Σύγκλιση σημειώθηκε στο πεδίο του ΕΚΑΣ μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών, αλλά παραμένουν ανοικτά τα υπόλοιπα μέτωπα, ενώ και νέοι “αστερίσκοι” αποκαλύπτονται. Επιχειρείται να υπάρξει νέα τηλεδιαπραγμάτευση αύριο ή την Πέμπτη, ενδεχομένως και σε επίπεδο EWG, ενώ παράλληλα προετοιμάζεται η κατάθεση τροποποιητικού εφαρμοστικού το ίδιο διάστημα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα αναμένεται αντιπρόταση των θεσμών σε νέα ελληνική συμβιβαστική λύση για το θέμα των κόκκινων δανείων με εγγύηση του ελληνικού δημοσίου. Ωστόσο, στο πεδίο των υπολοίπων “αστερίσκων” της υποδόσης
των 7,5 δισ. ευρώ φέρεται να προστίθενται και νέα μέτωπα: για τον ΑΔΜΗΕ, τα ειδικά μισθολόγια και άλλα πεδία, στα οποία συνεχίζεται ηδιαπραγμάτευση μεταξύ του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και των θεσμών. Τα μέτωπα αναδείχθηκαν στην επιστολή Τσακαλώτου προς τους θεσμούς που εστάλη την προηγούμενη Παρασκευή.
Κυβερνητικό στέλεχος: ” Οι θεσμοί έχουν αποδεχθεί τη μη αναδρομική επιστροφή του ΕΚΑΣ”
Κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος ανέφερε στο Capital.gr πως οι θεσμοί “έχουν αποδεχθεί οριστικά” να μην επιστραφεί αναδρομικά το ΕΚΑΣ του α΄ εξαμήνου του 2016 από τους χαμηλοσυνταξιούχους οι οποίοι χάνουν τη συγκεκριμένη προνοιακή παροχή με βάση τα νέα εισοδηματικά κριτήρια που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου.
Ωστόσο, ανοιχτό παραμένει το “πως” θα καλυφθεί φέτος η “τρύπα” των 84 εκατ. ευρώ που προκύπτει στον κρατικό προϋπολογισμό από τη μη αναδρομική επιστροφή της συγκεκριμένης προνοιακής παροχής από τους περίπου 80.000 μέχρι πρότινος δικαιούχους του.
Παράλληλα, το ίδιο στέλεχος ανέφερε στο Capital.gr πως στο Υπ. Εργασίας “σκέφτονται διάφορα μέτρα” για την αντιστάθμιση των απωλειών που θα υποστούν στο εισόδημα τους όσοι χαμηλοσυνταξιούχοι χάσουν το ΕΚΑΣ. “Όταν συσταθεί το Ταμείο Αλληλεγγύης θα τα συγκεκριμενοποιήσουμε”, συμπλήρωσε το ίδιο κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος.
Από ελληνικής πλευράς κεντρικός στόχος παραμένει η κατάθεση/ψήφιση την Τετάρτη ενός ακόμη – 3ου κατά σειρά – εφαρμοστικού με τις “διορθώσεις” στα πεδία που υπάρχουν διαφωνίες. Η κεντρική σκέψη είναι οι ρυθμίσεις να κατατεθούν ως τροπολογία, ενώ δεν αποκλείεται νέο “κύμα” ρυθμίσεων την Πέμπτη, αν οι “ουρές” παραμείνουν.
Και τούτο καθώς την Πέμπτη συνεδριάζει στην Βιέννη το ΔΣ της ΕΚΤ για την επαναφορά του waiver.
Ωστόσο, αρχίζει και “χτίζεται” ένα σενάριο ολιγοήμερης καθυστέρησης στη συμφωνία με κάποιες πηγές να διαμορφώνουν έναν “οδικό χάρτη” εκπλήρωσης των προαπαιτούμενων έως την Παρασκευή και άλλες έως την προσεχή εβδομάδα..
Επιχειρείται να γίνουν το ταχύτερο δυνατό (πιθανότατα αύριο και την Πέμπτη) νέες τηλε-διαπραγματεύσεις, ενώ αν δεν βρεθεί νωρίτερα λύση, κάτι που δεν αποκλείουν πηγές της ΕΕ, μπορεί το θέμα να παραπεμφθεί σε επίπεδο EWG.
Προς το παρόν, διαφορές παραμένουν με την Κομισιόν και τον ESM να ξεκαθαρίζουν χθες ότι δεν έρχεται η δόση των 7,5 δισ. ευρώ χωρίς να προηγηθεί η οριστική συμφωνία. Τα μεγάλα μέτωπα συζητήθηκαν στην τηλεδιάσκεψη της Κυριακής στην οποία το κλίμα φέρεται να ήταν έντονο και η σύγκλιση… μηδενική.
Η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα των ΥΠΟΙΚ Ευκλείδη Τσακαλώτου, του Υπ. Ανάπτυξης Γ. Σταθάκη και του Υπ. Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου του αναπληρωτή ΥΠΟΙΚ Γιώργου Χουλιαράκη, θα επιχειρήσει να κλείσει και το θέμα του Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ενώ επιχειρείται και η επιτάχυνση της επικύρωσης της σύμβασης για την παραχώρηση του Ελληνικού, η επίλυση του θέματος του διαγωνισμού για την Εγνατία, αλλά και η διάταξη για τη νομική κάλυψη σε περίπτωση νομικών διώξεων των μελών του ΔΣ του Ταμείου αξιοποίησης της Δημόσιας Περιουσίας.
Υπάρχουν όμως και άλλα μέτωπα. Όπως επεσήμανε χθες ο ESM πρώτα η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να υλοποιήσει όλα τα προαπαιτούμενα που περιλαμβάνονται στην πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος. Και επιπλέον θα πρέπει να οριστικοποιηθεί το συμπληρωμένο (supplemental) Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) για να προχωρήσει στη συνέχεια στην απόφαση της εκταμίευσης των κονδυλίων στην Ελλάδα…