Ε.Ε.: Έρχεται πρόστιμο ρεκόρ σε κατασκευαστές φορτηγών για καρτέλ

125

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να εκδώσει το μεγαλύτερο πρόστιμο γιακαρτέλ στην ιστορία της, τιμωρώντας τους μεγαλύτερους κατασκευαστές φορτηγών στην Ευρώπη με την κατηγορία του καθορισμού των τιμών και της καθυστέρησης της εισαγωγής νέων τεχνολογιών για την εκπομπή ρύπων, μεταδίδει το CNBC επικαλούμενο δημοσίευμα των Financial Times.
Η Ευρωπαία επίτροπος αρμόδια για θέματα ανταγωνισμού Margrethe Vestager εξέδωσε το αρχικό κατηγορητήριο κατά των DAF, Daimler, Iveco, Scania, MAN και Volvo/Renault το 2014. Τέσσερις εξ αυτών των εταιρειών έχουν βάλει στην στην άκρη

προβλέψεις συνολικού ύψους 2,6 δισ. δολάρια.

Πηγές με γνώση των συζητήσεων για τα πρόστιμα αναφέρουν πως αναμένεται να επιβληθούν φέτος, κατά πάσα πιθανότητα τις προσεχείς εβδομάδες, εκτός κι αν υπάρξει κάποια ανατροπή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Το αναμενόμενο πρόστιμο θα ξεπεράσει κατά πολύ το προηγούμενο ρεκόρ ύψους 1,4 δισ. ευρώ που είχε επιβληθεί στο καρτέλ οθονών ηλεκτρονικών υπολογιστών το 2012 και θα είναι αρκετά υψηλότερο από αυτό που επιβλήθηκε στο καρτέλ των επιτοκίων των παραγώγων των επιτοκίων σε ευρώ και γεν.
Η Margrethe Vestager αναφέρει στην έρευνά της ότι η Ευρώπη διαθέτει 600.000 πρακτορεία μεταφορών – κυρίως μικρές επιχειρήσεις – και υποστηρίζει ότι οποιαδήποτε συμπαιγνία τιμών μεταξύ των κατασκευαστών φορτηγών θα έχει ωθήσει τις τιμές όλων των αγαθών υψηλότερα.