Την ημέρα που δημοσιευόταν στο ΦΕΚ το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ, κύκλοι του υπουργείου Ενέργειας διέρρεαν, μέσω του ΑΠΕ, ότι αυτά είναι τα σχέδια του Πιτσιόρλα και δεν πρόκειται να πουληθούν ενεργειακές επιχειρήσεις. Τις ίδιες διαβεβαιώσεις φέρεται να έδωσε ο κ. Σκουρλέτης (φωτ.) και στη διοίκηση της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, με την οποία συναντήθηκε χθες. Σημειώνεται ότι ο κ. Σκουρλέτης είναι μέλος του ΚΥΣΟΙΠ, που ενέκρινε το σχέδιο αποκρατικοποιήσεων. Και σε αυτό, φυσικά, περιλαμβάνεται η πώληση ποσοστών που ελέγχει το Δημόσιο στη ΔΕΗ και σε όλες τις επιχειρήσεις ενέργειας. Ως προς αυτό το σημείο, το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων δεν άλλαξε σε τίποτε από το προηγούμενο του Ιουλίου, που η κυβέρνηση το έκρυψε και ο κ. Σκουρλέτης αρνιόταν την ύπαρξή του. Φαίνεται ότι για το νέο, που δημοσιεύτηκε και φέρει και την υπογραφή του, η γραμμή του είναι ότι δεν θα εφαρμοστεί.
Τέλος εποχής για τις δύο ιστορικές βιομηχανίες Shelman και Πετζετάκις, που διαγράφονται και από
το Χρηματιστήριο, καθώς είναι ήδη σε κατάσταση πτώχευσης. Τις δύο εισηγμένες που διαγράφονται στις 10 Ιουνίου θα ακολουθήσει και η Κούμπας, η οποία έχει τεθεί σε λύση και εκκαθάριση. Από το ξεκίνημα του 2016 έχουν διαγραφεί συνολικά 14 εισηγμένες έναντι 4 το 2015. Οι 11 που έχουν διαγραφεί μέχρι τώρα είναι η Μαξίμ Περτσινίδης, η Τεγόπουλος, η Φίντεξπορτ, η Ζήνων, η Sprider Stores, η Nutriart, η Κλωνατέξ, η Ptoton Bank και η Αγροτική Τράπεζα. Επίσης έχουμε τη διαγραφή της ΕΛΒΑΛ λόγω απορρόφησης από τη μητρική Viohalco και αναμένεται και η διαγραφή της ΑΓΕΤ Ηρακλής.
«Καμπανάκι» από Βρυξέλλες
Προειδοποιητική επιστολή στην Ελλάδα απέστειλαν οι Βρυξέλλες, καθώς δεν έχουν ενσωματωθεί ακόμη στην εθνική νομοθεσία οι οδηγίες 2014/23/ ΕΕ, 2014/24/ΕΕ και 2014/25/ΕΕ, που αφορούν στις δημόσιες συμβάσεις, αν και η καταληκτική προθεσμία ήταν η 18η Απριλίου 2016. Το ενδιαφέρον στην περίπτωση της Ελλάδας είναι ότι έχει έτοιμο από τον Μάρτιο το σχετικό θεσμικό πλαίσιο, αλλά αυτό ακόμη δεν έχει κατατατεθεί προς ψήφιση. Η απάντηση που δίδεται από το υπουργείο Οικονομίας είναι ότι έπρεπε να συλλεχθούν οι υπογραφές πολλών υπουργών, προκειμένου το σχετικό ογκώδες νομοσχέδιο να κατατεθεί την επόμενη εβδομάδα στη Βουλή.
Κρατήσεις για το 2017 από τώρα μέσω Tui
Οι Γερμανοί θα έχουν την ευκαιρία να κλείσουν από τώρα τις διακοπές τους στη χώρα μας για την επόμενη χρονιά. Και αυτό γιατί η Tui άνοιξε το σύστημα των κρατήσεων για τη θερινή σεζόν του 2017 σε μονάδες ξενοδοχειακών αλυσίδων που ελέγχει ανά τον κόσμο, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα. Πρόκειται για κρατήσεις σε ξενοδοχεία των αλυσίδων της Τui Blue, Robinson και Τui Magic Life, που προσφέρονται σε ειδικές τιμές για όποιον αποφασίσει να κάνει κρατήσεις το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Για την Ελλάδα κάνει ειδική αναφορά σε ξενοδοχείο που λειτουργεί υπό την «ομπρέλα» της Robinson.
Τα καφενεία όλα κλειστά κι οι ψήφοι μας ξενιτεμένες…
Μια νέα διάσταση στο πρόβλημα που δημιουργήθηκε αναφορικά με τις μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην περιφέρεια, και δη σε απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας, με λίγους κατοίκους, έδωσε κυβερνητικό στέλεχος που επιθυμεί να κρατήσει την ανωνυμία του. «Δεν θα βρίσκουμε καφενείο να πάμε να μιλήσουμε σε ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ», είπε μεταξύ σοβαρού και αστείου, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο, εμμέσως, την αντίδρασή του. Και δεν έχει άδικο, καθώς, αν περάσει, τελικά, η πρόταση των δανειστών, από την 1η Ιανουαρίου 2017, όταν και οι μικρές επιχειρήσεις σε περιοχές με λιγότερους από 2.000 κατοίκους θα κληθούν να πληρώσουν αυξημένες εισφορές, δύσκολα θα βρεθεί άνθρωπος να κρατήσει ανοικτό το καφενείο ή ακόμη και το ψιλικατζίδικο που κρατά ζωντανή την περιφέρεια στη χώρα… Κι έτσι, ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τα καφενεία θα ψάχνει να βρει και την ψήφο του…
Έντυπη