Δεν έχει καλά –καλά στεγνώσει το μελάνι στο ΦΕΚ του νέου Ασφαλιστικού και η κυβέρνηση ετοιμάζεται να θεσπίσει το νέο Εργασιακό, σύμφωνα με τις μνημονιακές προβλέψεις.
Σήμερα είναι προγραμματισμένη η τρίτη συνάντηση της 8μελους διεθνούς επιτροπής εμπειρογνωμόνων που έχει θεσπίσει το Υπ. Εργασίας σε συμφωνία με τους θεσμούς με αντικείμενο την διαμόρφωση ενός πορίσματος που θα δείχνει τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να ευθυγραμμιστεί το ελληνικό εργασιακό θεσμικό πλαίσιο με τις ευρωπαϊκές, αλλά και τις διεθνείς πρακτικές. Στο επίκεντρο των συζητήσεων της εν λόγω επιτροπής, στην οποία προεδρεύει ο Ολλανδός οικονομολόγος Γιαν φαν Ουρς (ερευνητής του γερμανικού think tank επί των εργασιακών I.Z.A.-Βοnn) κα
ι συμμετέχει μόνος ένας Έλληνας (σ.σ. Ιωάννης Κουκιάδης) είναι ο συνδικαλιστικός νόμος, οι ομαδικές απολύσεις και οι συλλογικές διαπραγμάτευσεις.
Σύμφωνα με κορυφαίο στέλεχος του Υπ. Εργασίας το οποίο μίλησε στο Capital.gr η συζήτηση που διεξάγεται στα πλαίσια της επιτροπής είναι “εισαγωγική” και γίνεται ακόμα “προσπάθεια” να βρεθεί “κοινή μεθοδολογία” και υπάρξει “προγραμματισμός της δουλειάς” της.
Το ίδιο στέλεχος ανέφερε πως το πόρισμα της Επιτροπής θα είναι έτοιμο “πριν το Σεπτέμβριο”. Και αυτό γιατί το νέο Εργασιακό είναι μέρος της “δεύτερης αξιολόγησης” η οποία πρέπει να κλείσει το μήνα αυτό.
Βάσει Μνημονίου του περασμένου Αυγούστου, η κυβέρνηση δεν μπορεί να αλλάξει έως τότε καμία διάταξη η οποία έχει θεσπιστεί κατά τα προηγούμενα μνημόνια, μαζί φυσικά και εκείνη που προβλέπει πως από το 2017 ο κατώτατος μισθός θα καθορίζεται από την κυβέρνηση μετά από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους (σ.σ. και όχι αποκλειστικά από τους κοινωνικούς εταίρους, όπως ίσχυε έως το 2012). Οι διαδικασίες επανακαθορισμού του θα έπρεπε –βάσει του ισχύοντος νόμου – να είχαν ήδη ξεκινήσει.
Σημειώνεται πως το ΔΝΤ επιχείρησε στις αρχές του περασμένου Απριλίου -και ενώ κορυφωνόταν η διαπραγμάτευση για το νέο Ασφαλιστικό- να “ανοίξει” το εργασιακό νωρίτερα από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, ζητώντας από την ελληνική κυβέρνηση να υπογράψει κείμενο υπό τον τίτλο “μεγαλύτερη ευελιξία στην αγορά εργασίας”. Κάτι τέτοιο τελικά δεν έγινε, μιας και αντέδρασε όχι μόνο η ελληνική πλευρά αλλά και η πλευρά της Κομισιόν.
Προπομπός αυτής της στάσης του ΔΝΤ ήταν το κείμενο εργασίας που δημοσίευσαν εμπειρογνώμονες του ταμείου υπό την εποπτεία του Poul Thomsen το Νοέμβριο του 2015 με το οποίο πρότειναν μείωση 2% του δείκτη μισθών στις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου, μαζί και την Ελλάδα.
Ενδεικτικές των προβληματισμών που αναπτύσσονται στους κύκλους των διεθνών οργανισμών για τις εργασιακές σχέσεις στην Ελλάδα είναι οι αναφορές που γίνονται στην έκθεση του ΟΟΣΑ που δημοσιεύτηκε στις 10 Μαρτίου του 2016.
Εκεί αναφέρεται πως “η αναλογία του ελληνικού κατώτατου μισθού για έναν εργαζόμενο χωρίς προϋπηρεσία ως προς τον διάμεσο μισθό βρίσκεται σήμερα πολύ χαμηλότερα από το μέσο όρο του ΟΟΣΑ. Ωστόσο ο κατώτατος μισθός αυξάνεται με την προϋπηρεσία, μία μοναδική περίπτωση μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ, κάτι που καθιστά τον ισχύοντα κατώτατο μισθό υψηλότερο”.
Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ “ο κατώτατος μισθός ενός εργαζόμενου άνω της ηλικίας των 25 ετών χωρίς προϋπηρεσία ανέρχεται στα 586 ευρώ το μήνα. Ωστόσο, για κάθε τριετία εργασιακής εμπειρίας αυξάνεται κατά 58 ευρώ έως τα εννέα έτη και για τους έγγαμους εργαζόμενους, υπάρχει μία επιπλέον επιπλέον προσαύξηση ύψους 58 ευρώ, επομένως ο μισθός μπορεί να φτάσει έως τα 818 ευρώ το μήνα”.
Έτσι ο ΟΟΣΑ καταλήγει πως δεδομένου πως ” η αναθεώρηση του κατώτατου μισθού αναμένεται να γίνει το 2016. Θα πρέπει να γίνει υπό το πρίσμα της παραγωγικότητας και με λογική δικαίου, συμπεριλαμβανομένης της αναθεώρησης της προσαύξησης προϋπηρεσίας”.