Συμφωνία με αστερίσκους στη μαραθώνια τηλεδιάσκεψη

672

Συμφωνία με αστερίσκους στη μαραθώνια τηλεδιάσκεψη - Κεντρική Εικόνα

Τα ξημερώματα της Τετάρτης ολοκληρώθηκαν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Θεσμών και οικονομικού επιτελείου

Τα ξημερώματα της Τετάρτης ολοκληρώθηκε η μαραθώνια τηλεδιάσκεψη που ξεκίνησε λίγο μετά τις 9 το βράδυ της Τρίτης, με σκοπό να «κλειδώσουν» και τα τελευταία προαπαιτούμενα που είχαν απομείνει για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να προχωρήσει η  εκταμίευση της πρώτη υποδόσης, ύψους 7,5 δις. ευρώ. Οι βασικές εκκρεμότητες που υπήρχαν αφορούσαν το ΕΚΑΣ, τα κόκκινα δάνεια, τον ΑΔΜΗΕ, τις αποκρατικοποιήσεις καθώς και άλλα μικρότερα ζητήματα. Στην τηλεδιάσκεψη μετείχαν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος και ο υπουργός Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν κυβερνητικές πηγές αναφορικά με τη διαπραγμάτευση, τα περισσότερα ζητήματα έχουν «κλειδώσει», με το σημαντικότερο «ανοιχτό» θέμα να αφορά τα «κόκκινα» δάνεια» με εγγύηση του Δημοσίου. Για το συγκεκριμένο ζήτημα θα υπάρξει και σήμερα νέα επαφή σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων έτσι ώστε να συζητηθούν ξανά οι προτάσεις που υπάρχουν καθώς και μία εναλλακτική που προτείνει η ελληνική πλευρά.

 

Τροπολογίες

 

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του parapolitika.gr η νομοθετική υπηρεσία της Βουλής έχει ενημερωθεί πως σήμερα  θα πρέπει να περιμένει την κατάθεση τεσσάρων τροπολογιών με τα μέτρα ως εξής:

-μία του Υπουργείου Περιβάλλοντος για τα θέματα του ΑΔΜΗΕ

-μία του Υπουργείου Οικονομίας για τα κόκκινα δάνεια με εγγύηση του δημοσίου

-μία του Υπουργείου Εργασίας για το ΕΚΑΣ και

-μία του Υπουργείου Οικονομικών με όλα τα υπόλοιπα μέτρα.

 

Στα ζητήματα που υπάρχουν αστερίσκοι δε η νέα διαπραγμάτευση θα πραγματοποιείται παράλληλα με την κατάθεση των τροπολογιών.

 

Ενδεικτικό του ότι η κυβέρνηση βιάζεται να περάσει τα μέτρα άρον άρον για να κλείσει το πακέτο της α’ αξιολόγησης είναι ότι η Βουλή αναγκάστηκε να εισάγει στην Ολομέλεια προς ψήφιση τρεις κυρώσεις διακρατικών συμφωνιών του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, οι οποίες δεν ήταν προγραμματισμένες για αυτή την εβδομάδα προκειμένου να υπάρχει νομοσχέδιο ώστε να μπορούν να ενταχθούν οι τροπολογίες.