ΒΟΥΛΗ
(09/07/2015 17:27)
Με την ονομαστική ψηφοφορία που προκάλεσε η Χρυσή Αυγή επί τεσσάρων άρθρων του νομοσχεδίου για την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας, ολοκληρώθηκε η διαδικασία ψήφισής του.
Το επίμαχο άρθρο 1 του ν/σ το οποίο προβλέπει την παροχή της ελληνικής ιθαγένειας σε παιδιά μεταναστών που γεννιούνται στην Ελλάδα και εγγράφονται στο δημοτικό σχολείο, υπερψηφίστηκε από 179 βουλευτές (ΣΥΡΙΖΑ, Ποτάμι, ΚΚΕ και ΠαΣοΚ), ενώ καταψηφίστηκε από 84 βουλευτές (ΝΔ, ΑΝΕΛ, Χ.Α.).
Το άρθρο 7 που αφορά την εποχική εργασία από πολίτες τρίτων χωρών υπερψηφίστηκε από 232 βουλευτές (έναντι 31 «κατά»), καθώς στηρίχθηκε και από τη ΝΔ, ενώ τα άρθρα 8 (ρυθμίσεις μεταναστευτικής πολιτικής) και 10 (δικαίωμα προσωρινής παραμονής και προστασίας από την
επιστροφή στις χώρες τους) ψηφίστηκαν από 179 βουλευτές έναντι 84 που καταψήφισαν.
Τασία Χριστοδουλοπούλου: Εμβληματική ημέρα
Ως «εμβληματική» χαρακτήρισε η αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου, την σημερινή ημέρα, που η ελληνική Βουλή ψήφισε και στα άρθρα του (πλην του άρθρου 1β) το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια, συνδέοντας το γεγονός αυτό με την κρίσιμη συγκυρία της χώρας μας, κατά την οποία «διεκδικούμε να μας ακούσει η Ευρώπη ως πολίτες είτε ψηφίσαμε «ναι», είτε ψηφίσαμε «όχι».
«Θέλουμε να αποτελούμε τμήμα αυτής της Ευρώπης και δεν επιθυμούμε τον αποκλεισμό μας» ξεκαθάρισε η Τασία Χριστοδουλοπούλου προσθέτοντας πως επειδή μας θεωρούν αδύναμη χώρα θέλουν να μας αποκλείσουν, όπως εμείς θέλουμε να αποκλείουμε τους αδύναμους (σ.σ. εννοώντας τους μετανάστες).
«Ο λαός που ψήφισε ναι, διεκδικεί να πάρει την τύχη στα χέρια του. Κι όλοι διεκδικούμε να είμαστε πολίτες και να ακουγόμαστε και να μην αποφασίζουν άλλοι για λογαριασμό μας» τόνισε.
Αναφερόμενη στο νομοσχέδιο η αρμόδια υπουργός είπε πως αυτό που επιδιώκεται μέσα από την απονομή της ιθαγένειας είναι να δοθεί η ιδιότητα του πολίτη στα παιδιά δεύτερης γενιάς, αλλά και στους αλλοδαπούς της πρώτης γενιάς που διεκδικούν την ιδιότητα αυτή μέσω της πολιτογράφησης.
«Όλοι αυτοί μέχρι στιγμής είναι υπήκοοι. Έχουν μόνο υποχρεώσεις και υποταγή στον ηγεμόνα που είναι το ελληνικό κράτος, που τους αντιμετωπίζει όλο αυτό με καχυποψία. Με την ιθαγένεια θα αποκτήσουν την ιδιότητα του πολίτη διότι μόνο αυτό αναγνωρίζει το ελληνικό δίκαιο, τον Κώδικα Ιθαγένειας, δεν υπάρχει υπηκοότητα πια γιατί έχουμε Δημοκρατία, έχουμε ένα Σύνταγμα που τα προσδιορίζει αυτά (άρθρο 4, παρ. 3 ότι η Βουλή είναι αρμόδια να κρίνει και να αποφασίζει με μια προσόντα γίνεται κανείς Έλλην πολίτης)» είπε η υπουργός.
Για το άρθρο 1 η Χρυσή Αυγή ζήτησε ονομαστική ψηφοφορία, ωστόσο, μετά από διαχωρισμό του σε 1α και άρθρο 1β εκ μέρους της υπουργού, ψηφίστηκε το πρώτο σκέλος το οποίο αφορά στην κτήση ιθαγένειας από μετανάστες που διαμένουν στη χώρα. Υπέρ ψήφισαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το Ποτάμι, το ΚΚΕ και το ΠΑΣΟΚ. Παρών δήλωσε η Νέα Δημοκρατία, ενώ κατά ψήφισαν οι ΑΝΕΛ και η Χρυσή Αυγή.
Σε ονομαστική ψηφοφορία τίθεται την Πέμπτη το άρθρο 1β, το οποίο προβλέπει την παροχή ιθαγένειας σε παιδιά μεταναστών που γεννιούνται στην Ελλάδα. Την διάταξη αναμένεται να υπερψηφίσουν ο ΣΥΡΙΖΑ, το Ποτάμι, το ΚΚΕ και το ΠΑΣΟΚ, και να καταψηφίσουν η ΝΔ, οι ΑΝΕΛ και η Χ.Α.
Σημειώνεται ότι στο νομοσχέδιο ενσωματώθηκαν υπουργικές τροπολογίες που αφορούν την εξόφληση δαπανών σε νοσοκομεία, την αλλαγή διοικήσεων χωρίς αποζημίωση του Δημοσίου, την χρηματοδότηση υπηρεσιών ασύλου και την διαχείριση εφαρμογής των σχετικών προγραμμάτων.
Επίσης, ενσωματώθηκαν και δύο βουλευτικές τροπολογίες που αφορούν τις μετεγγραφές φοιτητών στα ΑΕΙ και ΤΕΙ και τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης προκειμένου να μπορούν να αποτιμούν τα ομόλογά τους.
Πηγή: tovima.gr