|
Όποιος περνούσε χτες έξω από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης απορούσε στη θέα της Ελληνικής σημαίας σε κίτρινα χρώματα. Ο Κινέζος καλλιτένης Ai Weiwei «αφουγκραζόμενος» τις τελευταίες εξελίξεις αποφάσισε να δημιουργήσει ένα έργο επηρεασμένο από τον κυκλαδικό πολιτισμό αλλά και σειρά έργων εμπνευσμένων από το «μεταναστευτικό». Έτσι, έβγαλε στο μπαλκόνι της Βασιλίσσης Σοφίας ένα έργο που αποτελείται από τρεις σημαίες από σατέν!
Το Δεκέμβριο του 2015, μετά από πρόσκληση του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, ο Ai Weiwei μετέβη στη Λέσβο για να δει από κοντά την εν εξελίξει «προσφυγική κρίση».
Και ορισμένα από τα νέα έργα που εμπνεύστηκε ο καλλιτέχνης κατά την παραμονή του στη Λέσβο, παρουσιάζονται στο μουσείο. Κάπως έτσι στο μπαλκόνι του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης φιλοξενείται αυτή η εικαστική παρέμβαση που εμπνεύστηκε ο Ai ειδικά για την έκθεση: Καθ’ όλη τη διάρκεια της έκθεσης τα Flag (Greece), Flag (Europe) και Flag (Shadow) θα έχουν αναρτηθεί πάνω από την είσοδο του Μουσείου ως ένας σχολιασμός στις έννοιες της εθνικής ταυτότητας και της μετακίνησης πληθυσμών που συνδέονται με την προσφυγική κρίση.
Δύο από τις σημαίες είναι εκείνες της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που μοχθούν στην προσπάθεια να υποκαταστήσουν τις πατρίδες των εκτοπισμένων και των άστεγων.
Η τρίτη σημαία αντιπροσωπεύει τον μεταιχμιακό χώρο που καταλαμβάνουν οι πρόσφυγες στη Λέσβο: το στρογγυλό σχήμα στο κέντρο είναι το περίγραμμα του σώματος του Aϊλάν, του τρίχρονου παιδιού κουρδικής καταγωγής από τη Συρία, του οποίου η εικόνα κατέκλυσε τα παγκόσμια ΜΜΕ μετά τον πνιγμό του στο Αιγαίο στις 2 Σεπτεμβρίου 2015».
Το υλικό και η όψη τους παραπέμπει στις θερμικές κουβέρτες που μοιράζονται στους πρόσφυγες.
Το υλικό και η όψη τους παραπέμπει στις θερμικές κουβέρτες που μοιράζονται στους πρόσφυγες.
κίτρινη Ελληνική σημαία |
Σχετικά με το άρθρο 181 του Ποινικού Κώδικα ..«όποιος, για να εκδηλώσει μίσος ή περιφρόνηση, αφαιρεί, καταστρέφει, παραμορφώνει ή ρυπαίνει την επίσημη σημαία του Κράτους ή έμβλημα της κυριαρχίας του, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι 2 ετών».
Αναλυτικά και σύμφωνα με το άρθρο όποιος για να εκδηλώσει μίσος ή περιφρόνηση, αφαιρεί, καταστρέφει, παραμορφώνει ή ρυπαίνει την επίσημη σημαία του Κράτους ή έμβλημα της κυριαρχίας του, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι δύο ετών.
Αντίστοιχη διάταξη είναι το άρθρο 155 του Ποινικού Κώδικα για σημαία ή έμβλημα ενός ξένου κράτος. Η διάταξη του άρθρου 181 ΠΚ αρχικώς είχε παράτιτλο ”περιύβριση της αρχής και συμβόλων” και είχε δύο παραγράφους.
Με την παράγραφο 1 προστάτευε το κύρος δημόσιας, δημοτικής κτλπ αρχής και με την παράγραφο 2 τα εμβλήματα της κυριαρχίας του κράτους. Με το άρθρο 33 του ν. 2172/1993 η διάταξη αντικαταστάθηκε, όπως έχει σήμερα με απάλειψη της παραγράφου 1.
Ήδη δηλαδή η πράξη της περιύβρισης αρχής κατέστη ανέγκλητη και κατ’ εφαρμογή του άρθρου 2 θα πρέπει να μην γίνεται κατηγορία ή να παύει οριστικά η δίωξη για τις πρότερον τελεσθείσες πράξεις. Η προσβολή των συμβόλων της εξουσίας αποτελεί προσβολή αυτής ταύτης της εξουσίας, όχι ως υλικής, αλλά ως ηθικής δυνάμεως επιβολής, δεδομένου ότι η αξία και η δύναμη των συμβόλων είναι αποκλειστικά ηθική Στοιχεία του εγκλήματος του άρθρου 181 του ΠΚ είναι: α) αφαίρεση , καταστροφή, παραμόρφωση ή ρύπανση της επίσημης σημαίας της Ελλάδας ή εμβλήματος κυριαρχίας αυτής. Σημαία είναι το βασικό σύμβολο κυριαρχίας ενός κράτους, προστατεύονται όμως και τα λοιπά εμβλήματα αυτού όπως στέμματα, θυρεοί, σφραγίδες κτλπ.
Ως αφαίρεση νοείται η άρση της κατοχής ή η απομάκρυνση ή η υποστολή της σημαίας ή η επικάλυψη της με ύφασμα κτλπ , ως καταστροφή – παραμόρφωση ή ρύπανση νοιείται η φθορά. Δεν απαιτείται την σημαία ή το σύμβολο να αφαίρεσε οπωσδήποτε από την κατοχή του κράτους ή των αρχών ο δράστης, αλλά αρκεί να περιήλθε κατά οποιονδήποτε τρόπο στην κατοχή του, λ.χ. να τα προμηθεύτηκε ή και να τα κατασκεύασε ο ίδιος. Οι πράξεις αυτές δεν απαιτείται να τελούνται δημόσια μετά την απάλειψη της λέξης αυτής από το άρθρο αυτό με τον νόμο 1738/1987. Εμβλήματα κυριαρχίας του κράτους είναι η μεγάλη σφραγίδα του κράτους και το εθνόσημο, οπουδήποτε και αν υπάρχουν, λ.χ. στα σύνορα, στο πηλίκιο των στρατιωτικών κτλπ.
Όσον αφορά τον δόλο και τον σκοπό του δράστη : Απαιτείται ο δράστης να ενήργησε με τη γνώση ότι πρόκειται για σημαία ή έμβλημα κυριαρχίας του Ελληνικού κράτους και να ενήργησε με το σκοπό της εκδήλωσης μίσους (δηλαδή εχθρικής διάθεσης) ή περιφρόνησης (δηλαδή προσβολής αξιοπρέπειας) προς το Ελληνικό κράτος.
Ο σκοπός αναφέρεται στα υποκειμενικά στοιχεία της πράξεως στην οποία και προσδίσει υπερχειλή υποκειμενική υπόσταση.