Εντείνονται οι προβληματισμοί στη συντριπτική πλειονότητα του δικαστικού σώματος εξαιτίας της κρίσης που σοβεί, κυρίως στα ανώτατα κλιμάκια της Δικαιοσύνης. Ο λόγος; Δεν εκκαθαρίζονται έρευνες που εκκρεμούν κατά δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών, με αποτέλεσμα να παραμένουν σκιές και να οργιάζουν οι φήμες για παρασκηνιακές διεργασίες.
Η κατάσταση που επικρατεί στη Δικαιοσύνη περιγράφηκε με μελανά χρώματα από την πρόεδρο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας Τασία Χριστοδουλοπούλου, κατά την επανέναρξη των εργασιών της Επιτροπής, σχετικά με τη διερεύνηση των καταγγελιών της εισαγγελέως Γεωργίας Τσατάνη, ενώ ο βουλευτής της Ν.Δ. Μάκης Βορίδης έκανε λόγο για «χάος». Η πολιτική αντιπαράθεση που ακολούθησε, με δηλώσεις του εκπροσώπου της Ν.Δ. Γιώργου Κουμουτσάκου ότι «είναι η χειρότερη κρίση των τελευταίων δεκαετιών», βρήκε απάντηση σε ανακοίνωση του υπουργού Δικαιοσύνης
Νίκου Παρασκευόπουλου, που μίλησε «για καταστροφολογία και μικροπολιτική» εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Μέσα στη Δικαιοσύνη, πάντως, το κλίμα είναι βαρύ, καθώς όσες έρευνες διενεργούνται ή πρόκειται να ξεκινήσουν κατά δικαστών και εισαγγελέων –και δη ανωτάτων– βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Δικαστές και εισαγγελείς κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και μιλούν για απαξίωση της Δικαιοσύνης και κλονισμό της εμπιστοσύνης των πολιτών. Αυτή τη στιγμή, ίσως δεν είναι υπερβολική η περιγραφή αρεοπαγίτη που ανέφερε ότι περισσότερες έρευνες είναι σε εξέλιξη κατά δικαστών και εισαγγελέων στον Αρειο Πάγο παρά για θέματα που αφορούν τους πολίτες.
Ενδεικτικά σε εκκρεμότητα βρίσκεται έρευνα που έχει διατάξει ο ίδιος ο κ. Παρασκευόπουλος κατά εισαγγελέων –και εκείνης του Αρείου Πάγου– με αφορμή αναφορά εισαγγελικού λειτουργού (Ιωάννη Αγγελή), ο οποίος στο παρελθόν είχε χειριστεί πτυχές της υπόθεσης του επιχειρηματία Βγενόπουλου ως υπεύθυνος στο τμήμα Εκδόσεων και Δικαστικών Συνδρομών της Εισαγγελίας Εφετών. Η εν λόγω έρευνα αφορά συνολικά περί τους 10 εισαγγελικούς λειτουργούς. Αναφορά του ιδίου εισαγγελέα ότι εμποδίστηκε το έργο του αποτελεί αντικείμενο άλλης έρευνας –ποινικής– που έχει διαταχθεί με εντολή της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ευτέρπης Κουτζαμάνη από τον Φεβρουάριο, αλλά ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί, καθώς ο καταγγέλλων δεν έχει προσέλθει για να εξεταστεί.
Σε εκκρεμότητα βρίσκεται και η έρευνα για τις καταγγελίες του επιχειρηματία Βγενόπουλου κατά της προέδρου του Αρείου Πάγου περί απόπειρας δωροδοκίας, καθώς η αντεισαγγελέας του Ανωτάτου Δικαστηρίου, που ορίστηκε να ερευνήσει τις βαριές αυτές καταγγελίες, δήλωσε ότι θα απέχει από τη διερεύνησή τους, επικαλούμενη συγκεκριμένους λόγους. Μετά ταύτα, οι καταγγελίες Βγενόπουλου κατά της προέδρου του Αρείου Πάγου θα συνεχίσουν να μένουν σε εκκρεμότητα έως ότου αποφανθούν τα αρμόδια όργανα του Ανωτάτου Δικαστηρίου για την προβαλλόμενη αποχή από την αντεισαγγελέα Ευσταθία Σπυροπούλου, στην οποία χρεώθηκε η έρευνα. Η ίδια η πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου πάντως έχει χαρακτηρίσει «αθλιότητες» τα καταγγελλόμενα από τον επιχειρηματία, ενώ γενική είναι η απαίτηση δικαστών και εισαγγελέων το θέμα να ξεκαθαρίσει και να μην αιωρούνται σκιές, ενώ πολλοί –μεταξύ των οποίων και η ίδια η πρόεδρος– κάνουν λόγο και για μεθοδεύσεις εμπλεκομένων σε υποθέσεις, με στόχο την ηθική εξόντωση δικαστών.
Σε όλα αυτά προστίθεται και η καταγγελία της εισαγγελέως Γεωργίας Τσατάνη περί παρεμβάσεων στο έργο της, για την οποία έχει διενεργηθεί έρευνα με εντολή της προέδρου του Αρείου Πάγου και έχει ήδη ολοκληρωθεί. Παράλληλα συνεχίζεται η έρευνα της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας με αντικείμενο τη διερεύνηση των καταγγελλομένων από την εισαγγελέα Τσατάνη κατά του αν. υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου ότι παρενέβη στο έργο της.