Η εκδοχή της τρομοκρατικής ενέργειας μοιάζει επικρατέστερη από οποιαδήποτε άλλη σε ό,τι αφορά στα αίτια της εξαφάνισης και της συντριβής του αεροσκάφους της EgyptAir, σύμφωνα με όσα δήλωσε πριν λίγη ώρα ο Αιγύπτιος υπουργός πολιτικής αεροπορίας, Σαρίφ Φατί κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων.
Για τρομοκρατική ενέργεια μιλούν και ουδέτεροι παρατηρητές. Αυτή την άποψη συμμερίζεται ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ρωσίας, Αλεξάντερ Μπορτνίκοφ, ο οποίος υποστήριξε ότι «όλα συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι η συντριβή του αεροσκάφους συνδέεται με τρομοκρατική πράξη», μιλώντας στο πρακτορείο Interfax
Με την άποψή του συμφωνεί και ο πρώην επικεφαλής της γαλλικής Υπηρεσίας Έρευνας Δυστυχημάτων, Ζαν Πολ Τροντέκ.
«Το γεγονός ότι δεν υπήρξε σήμα κινδύνου υποδεικνύει ότι έγινε κάτι ξαφνικό στο πιλοτήριο. Ενδεχόμενη τεχνική βλάβη, πυρκαγιά ή πρόβλημα στους κινητήρες δεν οδηγεί σε άμεση συντριβή του αεροσκάφους. Το πλήρωμα έχει χρόνο να αντιδράσει», εξήγησε ο Τροντέκ.
Ανάλογη άποψη εξέφρασε και ο ειδικός σε θέματα αεροπλοΐας, Πολ Τσαρλς, μιλώντας στο BBC.
«Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, φαίνεται ότι ο πιλότος αντιμετώπισε ένα ξαφνικό περιστατικό στο πιλοτήριο. Έγινε κάτι το οποίο δεν περίμενε να συμβεί».
Το σενάριο της τρομοκρατικής ενέργειας θεωρήθηκε από τις πρώτες ώρες που έγινε γνωστή η είδηση της εξαφάνισης του αεροπλάνου ως το επικρατέστερο, μια και το συγκεκριμένο αεροσκάφος αφενός είναι σχετικά καινούριο (2003), αφετέρου θεωρείται από τα πλέον ασφαλή.
Το ενδεχόμενο της κατάρριψης θεωρήθηκε σχεδόν απίθανο εξαιτίας της περιοχής στην οποία βρισκόταν όταν χάθηκαν τα ίχνη του.
Το σενάριο του ανθρώπινου λάθους ποτέ δεν μπορεί να αποκλειστεί σε τέτοιες περιπτώσεις, όπως όμως εξήγησαν οι ειδικοί σε θέματα αεροπλοΐας, το γεγονός ότι δεν υπήρξε επικοινωνία των κυβερνητών με το Κέντρο Ελέγχου, το αποδυναμώνει.