Χώροι φιλοξενίας που παρομοιάζονται με «υγειονομική βόμβα». Μετανάστες με υπηρεσιακά σημειώματα που έχουν λήξει εδώ και μήνες. Περιστατικά βίας που δεν καταγγέλλονται υπό το φόβο της σύλληψης ή της απέλασης. Αυτή είναι η σημερινή εικόνα του καταυλισμού στο πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού.
Οι πιέσεις προς την κυβέρνηση για εκκένωση του χώρου εντείνονται. Ενδεικτικές είναι οι επιστολές της εταιρίας Ελληνικόν Α.Ε. (κάτοχος των δικαιωμάτων της έκτασης του πρώην αεροδρομίου) που δημοσιεύει ο «Ε.Τ.» της Κυριακής, στις οποίες γίνεται λόγος
για «διαρκώς επιδεινούμενη κατάσταση λόγω και της αύξησης της θερμοκρασίας» και για «κινδύνους πρόκλησης ατυχημάτων».
Οι περισσότεροι πρόσφυγες και μετανάστες που ζουν στον καταυλισμό έχουν στα χέρια τους υπηρεσιακά σημειώματα που έλαβαν κατά τη διαδικασία καταγραφής τους σε νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, όπου έφτασαν από τα τουρκικά παράλια. Τα περισσότερα από αυτά έχουν λήξει εδώ και μήνες, με αποτέλεσμα η παραμονή τους στη χώρα να θεωρείται παράνομη και να φοβούνται να καταγγείλουν περιστατικά βίας εις βάρος τους στις Αρχές. Και αυτό γιατί ο καταγγέλλων, σύμφωνα με τη νόμιμη διαδικασία, πρέπει να συλληφθεί, ενώ κινδυνεύει και με απέλαση.
Μία Ιρανή μητέρα κατήγγειλε στην Αστυνομία πριν από μία εβδομάδα ότι τρεις Αφγανοί παρενόχλησαν σεξουαλικά το 14χρονο γιο της. Η Αστυνομία σχημάτισε δικογραφία εις βάρος ενός Αφγανού για προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας. Το άτομο αυτό, ωστόσο, δεν συνελήφθη, διότι η έκρυθμη κατάσταση στον καταυλισμό δεν επιτρέπει στους αστυνομικούς να επιχειρήσουν.
Η Ιρανή μητέρα που έκανε την καταγγελία συνελήφθη για παράνομη διαμονή στη χώρα και -τουλάχιστον τυπικά- κινδύνεψε με απέλαση. Αστυνομικές πηγές, ωστόσο, τονίζουν ότι «αφέθηκε ελεύθερη και πως οι Αρχές έδωσαν παράταση ενός μήνα στη διαμονή της στην Ελλάδα, καθώς εκκρεμούν η σοβαρή καταγγελία της, που πρέπει να διερευνηθεί, και η δικογραφία. Διοικητική απέλαση διατάχθηκε για τον Αφγανό κατηγορούμενο, ο οποίος κανείς δεν γνωρίζει πού βρίσκεται».
Η προστασία των παιδιών στη δομή φιλοξενίας είναι ένα από τα πιο κρίσιμα ζητήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι υπεύθυνοι του χώρου. Σε νυχτερινό ρεπορτάζ του «Ε.Τ.» της Κυριακής διαπιστώθηκε ότι την ώρα που δεκάδες παιδάκια -ηλικίας 2 έως 15 ετών- παίζουν χωρίς επίβλεψη, από την είσοδο του καταυλισμού περνούν δεκάδες άτομα χωρίς να ελέγχονται και χωρίς κανείς να γνωρίζει την ταυτότητάς τους.
Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, κ. Γιάννης Μουζάλας, δεσμεύτηκε -πιεζόμενος και από τις αποκαλύψεις των δημάρχων για περιστατικά ανομίας- ότι ο χώρος θα εκκενωθεί μέχρι τον Ιούνιο. Επιφυλακτικοί, ωστόσο, εμφανίζονται οι δήμαρχοι. «Ακουσα με ενδιαφέρον τη δήλωση του κ. Μουζάλα. Το θέμα είναι ότι έχουμε ακούσει πολλές φορές τη δέσμευση για εκκένωση του Ελληνικού χωρίς να έχει γίνει πράξη. Κρατάω επιφυλάξεις. Αν, για παράδειγμα, η Τουρκία ανοίξει τα σύνορά της και έρθουν στην Ελλάδα χιλιάδες μετανάστες, τι θα γίνει; Μήπως ο υπουργός ανασκευάσει διότι δεν θα υπάρχουν χώροι για τόσους ανθρώπους;», λέει στον «Ε.Τ.» της Κυριακής ο δήμαρχος Αλίμου, κ. Ανδρέας Κονδύλης.
Τα υπουργεία Μεταναστευτικής Πολιτικής και Προστασίας του Πολίτη έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου προκειμένου να βρουν χώρους στην Αττική που θα μπορέσουν να στεγάσουν τους περίπου 4.000 πρόσφυγες και μετανάστες που ζουν στο Ελληνικό. «Αυτό που προτείνουμε εμείς είναι να ανοίξουν κλειστά στρατόπεδα που δεν χρησιμοποιούνται. Εκεί υπάρχουν τουαλέτες, μπάνια, κοιτώνες. Μία άλλη λύση είναι μονάδες του ΕΟΤ, κρατικές δηλαδή μονάδες, που επίσης είναι σε αχρησία και σίγουρα είναι καλύτεροι χώροι σε σχέση με την αίθουσα αναχωρήσεων του παλιού αεροδρομίου», προσθέτει ο κ. Κονδύλης, ο οποίος την ερχόμενη εβδομάδα θα καταθέσει -στο πλαίσιο εισαγγελικής έρευνας- στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής για τα όσα κατήγγειλε για τα φαινόμενα εκπόρνευσης ανηλίκων στον καταυλισμό.
«Στο Ελληνικό ζουν 4.000 άνθρωποι διαφορετικών υπηκοοτήτων και πολιτισμών. Είναι μάλλον βέβαιο ότι υπάρχουν μορφές παραβατικότητας. Φυσικά, στα συγκεκριμένα σημεία, όπως και στις άλλες μονάδες φιλοξενίας, τον πρώτο λόγο έχει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και όχι το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Η Αστυνομία βρίσκεται έξω από τις μονάδες με μοναδικό σκοπό την τήρηση της τάξης. Επεμβαίνει μετά την ενημέρωση των υπαλλήλων μεταναστευτικής πολιτικής ή όταν αντιληφθούν οι αστυνομικοί που εκτελούν εκεί υπηρεσία ότι γίνεται κάποια παράνομη ενέργεια. Οι ισορροπίες είναι πολύ λεπτές. Υπάρχουν σοβαρά ζητήματα υγιεινής που ξεκινούν από τη συσσώρευση τόσο μεγάλου αριθμού μεταναστών. Οι μολυσματικές ασθένειες καραδοκούν. Κινδυνεύουν τόσο οι πρόσφυγες όσο και οι αστυνομικοί που εκτελούν υπηρεσία. Επιτακτική ανάγκη είναι, επίσης, να εμβολιαστούν τα παιδιά που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού», επισημαίνει ο πρόεδρος της Ενωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νοτιοανατολικής Αττικής, κ. Γιώργος Καλλιακμάνης.