Ήδη από την αρχή της χρονιάς, οπότε και εφαρμόστηκε πλαφόν για τα σκευάσματα που χορηγούνται από τα δημόσια νοσοκομεία, οι επιχειρήσεις του φαρμάκου είχαν επισημάνει πως το όριο της δαπάνης σε καμία περίπτωση δεν ανταποκρίνεται στην ζήτηση για την κάλυψη των ασθενών. Πέντε μήνες μετά, και ενώ έχουν αρχίσει να παρατηρούνται οι πρώτες σοβαρές δυσλειτουργίες στον εφοδιασμό του ΕΣΥ, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας παραδέχθηκε πως θα υπάρξει πρόβλημα με τα φάρμακα, καθώς ο προϋπολογισμών των νοσοκομείων είναι μεγαλύτερος από το πλαφόν που έχει οριστεί.
Πιο συγκεκριμένα, ενώ ο κλειστός προϋπολογισμός των νοσοκομείων για ταφάρμακα έχει οριστεί για φέτος στα 600 εκατ. ευρώ, το ανώτατο όριο δαπάνης για τις εταιρείες είναι τα 490 εκατ. ευρώ. Όπως ανέφερε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός σε συνάντηση που είχε με την Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών – Πειραιώς, παρουσία του αναπλ. υπουργού Παύλου Πολάκη, ο οποίος είναι αρμόδιος
για το ΕΣΥ, υπάρχει μια τρύπα ύψους 110 εκατ. ευρώ.
Τι σημαίνει αυτό; Οι φαρμακευτικές εταιρείες, λόγω της επιβολής claw back από φέτος και στην ενδονοσοκομειακή φαρμακευτική δαπάνη, θα κληθούν να καλύψουν τη διαφορά στη δαπάνη. Σύμφωνα με τα όσα σημείωσαν οι υπουργοί στους γιατρούς των νοσοκομείων, οι προμηθεύτριες επιχειρήσεις έχουν αντιληφθεί πως ο προϋπολογισμός δεν βγαίνει και γνωρίζουν πως η διαφορά των 110 εκατ. ευρώ δεν πρόκειται να αποζημιωθεί.
Αυτό δηλαδή που ουσιαστικά τους ζητήθηκε από το υπουργείο Υγείας είναι να εφοδιάσουν τα νοσοκομεία με φάρμακα για τα οποία όμως δεν πρόκειται να πληρωθούν ποτέ, αλλά παράλληλα να καλύψουν την υπερβάλλουσα δαπάνη, όπως ορίζει ο μηχανισμός του claw back. Εξάλλου παράγοντες του κλάδου είχαν προειδοποιήσει πως είναι πολύ πιθανό να αναπροσαρμοστούν οι παραγγελίες και να υπάρξουν ελλείψεις, αφού ο προϋπολογισμός του ΕΣΥ ήταν εξαρχής εκτός πραγματικότητας.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr, οι απαιτήσεις από τιςφαρμακευτικές εταιρείες είναι σημαντικά αυξημένες σε σχέση με τον προηγούμενο χρόνο, φθάνοντας τα 1,264 δισ. ευρώ. Μόνο για το πρώτο δίμηνο του 2016, οι οφειλές από το ΕΣΥ έχουν φτάσει τα 93 εκατ. ευρώ, ενώ τα συνολικά χρέη αγγίζουν τα 428 εκατ. ευρώ. Σε αυτά προστίθενται 815 εκατ. ευρώ που αφορούν απαιτήσεις από τον ΕΟΠΥΥ (127 εκατ. ευρώ για το δίμηνο).
Εδώ προκύπτει ένα ακόμη κενό, όπως υποστηρίζουν οι γιατροί των νοσοκομείων. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, το “ταβάνι” για λειτουργικές τις δαπάνες του ΕΣΥ είναι συνολικά 1,634 δισ. ευρώ το 2016 σε σχέση με τα αντίστοιχα 1,3 δισ. του 2015, από τα οποία 1,156 δισ. θα καλυφθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό και τα υπόλοιπα 500 εκατ. ευρώ από τον ΕΟΠΥΥ.
Τα χρήματα που θα δώσει ο Οργανισμός υπολογίζονταν από το υπουργείο Υγείας πως θα εξασφαλιστούν από τις προσδοκίες για αυξημένη εισπραξιμότητα από τα ασφαλιστικά ταμεία, μετά την αύξηση στις εισφορές υπέρ Υγείας των συνταξιούχων. Ωστόσο η υστέρηση από τα ταμεία παραμένει και ο Οργανισμός χάνει κάθε μήνα πάνω από τις μισές εισφορές, γεγονός που έχει δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα στη ρευστότητά του.
Βασιλική Κουρλιμπίνη