Σε καταγγελία της Τουρκίας για την πολιτική δυο μέτρων και δυο σταθμών στο θέμα της παραβίασης εθνικού εναέριου χώρου -καθώς η ίδια θεώρησε ότι ήταν δικαίωμά της να καταρρίψει το ρωσικό αεροσκάφος, ενώ την ίδια στιγμή παραβιάζει διαρκώς τον Εναέριο χώρο της Κυπριακής Δημοκρατίας- προχώρησε η Λευκωσία με επιστολή του Μόνιμου Αντιπροσώπου στα Ηνωμένα Έθνη, Νίκου Αιμιλίου η οποία δημοσιεύτηκε ως επίσημο έγγραφο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ (A/70/620–S/2015/971).
Είναι χαρακτηριστικό ότι η Λευκωσία κάνει αυτό που δεν έχει κάνει ποτέ η Αθήνα, καθώς στην επίσημη καταγγελία της στον ΟΗΕ αναφέρεται στην συμπεριφορά της Τουρκίας που παραβιάζει τον εναέριο χώρο τεσσάρων γειτονικών χώρων της, μεταξύ των οποίων και της Ελλάδας…
Στην επιστολή αυτή η Λευκωσία παρουσιάζει αναλυτικό κατάλογο με τις συνεχείς παραβιάσεις του Κυπριακού Εναέριου Χώρου, αλλά και των χωρικών υδάτων από τουρκικά αεροσκάφη, ελικόπτερα και πολεμικά σκάφη και υποβρύχια και, κάνει ειδική μνεία στο περιστατικό της κατάρριψης του ρωσικού αεροσκάφους.
Σε σχέση με την τουρκική δικαιολόγηση της κατάρριψης ξένου μαχητικού αεροσκάφους στις 24 Νοεμβρίου 2015 η Κυπριακή Δημοκρατία σημειώνει την ύπαρξη πολλαπλών παραβάσεων από την Τουρκία των διεθνών κανόνων εναέριας κυκλοφορίας και παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τα τελευταία χρόνια τα τουρκικά μαχητικά επανειλημμένα πετούν πάνω από την κυρίαρχη επικράτεια της Κυπριακής Δημοκρατίας, χωρίς εξουσιοδότηση και χωρίς καν έστω προηγούμενη ενημέρωση των αρχών.
Η κυπριακή επιστολή επισημαίνει ότι ο ισχυρισμός της Τουρκίας ότι καταρρίφτηκε το μαχητικό επειδή διήλθε του εναέριου χώρου της, «αντικρούεται από τις δικές της ενέργειες παρόμοιου χαρακτήρα».
«Η Τουρκία επιζητεί δυο μέτρα και δυο σταθμά σχετικά με τον σεβασμό των διεθνών κανόνων και κανονισμών, όπως για μια ακόμη φορά αποδείχθηκε με το περιστατικό της 24ης Νοεμβρίου, την ώρα που η Τουρκία από συνήθεια πλέον παραβιάζει τον εναέριο χώρο τουλάχιστον τεσσάρων από τις γειτονικές της χώρες!»
Και η Κυπριακή επιστολή επισημαίνει ότι η «Τουρκία οφείλει να αντιληφθεί ότι το Διεθνές Δίκαιο δεν μπορεί να εφαρμόζεται κατά περίπτωση (ad hoc)».
Ο Κύπριος μόνιμος αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ καταγγέλλει επίσης ότι η Τουρκία και το κατοχικό καθεστώς εξέδωσαν παράνομες ΝΟΤΑΜ στο διάστημα 11-18 Νοέμβριου για την «διεξαγωγή ασκήσεων και πτήσεων επίδειξης για τον εορτασμό της μονομερούς ανακήρυξης του ψευδοκράτους».
Η Λευκωσία καταγγέλλει μάλιστα την Τουρκία ότι με τις ενέργειές της αυτές «υπονομεύει την ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας, ενισχύει την συνέχιση του de facto διαχωρισμού και αναβαθμίζει το στάτους του ψευδοκράτους διεκδικώντας την ύπαρξη Εναέριου Χώρου για τις κατεχόμενες περιοχές».
Επίσης επισημαίνεται ότι η Τουρκία παρενοχλεί τις πτήσεις πολιτικών και στρατιωτικών αεροσκαφών εντος του FIR Λευκωσίας «θέτοντας σε κίνδυνο την διεθνή αεροπλοΐα, με αρνητικές συνέπειες στην σταθερότητα της περιοχής και δυσχεραίνοντας την εναέρια κυκλοφορία γύρω από την Κύπρο».