Στο πλευρό της ελληνικής επιχειρηματικότητας για να χρηματοδοτηθεί και να προχωρήσει νέα επιχειρηματικά σχέδια στέκεται η Παρευξείνια Τράπεζα, η EBRD και η Ευρωπαϊκή τράπεζα Επενδύσεων, θεσμοί που είναι εδώ για να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία, όπως δήλωσαν οι εκπρόσωποι και οι επικεφαλής τους στο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε χθες με τίτλο «Υποστηρίζοντας την ανάπτυξη στην Ελλάδα», το οποίο διοργανώθηκε από το υπουργείο Οικονομίας και την ΠαρευξείνιαΤράπεζα Εμπορίου και Ανάπτυξης.
Η Παρευξείνια Τράπεζα έχει ήδη πραγματοποιήσει 15 χρηματοδοτήσεις
συνολικού ύψους 207 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 47,5 εκατ. ευρώ θα εισρεύσουν στην ελληνική οικονομία το 2016. Συνολικά, την επόμενη τριετία αναμένονται χρηματοδοτήσεις από την Παρευξείνια Τράπεζα, συνολικού ύψους 140 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι στην Παρευξήνεια Τράπεζα μέτοχοι είναι η Ελλάδα, η Ρωσία και η Τουρκία ενώ η Ελλάδα έχει αντλήσει πολύ μικρότερα δάνεια σε σχέση με τη συμμετοχή της, που είναι 16%.
«Προσπαθούμε να αναδείξουμε την περιοχή ως πόλο ανάπτυξης», τόνισε, από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Παρευξείνιας Τράπεζας, Ιχσάν Ουγκούρ Ντελικανλί και πρόσθεσε: «Δεν μπορούμε να μείνουμε αδιάφοροι στις αλλαγές που συντελούνται. Στόχος μας είναι η στήριξη μίας βιώσιμης ανάπτυξης».
Nicholas Jennett
Την αποφασιστικότητα και τη δέσμευση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤεπ) να συμβάλει στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας τόσο μέσω των χρηματοδοτήσεων της στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα όσο και μέσω των συμβουλευτικών της υπηρεσιών, διαμηνύει ο επικεφαλής του νεοσυσταθέντος Investment Team Greece της τράπεζας,Νίκολας Τζένετ, (Nicholas Jennett), αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής της ΕΤΕπ.
«Ενισχύουμε την παρουσία μας στην Ελλάδα, είμαστε εδώ για να χρηματοδοτήσουμε το ελληνικό επιχειρείν, επιχειρηματικές ιδέες με προοπτική που θα συμβάλουν στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και θα δημιουργήσουν μόνιμες θέσεις εργασίας», αναφέρει ο Nicholas Jennett.
Αναφέρθηκε επίσης στην πρόθεση της ΕΤΕπ να ενδυναμώσει ακόμη περισσότερο την συνεργασία της με τις ελληνικές συστημίκες τράπεζες ιδιαίτερα για την χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, που δεν χρηματοδοτεί απευθείας η ΕΤΕπ. Δήλωσε ανοικτός σε νέες ιδέες για ενίσχυση και εμβάθυνση της ήδη υπάρχουσας καλής συνεργασίας με τις τράπεζες.
Το νεοσυσταθέν Ιnvestment Team Greece αποτελεί μέρος μιας ειδικής πρωτοβουλίας για την Ελλάδα και είναι το πρώτο βήμα που σηματοδοτεί την ενίσχυση της παρουσίας της ETEπ μέσω εξειδικευμένων συμβουλευτικών υπηρεσιών και ενισχυμένης λειτουργικής δυναμικότητας.
Δ.Μάρδας
«Εάν δεν προωθήσουμε τις διαρθρωτικές αλλαγές, η λιτότητα θα συνεχιστεί», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Μάρδας, ο οποίος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη διαδικασία ανάκτησης της αξιοπιστίας της χώρας, επισημαίνοντας ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης του προγράμματος προσαρμογής αποτέλεσε «το πρώτο βήμα» προς αυτήν την κατεύθυνση και ήδη είναι ορατά τα αποτελέσματα αυτής της διαδικασίας στον τρόπο με τον οποίον αντιμετωπίζεται η χώρα από εταίρους αλλά και το χρηματοοικονομικό σύστημα…
Rolf Strauch-ΕSM
Σε παρέμβασή του, ο κ. Rolf Strauch, μέλος της διοικούσας Επιτροπής, επί Οικονομικών, Στρατηγικής Πολιτικής και Τραπεζικού τομέα, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), υποστήριξε ότι η ανάπτυξη που καταγραφόταν πριν την κρίση είχε σαθρά θεμέλια, καθώς χαρακτηριζόταν από υψηλή αύξηση του μισθολογικού κόστους, υψηλή πιστωτική επέκταση και υψηλό έλλειμμα ανταγωνιστικότητας.
Στο επίκεντρο των προσπαθειών του ESM σε όλες τις χώρες οι οποίες βρέθηκαν σε καθεστώς «προγράμματος», όπως είπε, είναι το πέρασμα από μη διατηρήσιμη σε διατηρήσιμη ανάπτυξη και σε αυτό το πλαίσιο, πέραν της δημοσιονομικής προσαρμογής είναι καίριας σημασίας οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας. Κατά τον ίδιο τρόπο, απαιτούνται μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, στην αγορά αγαθών και στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων, αν και η συνταγή διαφέρει από χώρα σε χώρα, σημείωσε. Ως χαρακτηριστικά παράδειγμα επιτυχών μεταρρυθμίσεων, ο κ. Strauch παρέθεσε την Ιρλανδία, η οποία καταγράφει, μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος στο οποίο υπεβλήθη, την υψηλότερη ανάπτυξη στην Ευρώπη, αλλά και την Ισπανία, η οποία σημειώνει μία εκ των υψηλότερων επιδόσεων στην Ευρωζώνη.
Igor Leshukov
Πρόσκληση στις ελληνικές επιχειρήσεις να απευθυνθούν στην Παρευξήνεια Τράπεζα –Black Sea Trade and Development Bank- για να χρηματοδοτήσουν τις επενδύσεις τους έκανε από το βήμα φόρουμ ο Αντιπρόεδρός της τράπεζας Igor Leshukov. Ανεφερόμενος στα κριτήρια που εξετάζονται σημείωσε ότι η τράπεζα είναι αναπτυξιακός οργανισμός και δίνει έμφαση σε επενδύσεις που προωθούν την αειφόρο ανάπτυξη, τις νέες θέσεις εργασίας, τις νέες τεχνολογίες, ενώ επεσήμανε ότι δεν αποτελεί στρατηγική της τράπεζας η μεγιστοποίηση των κερδών της.
Σημείωσε ότι θα μπορούσε να χρηματοδοτήσει ως 100% την εμπορική δραστηριότητα παραγωγών αγροτικών προϊόντων ενώ ως περιφερειακός οργανισμός αναζητά επενδύσεις που προάγουν τη συνεργασία μεταξύ των χωρών, όπως για παράδειγμα την επένδυση από μια χώρα σε μια άλλη που ακολούθως θα ενίσχυε τις εμπορικές τους συναλλαγές.
Στα κριτήρια επιλογής είναι η τήρηση ισοσκελισμένων ισολογισμών από τις υποψήφιες εταιρείες και ιδανικά η εφαρμογή Διεθνών Λογιστικών προτύπων, αν και στα πρώτα στάδια γίνονται δεκτά και τα τοπικά πρότυπα.
Sabina Dziurman
Η Sabina Dziurman Διευθύντρια Ελλάδας και Κύπρου στην EBRD σημείωσε ότι από το Φεβρουάριο του 2015 είναι χώρα δράσης και η Ελλάδα και έχουν μέχρι σήμερα επενδυθεί 220 εκ. ευρώ κάτι που τώρα δεν φαίνεται πια επικίνδυνο, αλλά τους προηγούμενους μήνες ήταν. Όπως είπε στόχος της EBRD ήταν αρχικά η Νοτιανατολική Ευρώπη και μετά οι χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης όπου υποστηρίχθηκε η μετάβαση και πλέον έχουν προστεθεί και άλλες χώρες όπως η Ελλάδα, η Κύπρος, η Τουρκία η Αίγυπτος. Όπως παρατήρησε η κ. Dziurman μετά την πρώτη στήριξη στην επέκταση, οι χώρες πλέον ανταγωνίζονται η μια την άλλη και η Ελλάδα με τους υψηλούς φόρους υστερεί σε αυτόν τον ανταγωνισμό παρότι διαθέτει υψηλού επιπέδου ανθρώπινο κεφάλαιο όταν άλλες χώρες όπως η Ρουμανία μπορούν πλέον και μειώνουν τους φόρους. Μετά την αξιολόγηση ανοίγουν οι πόρτες για μια νέα εποχή και εμείς είμαστε εδώ για να στηρίξουμε τις ελληνικές επιχειρήσεις να επεκταθούν.
Χριστίνα Σακελλαρίδη
Η Χριστίνα Σακελλαρίδη, Πρόεδρος της Πανελληνίας Ενωσης Εξαγωγών, τόνισε ότι είναι ιδιαίτερα θετικό ότι σήμερα όλες οι τράπεζες στέκονται στο πλευρό των επιχειρήσεων για να αντιμετωπίσουν την κρίση ρευστότητας. Οι ελληνικές επιχειρήσεις αντιστάθηκαν μέσα στην κρίση και έκαναν ένα μικρό θαύμα, κατάφεραν να αυξήσουν τις εξαγωγές 18% το δύσκολο 2015. Κι αυτό γιατί οι ’Έλληνες επιχειρηματίες επέλεξαν με κάθε τρόπο να στηρίξουν τις εξαγωγές τους. Μιλώντας για τις εξαγωγές στις χώρες της Παρευξήνειας Ενωσης σημείωσε ότι μειώθηκαν από το 22% του συνόλου το 2009 στο 18% του συνόλου το 2015, ενώ οι μεγαλύτεροι εξαγωγικοί προορισμοί από αυτές είναι η Τουρκία, η Βουλγαρία και η Ρουμανία. Αναφερόμενη στο ρόλο της Παρευξήνειας τράπεζας τόνισε ότι μπορεί να παίξει ένα σημαντικό ρόλο στηρίζοντας το διμερές και πολυμερές εμπόριο.
Χάρης Λαμπρόπουλος
Ο Χάρης Λαμπρόπουλος εκ μέρους του ΕΒΕΑ τόνισε ότι η οικονομική συνεργασία είναι ο ασφαλέστερος τρόπος εξασφάλισης της ειρηνικής συνύπαρξης. Σημείωσε ότι χρειάζεται αποτελεσματικότερη συνεργασία των φορέων των χωρών της περιοχής ώστε να προγραμματίζονται μακροπρόθεσμες επενδύσεις με προοπτική.