«Ναι» στην εξεταστική επιτροπή για τα μνημόνια – Σφοδρή αντιπαράθεση Τσίπρα με Σαμαρά
Με 156 ψήφους υπέρ και 72 κατά η Βουλή ενέκρινε την πρόταση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής που θα διερευνήσει τα αίτια και τους υπαίτιους που οδήγησαν τη χώρα στα μνημόνια.
Με 156 ψήφους υπέρ και 72 κατά η Βουλή ενέκρινε κατόπιν ονομαστικής ψηφοφορίας την πρόταση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής που θα διερευνήσει τα αίτια και τους υπαίτιους που οδήγησαν τη χώρα στα μνημόνια.
«Ναι» στην πρόταση είπαν τα κόμματα της κυβέρνησης, ενώ την πρόταση καταψήφισαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. «Παρών» δήλωσαν 22 βουλευτές από το Ποτάμι και το ΚΚΕ, ενώ απουσίαζε η ΧΑ.
Η Επιτροπή θα αποτελείται από δεκαεπτά μέλη με εκπροσώπηση κατ’ αναλογία της δύναμης όλων των Κοινοβουλευτικών Ομάδων. Οι εργασίες της θα διαρκέσουν έξι μήνες.
Νωρίτερα, κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια, οι τόνοι της αντιπαράθεσης ανέβηκαν κατακόρυφα ανάμεσα στον πρωθυπουργό και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όταν με αφορμή πρόσφατη δήλωση του προέδρου της ΝΔ σε ξένο ΜΜΕ, ο πρωθυπουργός τόνισε:
«Ο κ. Σαμαράς σπεύδει σε διεθνή μέσα ενημέρωσης να δηλώσει ότι είναι πρόθυμος να μπει σε οικουμενική κυβέρνηση, δύο μήνες μετά τις εκλογές. Σας ζήτησε ποτέ κανείς να μπείτε σε τέτοια κυβέρνηση και δεν το ήξερα; Στην Ελλάδα τα πραξικοπήματα τελείωσαν μαζί με το παλάτι».
Υπάρχουν τεράστια ερωτηματικά για την περασμένη πενταετία και πρέπει να δοθούν απαντήσεις, παρότι επί της αρχής οι πολιτικές ευθύνες έχουν αποδοθεί από τον ελληνικό λαό με την ψήφο του στις 25 Ιανουαρίου, δήλωσε ακόμα ο κ Τσίπρας.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως δεν ζητάμε μια εξεταστική επιτροπή προκειμένου να κριθούν πολιτικές αντιλήψεις με τις οποίες διαφωνούμε», αλλά «για να διερευνήσει αν πέρα από την υλοποίηση μιας κακής, νεοφιλελεύθερης και εμμονικής πολιτικής τελέστηκαν εν τέλει πράξεις που είχαν μη πολιτικά κίνητρα».
Ο κ Τσίπρας είπε χαρακτηριστικά ότι είναι πολλά τα σημεία που πρέπει να διερευνηθούν και αναφέρθηκε ενδεικτικά στην διαδικασία αναθεώρησης του ελλείμματος του 2009, το PSI, αλλά και «την αλλαγή της μνημονιακής φρουράς και το τι διημείφθη στις Κάννες» τον Νοέμβριο του 2011.
Από την πλευρά του ο Αντώνης Σαμαράς κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δεν κάλεσε την αντιπολίτευση στη Βουλή για την Εξεταστική Επιτροπή, όπως και την περασμένη εβδομάδα για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Δεν θέλει συναίνεση, αλλά κατασκευάζει εχθρούς, προσπαθεί να συγκαλύψει τη διάψευση των προσδοκιών του λαού, πρόσθεσε
Μάλιστα, προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι αν η χώρα χρεοκοπήσει, θα υπάρξει ανακριτική επιτροπή «για το ποιος ρίχνει τη χώρα στα βράχια».
«Ενώ το σπίτι μας καίγεται εσείς τραγουδάτε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σαμαράς και τόνισε ότι η πρόταση της ΝΔ είναι να συγκροτηθεί εξεταστική, αφού υπάρξει συμφωνία σε δύο – τρείς μήνες.
Ιδιαίτερα επικριτικός ήταν ο Αντ. Σαμαράς για την Επιτροπή Ελέγχου του Δημόσιου Χρέους και ρώτησε τον πρωθυπουργό αν τον έχει υποκαταστήσει η κυρία Κωνσταντοπούλου.
Παραδέχθηκε, ότι ο ίδιος ως πρωθυπουργός δεν είχε ως προτεραιότητα την εξεταστική επιτροπή, Ας με τιμωρήσει ο λαός γι’ αυτό. Προτεραιότητά μου ήταν και είναι να σωθεί η χώρα, είπε ο κ. Σαμαράς».
«Θα θέλατε πολύ να κάνετε Εξεταστική Επιτροπή. Ξέρετε γιατί δεν κάνατε; Γιατί ο συγκυβερνήτης σας ήταν ο Ε. Βενιζέλος», του απάντησε ο Αλ. Τσίπρας.
Σφοδρή κριτική άσκησε στον πρωθυπουργό από την πλευρά του και ο Ευάγγελος Βενιζέλος.
Του καταλόγισε πολιτικές που οδήγησαν τη χώρα και την Οικονομία σε διολίσθηση μέσα σε δύο μήνες, διττή γλώσσα στο εσωτερικό και το εξωτερικό.
«Δυστυχώς η νέα ανακεφαλαιοποίηση θα γίνει κατά το κυπριακό πρότυπο. Λέει ο κ. Τσίπρας: Διαπραγματευόμαστε. Πού και επί ποίου θέματος; Διολισθαίνουμε ως χώρα», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι με την πρόταση για σύσταση εξεταστικής «δηλητηριάζει» την εθνική συναίνεση.
«Σήμερα δε θα έπρεπε να συζητάμε μόνο γιατί μπήκαμε στα μνημόνια. Θα έπρεπε κυρίως να αναζητάμε τις ευθύνες και τους λόγους για τους οποίους η Ελλάδα δεν έχει βγει ακόμη από τα μνημόνια», ανέφερε στην ομιλία του ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.
Τόνισε, πως μια εξεταστική επιτροπή θα έπρεπε να δει τις παθογένειες που έχουν κάνει την Ελλάδα να παραπαίει στο όριο της εξόδου από την Ευρωζώνη.