Αποστάσεις Αθήνας – Θεσμών για την αξιολόγηση

508

Δυσκολότερα από ότι αναμενόταν εξελίσσεται η διαπραγμάτευση και για την τυπική ολοκλήρωση της αξιολόγησης που θα ξεκλειδώσει την εκταμίευση των 7,5 δις ευρώ. Η τηλεδιάσκεψη που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των δύο πλευρών το απόγευμα της Κυριακής έδειξε ότι παραμένουν διαφορές για το τι πρέπει να αλλάξει η κυβέρνηση στα όσα έχει έως τώρα ψηφίσει και οι συζητήσεις θα συνεχιστούν.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα δύο μεγαλύτερα «αγκάθια» στην παρούσα φάση είναι το θέμα των «κόκκινων» δανείων που έχουν την εγγύηση του Δημοσίου και το ζήτημα της επιστροφής του ΕΚΑΣ. Ωστόσο, η κυβέρνηση έχει εκφράσει την δυσφορία της στους δανειστές για το γεγονός ότι συνολικά έχουν ζητήσει περί τις 15 αλλαγές. Στην Αθήνα θεωρούν ότι οι απαιτήσεις είναι υπερβολικές, δεδομένου ότι αφορούν ακόμα και σε λεπτομέρειες άνευ σημαντικής ουσίας.

Σε ό,τι αφορά στο θέμα των «κόκκινων» δανείων με την εγγύηση του Δημοσίου (συνολικού ύψους περίπου 1,5 δις ευρώ), η τρόικα έχει ζητήσει την πώλησή τους. Στο οικονομικό επιτελείο ανησυχούν ότι κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει σε δημοσιονομική «τρύπα» που θα χρειαστεί να καλυφθεί με νέα μέτρα. Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει λύση που δεν θα οδηγήσει σε νέα μέτρα. Τη Δευτέρα αναμένεται να υπάρξει νέα τηλεδιάσκεψη μεταξύ Αθήνας και δανειστών για το θέμα, σε τεχνικό επίπεδο.

Για το ζήτημα του ΕΚΑΣ, οι δανειστές επιμένουν στην επιστροφή του από τους δικαιούχους. Αντιθέτως η κυβέρνηση θέλει να μην χρειαστεί να επιστρέψουν αναδρομικά το επίδομα όσοι πλέον δεν το δικαιούνται ή να λάβουν ισόποση αποζημίωση. Πάντως, στο μέτωπο του ασφαλιστικού υπάρχουν κι άλλα ζητήματα που συζητούνται και διαπιστώνονται διαφορές.

Στόχος της κυβέρνησης είναι πλέον να έχει κλείσει όλες τις εκκρεμότητες το αργότερο έως την Παρασκευή. Ο αρχικός σχεδιασμός ήταν να έχουν ψηφιστεί οι αλλαγές μέχρι την Τετάρτη, ώστε το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που συνεδριάζει την Πέμπτη να αποφασίσει χωρίς ενδοιασμούς την επαναφορά του καθεστώτος παροχής φθηνής ρευστότητας (waiver) προς τις ελληνικές τράπεζες. Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ έχει δηλώσει πως όταν θα υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) θα επαναφέρει το waiver. Το τελευταίο Eurogroup ανακοίνωσε ότι έχει επιτευχθεί staff level agreement, οπότε θεωρητικά η ΕΚΤ θα μπορούσε να αποφασίσει την επαναφορά του waiver και χωρίς την ολοκλήρωση όλων των προαπαιτούμενων. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν αποκλείεται να λειτουργήσει αρνητικά για τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ.