Θέσεις “μάχης” παίρνουν στην ελληνική αγορά οι ενδιαφερόμενοι “παίκτες” για τη διαχείριση των “κόκκινων” δανείων, μετά την ψήφιση του νομοθετικού πλαισίου για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.
Αν και πολύ δύσκολα μπορεί να γίνει λόγος για πωλήσεις δανείων, δεδομένης της τεράστιας απόστασης στην τιμή που χωρίζει funds και τράπεζες, η διαχείριση δανείων θέτει τους ενδιαφερόμενους επί ποδός, με προοπτική τα επόμενα deals που αναμένονται από το φθινόπωρο. Funds όπως τα Fortress, York Capital, Oaktree, Third Point, Baupost, Apollo, Blackstone, Lone Star, Centerbridge, Cerberus, Eaglevale Partners, Marathon Asset Management και Sankaty Advisors έχουν πυκνώσει τις επαφές τους στην εγχώρια αγορά.
Μέχρι στιγμής, το μόνο deal μεταξύ τραπεζών και εξειδικευμένης στις αναδιαρθρώσεις εταιρίας είναι αυτό των Alpha Bank και Eurobank με την KKR. Το σχήμα συνδιαχείρισης θα απαιτήσει ένα εξάμηνο προκειμένου να επανδρωθεί και να αποδώσει αποτελέσματα από τη διαχείριση επιχειρηματικού χαρτοφυλακίου 1,2 δισ. ευρώ που θα γίνει μέσω πλατφόρμας της Pillarstone. Αναφορικά με τους όρους της συμφωνίας, οι πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν ότι προβλέπεται προμήθεια
διαχείρισης για την KKR 1,75% και επιπλέον 25% (το υπόλοιπο 75% για τις τράπεζες) από τις ανακτήσεις δανείων (στη λογιστική τους αξία).
Δράση, αν και ακόμη δεν είναι πλήρως έτοιμο οργανωτικά, έχει αναλάβει τον τελευταίο μήνα, το σχήμα των PwC, Hoist και Qualco που ανέλαβε την ενοποιημένη διαχείριση των υπό εκκαθάριση τραπεζών της ΤτΕ.
Σημειώνεται ότι αξιοσημείωτη είναι η επίδοση που καταγράφει ο εκκαθαριστής της Αγροτικής Τράπεζας και η οποία αποτελεί ιδανική “μαγιά” για το έργο της κοινοπραξίας PHQ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το 2015 οι εισπράξεις της Αγροτικής Τράπεζας ανήλθαν σε 85 εκατ. ευρώ με ετήσιο κόστος εκκαθάρισης 16 εκατ. ευρώ, ενώ από τους πρώτους μήνες της φετινής χρονιάς ο ρυθμός των εισπράξεων δανείων είναι αυξημένος κατά 20%. Η διαχείριση των δανείων της υπό εκκαθάριση Αγροτικής Τράπεζας γίνεται μέσω της παροχής μακροπρόθεσμων ρυθμίσεων (10 – 20 ετών), γεγονός που αυξάνει τα ποσοστά ομαλής αποπληρωμής των οφειλών (το 70% των ρυθμισμένων δανείων έχει “γυρίσει” σε τακτική πληρωμή για περίοδο ενός έτους). Σημειώνεται ότι το υπό εκκαθάριση χαρτοφυλάκιο της Αγροτικής Τράπεζας περιλαμβάνει δάνεια ιδιωτών, ονομαστικής αξίας 2,6 δισ. ευρώ και δάνεια μικρομεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων, ονομαστικής αξίας 1,8 δισ. ευρώ, στα οποία συμπεριλαμβάνονται δάνεια συνεταιρισμών, 600 εκατ. ευρώ.
Διευκρινίζεται ότι η ανάληψη της διαχείρισης των υπό εκκαθάριση τραπεζών από την PHQ ενοποιεί το κόστος διαχείρισης και τα χαρτοφυλάκια των τραπεζών ούτως ώστε να εφαρμοστούν κοινές πολιτικές ενεργητικής διαχείρισης και κόστους. Διατηρούνται, ωστόσο, οι επιμέρους νομικές οντότητες των υπό εκκαθάριση τραπεζών διότι έχουν διαφορετικό παθητικό. Συνολικά το υπό διαχείριση ενεργητικό που ανέλαβε η PHQ ανέρχεται σε περίπου 9,5 δισ. ευρώ, ενώ από τη διαχείριση που έχει γίνει μέχρι πρόσφατα το ενεργητικό έχει μειωθεί κατά 800 εκατ. ευρώ.
Η δυναμική προετοιμασία που συντελείται ενόψει της ενεργητικής διαχείρισης των “κόκκινων” δανείων είναι ορατή σε επίπεδο στελέχωσης των ξένων εξειδικευμένων εταιριών που με τον τρόπο αυτό επεκτείνουν την παρουσία τους στην Ελλάδα.
Χθες, η Alvarez & Marsal ανακοίνωσε την πρόσληψη δυο Senior Directors στο γραφείο της Αθήνας. Πρόκειται για τον Βίκτωρα Παπακωνσταντίνου που θα ενταχθεί στη δραστηριότητα της Αναδιάρθρωσης Εταιριών και τον Κωνσταντίνο Γεωργιάκο στη δραστηριότητα Συμβουλευτικών Υπηρεσιών Real Estate.
Η περαιτέρω επέκταση του γραφείου της Α&Μ στην Αθήνα εντάσσεται στα πλαίσια της στρατηγικής για την κάλυψη των συνεχώς αυξανόμενων αναγκών των επιχειρήσεων οι οποίες προκύπτουν από τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων των τραπεζών στην Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της A&M στην Ελλάδα Μάριο Κολιόπουλο, η προσθήκη δυο Senior Directors στην Αναδιάρθρωση Εταιριών και το Real Estate ενισχύει σημαντικά τη δυνατότητα της εταιρίας να προσφέρει ολοκληρωμένες και αποτελεσματικές λύσεις στους πελάτες της. Ιδιαίτερα ενισχύει τις δυνατότητές της στη διαχείριση είτε μεμονωμένων μη εξυπηρετούμενων δανείων ή ολόκληρων χαρτοφυλακίων που αφορούν επιχειρήσεις που χρειάζονται αναδιάρθρωση και λειτουργική αναδιοργάνωση και τα οποία συχνά είναι εξασφαλισμένα με ακίνητα.