Ποιοι πλουτίζουν από το νέο mega trade της Ελλάδας

181
Ποιοι πλουτίζουν από το νέο mega trade της Ελλάδας

BofA: Οι μεγάλες οι αποδόσεις ελληνικών μετοχών και ομολόγων και τα παιχνίδια των hedge funds
Στην κορυφή της λίστας με τις καλύτερες επενδύσεις του κόσμου βρίσκονται το χρηματιστήριο της Αθήνας και τα ελληνικά κρατικά ομόλογα, σύμφωνα με τελευταία έκθεση της Bank of America Merrill Lynch.
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του οίκου, οι ελληνικές μετοχές έχουν δώσει κέρδη σχεδόν 67% το τελευταίο τρίμηνο και τα ελληνικά ομόλογα 27% (πρόκειται για αποδόσεις σε δολαριακή βάση).

   
Τα στοιχεία ασφαλώς προκαλούν έκπληξη σε όσους είχαν συνηθίσει να βλέπουν την ελληνική κρίση να απασχολεί διαρκώς τα πρωτοσέλιδα του διεθνούς οικονομικού Τύπου, με τον πιο αρνητικό τρόπο. Ειδικά σε εκείνους που είχαν «ξεγράψει» την Ελλάδα, όπως για παράδειγμα ο γαμπρός της Hillary Clinton, Marc Mezvinsky, που πριν από λίγες εβδομάδες πήρε την απόφαση να κλείσει το ελληνικό fund του, αφότου έχασε με τις επενδύσεις του σε ελληνικές τραπεζικές και ομόλογα το 90% των χρημάτων των πελατών του.
Και ενώ ο Mezvinsky πιθανότατα μετανιώνει για το πολύ κακό timing της απόφασής του, άλλα hedge funds μάλλον τρίβουν τα χέρια τους με τα κέρδη που βγάζουν στην Ελλάδα. Γιατί το τελευταίο διάστημα, δεν ήταν λίγοι οι επαγγελματίες επενδυτές που διέγνωσαν εύστοχα ότι οι ελληνικές αγορές προσέφεραν ευκαιρίες σε όσους ήταν διατεθειμένοι να αναλάβουν το τεράστιο επενδυτικό ρίσκο.
Ο πρώτος που έδειξε δημοσίως ότι τα hedge funds έχουν στρέψει ξανά τις κεραίες τους προς την Αθήνα ήταν ο Richard Dietz, της VR Capital. Ο διαχειριστής, που είναι αρκετά γνωστός στους διεθνείς επενδυτικούς κύκλους, αφού υπήρξε ιδρυτικό στέλεχος της κορυφαίας ρωσικής επενδυτικής τράπεζας Renaissance Capital, πριν να αποχωρήσει και να δημιουργήσει το δικό του hedge fund, είχε προκαλέσει αίσθηση στις αρχές του μήνα, όταν από το βήμα του συνεδρίου Sohn Investment Conference είχε δηλώσει ότι του αρέσουν οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές και τα ομόλογα, ξεχωρίζοντας μάλιστα την Alpha Bank σαν top pick.
Στην Ελλάδα πόνταρε το τελευταίο διάστημα και ο Rudolph Bohli, της RBR Capital, που έχει κερδίσει τον τίτλο του κορυφαίου long/short hedge fund της Ευρώπης. Η εταιρεία, που διαχειρίζεται 45 εκατ. δολάρια και εμφανίζει πολύ καλές αποδόσεις της τάξης του 33% κατά τους τελευταίους 12 μήνες, έχει συστήσει το τελευταίο διάστημα ένα fund ειδικά για την Ελλάδα, το οποίο έχει ήδη αρχίσει να αγοράζει μετοχές ελληνικών επιχειρήσεων.
Να εκμεταλλευτεί την προσδοκώμενη ελληνική ανάκαμψη, μέσω ενός νέου distressed fund της Worldview Capital Management σκέφτηκε και ο Angelo Moskov, ένας τραπεζίτης από τη Βουλγαρία, που έχει περάσει από την Goldman Sachs και την Deutsche Bank.
Και σίγουρα, είναι πολλοί ακόμα οι ξένοι επενδυτές που πλουτίζουν από το τελευταίο ράλι των ελληνικών επενδύσεων. Άλλωστε, η Morgan Stanley είχε προειδοποιήσει τους πελάτες της από τις αρχές Μαΐου ότι οι ελληνικές τραπεζικές μετοχές εμφανίζουν περιθώρια ανόδου έως και 90%, ενώ και άλλοι οίκοι, όπως οι HSBC και Credit Suisse εμφανίζονταν τελευταία θετικοί προς τις ελληνικές επενδύσεις.