Αρνητική είναι η πρώτη αντίδραση των Ευρωπαίων αξιωματούχων στην επιστολή του Ελληνα υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου, στην οποία τονίζει ότι δεν θα ικανοποιήσει μια σειρά από προαπαιτούμενα που έχουν συμφωνηθεί.
Ο κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος έστειλε την επιστολή την προηγούμενη εβδομάδα στον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ντέκλαν Κοστέλο.
Ηδη έχει γίνει τηλεδιάσκεψη για το θέμα και η απόφαση που θα ληφθεί από τους επικεφαλής των θεσμών δεν φαίνεται να είναι θετική. «Είναι θέματα που έχουν ήδη συμφωνηθεί με την ελληνική κυβέρνηση και δεν βλέπω τον λόγο να υπάρχει περαιτέρω ελαστικότητα», λέει χαρακτηριστικά
Ευρωπαίος αξιωματούχος στην «Κ».
Μερικά από τα ζητήματα με τα οποία διαφωνεί η ελληνική πλευρά έχουν να κάνουν με την ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ. Η κυβέρνηση δεν θέλει να αναφέρεται ρητώς στο μνημόνιο τι θα γίνει σε περίπτωση που δεν επιτύχει η πώληση του 20% σε στρατηγικό επενδυτή έως το τέλος του έτους. Στο προσχέδιο αναφερόταν ως εναλλακτική η πλήρης ιδιωτικοποίηση.
Δεύτερο θέμα είναι ότι η κυβέρνηση αρνείται να αποσύρει τη διάταξη που προβλέπει τη δυνατότητα για «ξεπάγωμα» των ειδικών μισθολογίων έως το τέλος του χρόνου και επιμένει στη διατήρησή της. Αυτό είναι ένα θέμα ιδιαίτερα ευαίσθητο για τον κυβερνητικό εταίρο Π. Καμμένο, ενώ ήδη έχει εξαγγείλει και ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας από τη Βουλή ότι θα τη διατηρήσει.
Το θέμα αναμένεται να λυθεί σε τεχνικό επίπεδο με απόφαση των επικεφαλής των θεσμών τις επόμενες ημέρες. Αν όντως όμως το αδιέξοδο δεν λυθεί, είναι πολύ πιθανό να φτάσει στο τραπέζι του Euroworking Group που συνεδριάζει την Πέμπτη για την προετοιμασία του Eurogroup του Ιουνίου στο Λουξεμβούργο.
Επίσης, αρμόδιοι παράγοντες υποστηρίζουν ότι οι κυβερνήσεις των χωρών τα κοινοβούλια των οποίων θα πρέπει να εγκρίνουν την εκταμίευση της δόσης (όπως της Γερμανίας) δεν αναμένεται να δεχθούν αλλαγές στο πακέτο των προαπαιτούμενων μέτρων που θα πρέπει να εφαρμόσει η Αθήνα. Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ESM), σε χθεσινό του έγγραφο που εξειδικεύει την απόφαση του τελευταίου Eurogroup για την Ελλάδα, καθιστά σαφές ότι θα προχωρήσει σε εκταμίευση δόσης όταν η ελληνική κυβέρνηση έχει υλοποιήσει όλα τα προαπαιτούμενα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί.
Πάντως, στελέχη της τρόικας ανέφεραν ότι πρόκειται για μια «υπερβολική» κίνηση της ελληνικής κυβέρνησης και εξέφραζαν την εκτίμησή τους ότι τις επόμενες εβδομάδες θα έχει κλείσει το θέμα.
Πέραν αυτών, την Πέμπτη συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και αναμένεται να αποφασίσει την επαναφορά του ευνοϊκού καθεστώτος παροχής φθηνότερης ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες (waiver). Κριτήριο για την απόφαση αυτή είναι το εάν έχει επιτευχθεί συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement) μεταξύ Αθήνας και τρόικας για την αξιολόγηση.
Το πιθανότερο σενάριο αυτή τη στιγμή είναι να επαναφέρει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το waiver, αλλά υπάρχει ανησυχία ότι η μη εφαρμογή όλων των προαπαιτουμένων ενδεχομένως να λειτουργήσει αρνητικά στην απόφαση της ΕΚΤ.
Έντυπη