Ειδικότερα, ο κ. Ιερώνυμος στην εισήγησή του ζήτησε «να κινηθούμε μέσα στο πνεύμα της εν Χριστώ αγάπης και του σεβασμού προς κάθε διαφορετική άποψη, έχοντας κυρίαρχη θέση την γνώμην των πλειόνων. Eχουμε χρέος να καταλήξουμε σε συγκεκριμένες προτάσεις, έστω και κατά πλειοψηφία, προς διευκόλυνση της πανορθοδόξου προπαρασκευαστικής γραμματείας αλλά και
προς αποσαφήνισιν κάθε σκιάς, αμφιβολίας και απορίας», συμπληρώνοντας ότι «δεν υπάρχει χώρος για διαπραγματεύσεις σε δογματικά θέματα. Η Εκκλησία μας είναι Μία, Αγία, Καθολική και Αποστολική και είναι επιτακτική η ανάγκη για την ιεραποστολική μαρτυρία Της, για τη σύγχρονη τοποθέτησή Της στα προβλήματα της εποχής μας καθώς και για τη συνέχιση του αγιαστικού έργου Της για τη σωτηρία όλων ημών». Τις αντοχές της στη… συναίνεση θα «μετρήσει» η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος στη σημερινή έκτακτη σύγκλησή της.
Μάλιστα, η αναφορά του κ. Ιερώνυμου ότι «δεν υπάρχει χώρος για προσωπικές επιδιώξεις και εγωιστικές αντιεκκλησιαστικές διεκδικήσεις. Οι προκλήσεις των καιρών θέλουν εμάς ενωμένους. Σχίσματα και φατρίες είναι έργο του πονηρού που μας θέλει μακριά από το κοινό ποτήριο» ερμηνεύθηκε από εκκλησιαστικούς παράγοντες ως μήνυμα με πολλούς αποδέκτες και όχι μόνο προς τα 82 μέλη της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Σήμερα, τα φώτα θα στραφούν και σε ορισμένους μητροπολίτες που έχουν ταχθεί κατά της Συνόδου (π.χ. ο Σεραφείμ Πειραιώς), που τοποθετούνται στο υπερσυντηρητικό στρατόπεδο. Αρνητική στάση κρατά και μερίδα θεολόγων και εκκλησιαστικοί παράγοντες.
Έντυπη