Με πρόσφατη απόφασή του, το δικαστήριο κάλεσε, έπειτα από πρόταση της εισαγγελέως Έδρας, να καταθέσουν τα μέλη του ΚΥΣΕΑ της περιόδου 1998-1999, ικανοποιώντας το αίτημα που ο βασικός κατηγορούμενος πρώην υπουργός Άμυνας διατυπώνει επί 3 χρόνια σε κάθε στάδιο της δικαστικής διαδικασίας που ακολούθησε της σύλληψης του, τον Απρίλιο του 2012, για την υπόθεση των παράνομων αμοιβών που φέρεται να έλαβε για τις συμβάσεις προμήθειας των υποβρυχίων και των TOR M1.
Στην κατάθεσή του ο κ. Σημίτης δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει ως άλλοθι την υπόθεση των
Ιμίων για να δικαιολογήσει των πακτωλό χρημάτων που διακινήθηκαν στις αγορές των εξοπλιστικών προγραμμάτων, ενώ σε μια κρίση ηττοπάθειας και εθνικής ντροπής τόνισε τα ακόλουθα: «Η τότε ηγεσία Ενόπλων δυνάμεων μου είπε ότι η διαφορά μας από την Τουρκία ήταν μεγάλη στο επίπεδο της αναχαίτισης και να έχουμε τέτοια δύναμη ώστε σε περίπτωση εμπλοκής θα έπρεπε να έχουμε τη δυνατότητα να κρατήσουμε μέχρι να παρέμβουν οι σύμμαχοι».
Σοκάρει η ομολογία του ότι τη νύχτα των Ιμίων τα «παιδιά πέθαναν επειδή… το ελικόπτερο δούλευε πολλές ώρες»!!!
Πέταξε δηλαδή το μπαλάκι στους αξιωματικούς των Ενόπλεων Δυνάμεων, ενώ ο ίδιος δήλωσε άγνοια για τις μίζες αν και εμφανίστηκε σίγουρος ότι κάποιοι πήραν χρήματα, «καρφώνοντας» ουσιαστικά τον Άκη Τσοχατζόπουλο.
Όπως μάλιστα ισχυρίστηκε, μετά τα Ίμια και όταν αποκαταστάθηκε η ηρεμία στην περιοχή, ο ίδιος ζητούσε να μειωθούν οι εξοπλιστικές δαπάνες και συνάντησε – όπως είπε – τη σφοδρή αντίδραση του Άκη Τσοχατζόπουλο και ορισμένων μέσων ενημέρωσης που έγραφαν «Όπλα ή βούτηρο…».
Σημίτης: Ο Τσοχατζόπουλος δεν ήθελε να μειώσουμε τις δαπάνες για την Άμυνα
Πρώτος εκλήθη, από την έδρα, ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης.
«Χαίρετε», είπε και ορκίστηκε με πολιτικό όρκο στην τιμή και τη συνείδησή του.
Πρ: Πείτε μας αν συμμετείχατε; (σ.σ στο ΚΥΣΕΑ)
Σημίτης: Με εκπλήσσει η ερώτηση, γιατί μετέχει πάντα ο πρωθυπουργός ως προεδρεύων. Ήρθα, ευχαρίστως, για να διευκολύνω την απονομή της Δικαιοσύνης, αλλά δε γνωρίζω τίποτα για τις παράνομες πράξεις των κατηγορουμένων.
Πρ: Πώς ακούγεται τόσο καλά η φωνή του μάρτυρα, ενώ ο προηγούμενος δεν ακουγόταν. Ξέρουμε τη φωνή.
Σημ: Θα αναρωτιέστε γιατί δώσαμε αυτά τα χρήματα και γιατί ήταν αναγκαίες οι προμήθειες. Θυμάστε πως πριν πάρω ψήφο εμπιστοσύνης δεν είχαμε τα μέσα να αναχαιτίσουμε την υπόθεση των Ιμίων και έπεσε το ελικόπτερο, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τα παιδιά αυτά, γιατί πετούσε παραπάνω από ότι έπρεπε. Όταν ρώτησα, λοιπόν, τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ αν μπορούν οι κομάντος να επανακαταλάβουν τα Ίμια, μου είπε όχι, γιατί έπρεπε να πάνε από τη Θεσσαλονίκη και θα χρειάζονταν 6 ώρες να φτάσουν. Τα έχω γράψει και στο βιβλίο μου. Η τότε ηγεσία των Ενόπλων δυνάμεων μου είπε ότι η διαφορά μας από την Τουρκία ήταν μεγάλη στο επίπεδο της αναχαίτισης που σε περίπτωση εμπλοκής θα έπρεπε να έχουμε τη δυνατότητα να κρατήσουμε μέχρι να παρέμβουν οι σύμμαχοι. Το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε και πήραμε 60 F16, 15 Μιράζ, 4 υποβρύχια, ελικόπτερα κλπ. Σε διπλωματικό επίπεδο ελήφθη η απόφαση του Ελσίνκι.
Πρ: Πάμε στις αποφάσεις…
Σημ: Είναι σημαντική αυτή η απόφαση γιατί αν ήθελαν να κάνουν επέμβαση τύπου Ιμίων οι Τούρκοι, θα έπρεπε προηγουμένως να πάνε στο Διεθνές Δικαστήριο. Αυτό σήμαινε πως πλέον δεν χρειαζόταν τόσος εξοπλισμός. Συγκάλεσα, λοιπόν, την κυβερνητική επιτροπή και με εισήγηση του τότε ΥΠ.ΟΙΚ προτάθηκε η αναβολή νέων αγορών και μείωση προϋπολογισμού κατά 1 τρισ. δρχ. Ο κ. Τσοχατζόπουλος διαφωνούσε, γιατί θεωρούσε πως είναι αναγκαίοι οι εξοπλισμοί για θωράκιση της χώρας και πως τα προγράμματα δεν ξεπερνούν το 5% του ΑΕΠ, καθώς είναι μόλις 4%. Αποφάσισα να μην το εντάξω και υπήρξε μεγάλη αντίδραση από τον κ. Τσοχατζόπουλο και τον Τύπο, ο οποίος έγραφε «Όπλα ή βούτυρο». Η Νέα Δημοκρατία συμφωνούσε με τον Τύπο. Τελικά, συνήλθε το ΚΥΣΕΑ και μείωσε τους εξοπλισμούς κατά 35 δισ. δρχ. Δηλαδή, οι εξοπλισμοί έγιναν υπό την πίεση των Ιμίων και μειώθηκαν, όταν δεν ήταν απαραίτητο το στοιχείο της αναγκαίας θωράκισης.
Πρ: Ναι, αλλά αυτό δεν αφορά τις προηγούμενες συμβάσεις για τα υποβρύχια και τα ΤΟΡ Μ1.
Σημ: Αυτά ήταν αναγκαία λόγω των Ιμίων και καλώς αγοράστηκαν, άρα είναι αναληθής ο ισχυρισμός ότι δεν χρειάζονταν.
Πρ: Το ΚΥΣΕΑ έχει συμβουλευτικό ρόλο;
Σημ: Όχι, αποφασιστικό. Δεν αποφάσιζε για όλα. Ο νόμος για το ΚΥΣΕΑ αναφέρει πως αυτό δίνει τις πολιτικές αποφάσεις, αλλά όχι για τις αγορές. Π.χ. απαντούσε στα πολιτικά ερωτήματα: Υπάρχει δυνατότητα να αγοράσει από Γαλλία ή ΗΠΑ; Αυτό αποφασίζει.
Πρ.: Μπορεί να χωρέσει δωροδοκία με βάση όλα όσα είπατε για το ΚΥΣΕΑ;
Σημ: Κάλλιστα. Χωρεί δωροδοκία. Αφού έγινε, κάλλιστα είναι δυνατή.
Γιάννης Παγορόπουλος (υπεράσπιση): Δεν απεδείχθη κύριε μάρτυς, αυτό ερευνάται.
Σημ.: Δεν ισχυρίστηκα ότι αποδεδείχθηκε. Εδώ, παίζουν δυο πράγματα, το ένα είναι οι τιμές που δεν είναι, όπως οι τιμές των αυτοκινήτων. Οι τιμές δεν είναι γνωστές, καθορίζονται ανά περίπτωση και από τη διαπραγμάτευση. Προφανώς έχει μια δυνατότητα να το διαπραγματευτεί είτε παραπάνω ή παρακάτω. Αυτά δεν είναι ελέγξιμα. Εδώ, όπως πρόεκυψε, από τη διαδικασία υπήρχαν πληρωμές σε τρία επίπεδα, στον αναπληρωτή διευθυντή, στο διευθυντή εξοπλισμών και στο ανώτατο όριο στον υπουργό . Όταν αυτοί οι πρωταγωνιστές συνεργάζονται, τότε αυτό είναι δυνατό. Εγώ μπορώ να πω ότι μπορεί να γίνει. Αφού, έγινε.
Πρ.: Πώς μπορεί να γίνει;
Σημ.: Δεν ξέρω πως μπορεί να γίνει, αφού δεν έχω καμία σχέση με όλα αυτά. Συνέπεσαν οι υπεράκτιες εταιρείες που έστελναν οι κύριοι τα λεφτά να είναι οι υπεράκτιες εταιρείες που έχει συγκεκριμένος κατηγορούμενος. Ο τρόπος είναι ένας για να μην προκαλείται η προσοχή. Τα χρήματα στέλνονται μέσω υπεράκτιας εταιρείας. Έγινε γνωστό ότι έγιναν δωροδοκίες το 2000-2004; Το πρώτο που έγινε γνωστό για μίζες ήταν όταν στη Ρωσία και τη Γερμανία έγιναν δίκες κατά των δικών τους υπαλλήλων με τον ισχυρισμό ότι από τις χρήσιμες πληρωμές, όπως λέγονται, κράτησαν ορισμένα ποσά για τον εαυτό τους.
Πρ.: Ξέρετε αν δωροδοκήθηκε ο Τσοχατζόπουλος;
Σημ.: Όχι, βέβαια δεν έχω καμία γνώση.
Θυμίζουμε ότι στις 20 του μήνα πρόκειται να καταθέσουν και οι πρώην υπουργοί, Βάσω Παπανδρέου και Γιάννος Παπαντωνίου. Το δικαστήριο έχει καλέσει, επίσης, για τις 27 του μήνα ως μάρτυρες και τους αρχηγούς των τριών όπλων, το επίμαχο χρονικό διάστημα, Αθανάσιο Τζογάνη, Μανώλης Παραγιουδάκη και Γιώργο Ιωαννίδη.
Αρχικά, τα μέλη του ΚΥΣΕΑ της επίδικης περιόδου είχαν κληθεί για τις 29 Απριλίου, αλλά οι καταθέσεις τους μετατέθηκαν. Οι πολιτικοί – πλην του κ. Παπαντωνίου που απουσίαζε στο εξωτερικό – είχαν εμφανιστεί στο δικαστήριο και μετά την αλλαγή των ημερομηνιών είχαν αποχωρήσει, χωρίς να προβούν σε δηλώσεις για την υπόθεση του κατηγορούμενου πρώην υπουργού.
Το αίτημα για τις καταθέσεις των μελών του ΚΥΣΕΑ που, από την αρχή της δικαστικής έρευνας για τις αποκαλούμενες «χρυσές μίζες», προβάλει ο Άκης Τσοχατζόπουλος στηρίζεται στον ισχυρισμό του πως οι επίμαχες αγορές όπλων ήταν στρατηγικής σημασίας κυβερνητικές επιλογές, οι οποίες αποφασίστηκαν από το ΚΥΣΕΑ ως κορυφαίο όργανο και επομένως δεν θα μπορούσαν να διακινηθούν παράνομα χρήματα για νόμιμες και εγκεκριμένες συμβάσεις προμηθειών.
Η απάντηση που μέχρι τώρα λάμβανε από τη Δικαιοσύνη στο αίτημά του, ο κ. Τσοχατζόπουλος, είναι πως αντικείμενο της δίκης είναι η διακίνηση παράνομων χρημάτων που προέρχονται από δωροδοκία και όχι η νομιμότητα των συμβάσεων. Μέλη άλλωστε του ΚΥΣΕΑ έχουν από καιρό δηλώσει ότι το Συμβούλιο αποφασίζει βασιζόμενο στις εισηγήσεις που δέχεται από τη στρατιωτική και την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Άμυνας.