελληνικές αρχές να ξεκινήσουν αμέσως την εργασία που θα επιτρέψει την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Παραμένουμε δεσμευμένοι να παράσχουμε επαρκή υποστήριξη στην Ελλάδα, εωσότου κατακτήσει πλήρη πρόσβαση στην αγορά και εφόσον τιμήσει τις δεσμεύσεις της εντός του συμπεφωνημένου πλαισίου.
Οι δηλώσεις μετά τη… χρυσή τομή
Οι εργασίες της συνόδου ολοκληρώθηκαν πριν τις 22.00 το βράδυ όπου και ξεκίνησε η συνέντευξη Τύπου του επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, με την διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, τον Επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί και τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), Κλάους Ρέκλινγκ.
Ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι θα συνεχιστεί το παρόν πρόγραμμα και η συμφωνία αυτή θα συνοδεύεται από δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης.
«Συμφωνήσαμε για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε να μην προχωρήσει σε μονομερείς δράσεις. Η Ελλάδα θα διασφαλίσει τα πλεονάσματα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Ντάισελμπλουμ.
«Οι ελληνικές αρχές θα παρουσιάσουν ένα πρώτο κατάλογο των μεταρρυθμίσεων έως τη Δευτέρα. Αμέσως θα εκκινήσουμε τις εθνικές διαβουλεύσεις για να εγκρίνουν την παράταση έως το τέλος Φεβρουαρίου. Οι ελληνικές αρχές επαναβεβαίωσαν την δέσμευση τους να τιμήσουν τις υποχρεώσεις τους», υπογράμμισε. Για το «καυτό» θέμα των 10,9 δισ. ευρώ από το δάνειο του EFSF που είχαν δεσμευτεί για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών ο Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι θα επιστραφούν στο ταμείο την επόμενη εβδομάδα, αλλά ότι θα παραμένουν διαθέσιμα για ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών, εάν κριθεί απαραίτητο.
Ο επίτροπος Μοσκοβισί δήλωσε ότι: «Πρόκειται για μια ορθολογισμένη απόφαση που είναι προς το συμφέρον όλων των Ευρωπαίων. Εάν καταλήξουμε σε ένα συμπέρασμα τη Δευτέρα, τότε ο λόγος θα περάσει στα κράτη – μέλη. Θα γίνουν σεβαστές οι δεσμεύσεις της Ελλάδας. Έπρεπε να υπάρξει εμπιστοσύνη, αυτό είναι ένα προαπαιτούμενο για τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Είμαι πεπεισμένος ότι το αποτέλεσμα θα είναι θετικό. Ελπίζω ότι οι ελληνικές προτάσεις είναι μια καλή βάση.
»Είναι μια μία ισοσκελισμένη συμφωνία που διασφαλίσει ότι θα τηρηθούν οι δεσμεύσεις της Ελλάδος
»Τα βήματα δεν θα είναι πολύ εύκολα, αλλά θα πρέπει να γίνουν και πρέπει να έχουμε συγκεκριμένα μέτρα για ορθή δημοσιονομική πολιτική και βιωσιμότητα του χρέους. Οφείλουμε να διασφαλίσουμε ότι οι ελληνικές φορολογικές αρχές θα γίνουν πιο ευέλικτες και πιο αποτελεσματικές.
Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε: «Το περιεχόμενο του κειμένου το οφείλουμε στον Ντάισελμπλουμ, που το συνέταξε. Κουραστική και εποικοδομητική η συμφωνία. Η κυβέρνηση θα καταθέσει μία σειρά από μεταρρυθμίσεων, οι οποίες θα κριθούν από την ΕΚΤ, την Ε.Ε. και το ΔΝΤ.
»Η τελική προθεσμία είναι η λήξη του τετραμήνου που ζητήθηκε από τον πρωθυπουργό της Ελλάδας. Ελπίζουμε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση, προκειμένου να γίνουν οι καταβολές των δόσεων.
«Θα πρέπει από πλευράς μας να προσέξουμε όλοι τι συμβαίνει από χρηματοπιστωτικής άποψης. Το πακέτο των μεταρρυθμίσεων θα κρίνει την ολοκλήρωση της συμφωνίας. Μέχρι τον Απρίλιο πρέπει να ολοκληρωθεί και ο τελευταίος κατάλογος των μεταρρυθμίσεων».
Οι κοινές δηλώσεις Ντάισελμπλουμ, Λαγκάρντ, Μοσκοβισί:
Για αλλαγή σελίδας της Ελλάδας και απεγκλωβισμό από το ασφυκτικό πλαίσιο της 28ης Φεβρουαρίου, έκανε λόγο ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης. Συγκεκριμένα δήλωσε:
«Χρειάστηκαν τρεις συνεδριάσεις έτσι ώστε να αλλάξουμε σελίδα ως Ελλάδα και ως Ευρώπη. Διαπραγμάτευση σημαίνει αμοιβαίες κινήσεις συμβιβασμού αλλά και ταυτόχρονα να έχεις τη δυνατότητα να διανοηθείς τη ρήξη. Να πεις όχι όταν σου πουν κάτι που δεν είναι σωστό. Η προσπάθεια εγκλωβισμού της κυβέρνησης στις προθεσμίες που είχε συμφωνήσει η προηγούμενη κυβέρνηση απέτυχε.
Αποδείξαμε ότι μπορούμε να διαπραγματευτούμε μέσα σε αυτά τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα. Καταφέραμε να συνδυάσουμε το σεβασμό για τους κανόνες με το σεβασμό για τη Δημοκρατία. Να μπούμε όρθιοι και όχι σκυφτοί σε αυτή τη διαπραγμάτευση. Τη συνδυάσαμε με μία επιδέξια στρατηγική. Η συμφωνία είναι ένα μικρό βήμα σε μία διαφορετική κατεύθυνση.
Αποτρέψαμε νέα υφεσιακά μέτρα, αναιρέθηκαν οι δεσμεύσεις για αύξηση ΦΠΑ και μειώσεις συντάξεων. Αποτρέψαμε τη δέσμευση για αποπνικτικό πλεόνασμα 3%.
Αυτό το πρωτογενές πλεόνασμα που θα πετύχουμε θα συνάδει με την κοινή εκτίμηση των πραγματικών συνθηκών της ελληνικής οικονομίας. Τα πρωτογενή πλεονάσματα τις επόμενες χρονιές να συνάδουν με το πιο είναι το βέλτιστο πρωτογενές πλεόνασμα το οποίο συνάδει με τη μείωση του χρέους αλλά και την έξοδο της Ελλάδας από την κρίση.
Δεσμευτήκαμε ότι δεν θα προβούμε σε μονομερή κίνηση που θα έχει αντίκτυπο στη δημοσιονομική σταθερότητα. Τη θέλαμε. Όποιες μεταρρυθμίσεις εισάγουμε, είτε πρόκειται για ληξιπρόθεσμες οφειλές, κόκκινα δάνεια δεν θέλουμε να έχουν αρνητικό αντίκτυπο».
Τη δική του ερμηνεία για τη συμφωνία κάνει ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας. «Η ελληνική κυβέρνηση θα έχει ούτως ή άλλως δυσκολίες να εξηγήσει πράγματα στους ψηφοφόρους της, εμείς δεν θέλουμε να της προσθέσουμε και άλλες». Αυτή ήταν η απάντηση που έδωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε ερώτηση δημοσιογράφων μετά την ολοκλήρωση του Eurogroup, εμφανώς ικανοποιημένος από το αποτέλεσμά του, το οποίο εκτιμά ότι πληροί όλες τις προϋποθέσεις που έθεσε ο ίδιος και το Βερολίνο.
Στην εισαγωγή του, ωστόσο, ο Σόιμπλε ήταν απολύτως ξεκάθαρος αφού τόνισε ότι θα πάει στη γερμανική Βουλή για να ζητήσει επέκταση του υπάρχοντος προγράμματος (MFAFA) και τίποτε άλλο, που συμπεριλαμβάνει και το Μνημόνιο (Memorandum of Understanding).
Επανέλαβε, πάντως, ότι είχε επικοινωνήσει προεκλογικά με τον Αλέξη Τσίπρα και του είχε πει ότι εάν θέλει να δώσει τότε πολλές υποσχέσεις, καλύτερο θα ήταν να εύχεται να μην εκλεγεί, γιατί δεν θα μπορέσει να τις εκπληρώσει.
Μαξίμου: Η Ελλάδα γύρισε σελίδα
Η Ελλάδα σήμερα γύρισε σελίδα, σχολιάζει το Μέγαρο Μαξίμου αναφορικά με την επίτευξη συμφωνίας στο σημερινό Eurogroup για τετράμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης, χρόνος που θα αξιοποιηθεί για περαιτέρω διαπραγμάτευση.
Το οργιώδες παρασκήνιο
Η Ευρωζώνη, το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιδόθηκαν σε μια αποστολή διαμεσολάβησης ανάμεσα στους υπουργούς Οικονομικών της Γερμανίας και της Ελλάδας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Γιάνη Βαρουφάκη, πριν από την έναρξη του κρίσιμου Eurogroup για τη συνέχιση του προγράμματος βοήθειας στην Ελλάδα, σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στην ελληνική αντιπροσωπεία.
Προτού συνέλθει το σώμα των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και μετά τη δεύτερη αναβολή – ο Ντεϊσελμπλούμ είχε πει ότι θα άρχιζε στις 5.30 μ.μ. αντί των 4 μ.μ. προκειμένου να υπάρξουν κατ’ ιδίαν συναντήσεις – ξεκίνησε ένας νέος γύρος αλλεπάλληλων «τριγωνικών» συναντήσεων ευρωπαίων αξιωματούχων.
Συγκεκριμένα, ο Γερούν Ντεϊσελμπλούμ, η Κριστίν Λαγκάρντ και ο Πιερ Μοσκοβισί σχημάτισαν «μια τριάδα η οποία συζήτησε εναλλάξ με τον Έλληνα και τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών.
Επρόκειτο για μια «ασυνήθιστη σύνθεση, η οποία δείχνει τις δυσκολίες» του διαλόγου ανάμεσα στους δύο άνδρες, «αλλά μπορεί να επιτρέψει να προχωρήσουμε», ανέφεραν διαρροές από τις Βρυξέλλες.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι στις διαμεσολαβήσεις επενέβη και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι.
Το κρίσιμο Eurogroup
H κρίσιμη για την Ελλάδα συνεδρίαση του έκτακτου Eurogroup, ξεκίνησε με τετράωρη σχεδόν καθυστέρηση, μετά το αίτημα που υπέβαλε η κυβέρνηση Τσίπρα για παράταση της δανειακής σύμβασης. Η ελληνική πρόταση αποτέλεσε την αφετηρία της συζήτησης των υπουργών Οικονομικών και πάνω σε αυτή φαίνεται πως «πάτησαν» οι Ευρωπαίοι εταίροι για να βρεθεί μια αντι-πρόταση αποδεκτή από Αθήνα και Βερολίνο.
Σημειώνεται ότι η συνεδρίαση ήταν προγραμματισμένη να ξεκινήσει στις 16.30 (ώρα Ελλάδας) και τελικώς ξεκίνησε λίγο μετά τις 19.30, καθώς σημειώθηκε «πυρετός» διαβουλεύσεων μεταξύ των Ευρωπαίων εταίρων και των αντιμαχόμενων πλευρών της Ελλάδας και της Γερμανίας.
Λίγο μετά τις 19.40 ξεκίνησαν δημοσιογραφικές διαρροές, τις οποίες επιβεβαίωσαν κυβερνητικές πηγές, που έκαναν κάνουν λόγο για συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ Ελλάδας και των Ευρωπαίων εταίρων.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, κατά τις διαβουλεύσεις που προηγήθηκαν του Eurogroup, έκλεισαν τα «κενά» και η ελληνική πλευρά έδωσε διευκρινίσεις σχετικά με την πρόταση που κατέθεσε την Πέμπτη ο υπουργός Οικονομικών. Γ. Βαρουφάκης.
Διαβάστε επίσης: