Του Δημήτρη Δελεβέγκου
Κεφάλαια, μέσω του πακέτου Γιούνκερ, αναζητά το υπουργείο Υποδομών για την κατασκευή σειράς έργων που παραμένουν “παγωμένα” εδώ και πολλά χρόνια. Προς την κατεύθυνση αυτή, η Γενική Γραμματεία Υποδομών αναλαμβάνει, σύμφωνα με απόφαση του ΥΠΟΜΕΔΙ Χρ. Σπίρτζη, την ωρίμανση και υποβολή προς έγκριση στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων τεσσάρων έργων.
Μέχρι σήμερα η πρόοδος της Ελλάδας ως προς την εξασφάλιση κοινοτικής χρηματοδότησης, από τη συνολικά διαθέσιμη, της τάξης των 315 δισ. ευρώ, για την
Μέχρι σήμερα η πρόοδος της Ελλάδας ως προς την εξασφάλιση κοινοτικής χρηματοδότησης, από τη συνολικά διαθέσιμη, της τάξης των 315 δισ. ευρώ, για την
τριετία 2015-2018 είναι πενιχρή, τη στιγμή που Ισπανία, Ιρλανδία, Ιταλία και Κροατία έχουν διασφαλίσει πόρους 600 εκατ. ευρώ.
Τέσσερα έργα
Στο πλαίσιο αυτό, η αρχική, πρόταση του υπουργείου Υποδομών περιλαμβάνει:
-την μελέτη, κατασκευή, χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση & εκμετάλλευση του έργου της νότιας επέκτασης της Περιμετρικής Υμηττού μέσω αστικής σήραγγας και την αναβάθμιση της κυκλοφοριακής ικανότητας της Λεωφόρου Βουλιαγμένης νότια της σύνδεσης με τη σήραγγα. Ενδεχόμενη έγκριση της χρηματοδότησης του συγκεκριμένου έργου, θα οδηγήσει στην υλοποίηση τμήματος του έργου της επέκτασης της Αττικής Οδού, το οποίο βρίσκεται “στα χαρτιά” από το 2001. Σε κάθε περίπτωση, η επέκταση της Περιφερειακής Υμηττού εκτιμάται ότι θα διευκολύνει την πρόσβαση στο “Ελευθέριος Βενιζέλος” από τα Νότια προάστια, όπως και την πρόσβαση στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού του οποίου προωθείται η ιδιωτικοποίηση.
-την επέκταση του προαστιακού σιδηροδρόμου και της Αττικής Οδού προς το Λαύριο με ταυτόχρονη αναβάθμιση του εκεί λιμανιού. Πρόκειται για ένα ακόμη “στοιχειωμένο” έργο, με τον προϋπολογισμό της επέκτασης του προαστιακού από το Κορωπί έως το Λαύριο να τοποθετείται στα 140 εκατ. ευρώ. Όλα δείχνουν ότι η προκήρυξη του συγκεκριμένου σιδηροδρομικού έργου θα πραγματοποιηθεί το 2017, οπότε πιθανολογείται ότι θα έχει ολοκληρωθεί η ιδιωτικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ (εκμεταλλεύεται το δίκτυο του προαστιακού).
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η επέκταση της Αττικής Οδού προς το Λαύριο και προς την Λεωφόρο Βουλιαγμένης συμπεριλαμβάνονται στην πρόταση που είχε καταθέσει ο πρόεδρος της Άκτωρ το 2005 για υλοποίηση των επεκτάσεων των αυτοκινητοδρόμων της Αττικής με ίδιες δαπάνες.
-την υποθαλάσσια Oδική Zεύξη Σαλαμίνας. Το έργο είναι εκτιμώμενου προϋπολογισμού 350 εκατ. ευρώ και αφορά την κατασκευή υποθαλάσσιας σήραγγας µήκους περίπου 1,1 χλµ µε τις εκατέρωθεν προσβάσεις της (συνολικό µήκος έργου περί τα 3χλµ) από τον ανισόπεδο κόμβο Περάµατος µέχρι τoν ανισόπεδο κόμβο Παλουκίων. Περιλαμβάνει και τα οδικά τµήµατα παράκαµψης των πόλεων Περάµατος και Σαλαµίνας µήκους περίπου 14,5 χλµ. Σύμφωνα με παλαιότερους σχεδιασμούς, η οδική ζεύξη της Σαλαμίνας με το Πέραμα θα υλοποιηθεί με σύμβαση παραχώρησης και θα ακολουθηθεί η μέθοδος του ανταγωνιστικού διαλόγου (αφορά τον προσδιορισμό των χαρακτηριστικών και του τιμήματος). Να σημειωθεί ότι για το συγκεκριμένο έργο, ο Δήμος Σαλαμίνας διοργάνωσε τον Μάρτιο δημοψήφισμα το οποίο χαρακτηρίστηκε από πολύ μικρά ποσοστά συμμετοχής, αλλά και μικρό βαθμό διαβλητότητας.
-την αναβάθμιση του λιμανιού Αλεξανδρούπολης και η σύνδεσή του με την Εγνατία Οδό και τη βιομηχανική περιοχή Αλεξανδρούπολης (ΒΙΠΕ). Ταυτόχρονα, επιδιώκεται η ένταξη στο πακέτο Γιούνκερ του έργου της αναβάθμισης και της ηλεκτροκίνησης του τμήματος Ορμένιο-Αλεξανδρούπολη, μήκους 195 χλμ. που ανήκει στην λεγόμενη “σιδηροδρομική Εγνατία”. Το έργο αυτό είναι σημαντικό για την προώθηση των συνδυασμένων μεταφορών, ενώ, αρχικά, η σύνδεση του λιμανιού Αλεξανδρούπολης με τη ΒΙΠΕ αρχικά σχεδιαζόταν να πραγματοποιηθεί μέσω του προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.