τότε θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι περιβαλλοντικές μελέτες, που είναι σε εξέλιξη. Στο μεταξύ, με τη συνδρομή ομάδας εξωτερικών συνεργατών αναλύονται τα δεδομένα, εξετάζονται οι υποδομές αλλά και τα επίπεδα εξυπηρέτησης των περιφερειακών αεροδρομίων. Από τις έως τώρα εργασίες καταγραφής, έχει διαπιστωθεί ότι πολλά από τα αεροδρόμια εμφανίζουν προβλήματα ασφάλειας για τα οποία «δεν πρέπει να ανησυχείτε διότι θα τα λύσουμε όλα», όπως είπε ο δρ Σούλτε στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του Ελληνογερμανικού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου. Θα πρέπει οι ουρές στα αεροδρόμια να αποτελέσουν παρελθόν, υποστήριξε ο επικεφαλής της Fraport που συμπλήρωσε ότι, εκτός από επενδύσεις στις υποδομές, θα δοθεί έμφαση στη βελτίωση των διαδικασιών που διέπουν τη λειτουργία των αεροδρομίων. Τα πρώτα εμφανή αποτελέσματα θα είναι ορατά μέσα στο 2017, όπως υποστήριξε ο δρ Σούλτε.
Περιέγραψε ως ρεαλιστική μια μέση αύξηση κίνησης στα αεροδρόμια σε ποσοστό 3% έως 5%.
Εξίσου ρεαλιστική χαρακτήρισε ο δρ Σούλτε την εκτίμηση κυβερνητικών και τουριστικών παραγόντων ότι οι αφίξεις συνολικά θα φτάσουν τα 35 εκατ. επισκέπτες σε λίγα χρόνια.
Αναφερόμενος στις εργασίες που είναι σε εξέλιξη ήδη σε ορισμένα από τα περιφερειακά αεροδρόμια και τα οποία έχει αναλάβει το ελληνικό Δημόσιο, τόνισε ότι η κυβερνητική δέσμευση θέλει τη Fraport να τα παραλαμβάνει τον Δεκέμβριο με περατωμένα τα έργα αναβάθμισης. «Αναλαμβάνουμε τα αεροδρόμια σε περίοδο εκτός αιχμής και θα μπορέσουμε να ξεκινήσουμε άμεσα τις αλλαγές στις κτιριακές υποδομές, όπως είναι οι χώροι υγιεινής, οι τουαλέτες, εργασίες ανακατασκευής των κτιρίων και αισθητικές βελτιώσεις», τόνισε ο δρ Σούλτε.
Απαραίτητη συμβολή στη διαδικασία και την επένδυση, η οποία έχει ορίζοντα 40 ετών, είναι αυτή του εργατικού δυναμικού το οποίο ήδη έχει ξεκινήσει να προσλαμβάνει η Fraport. Ο δρ Σούλτε μάλιστα απηύθυνε έκκληση στους υφιστάμενους εργαζομένους να αναζητήσουν τη συνέχεια της καριέρας τους στο νέο σχήμα, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι «είμαστε χαρούμενοι και έτοιμοι να τους κάνουμε νέες προσφορές εργασίας».
«Τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια, που εξυπηρετούν κατά 73% διεθνείς πτήσεις, έχουν μεγάλη εποχικότητα και καταγράφουν ήδη τους τέσσερις πρώτους μήνες του 2016 αύξηση 13,5%», τόνισε ο δρ Σούλτε, ο οποίος έκανε λόγο για «σημαντική επένδυση σε μια εποχή μεγάλων προκλήσεων για την ελληνική οικονομία».
Η συμφωνία, που υπεγράφη ύστερα από σημαντική καθυστέρηση μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και κοινοπραξίας Fraport – Slentel, περιλαμβάνει την προκαταβολή του ποσού 1,234 δισ. ευρώ, την καταβολή ετήσιου μισθώματος 22,9 εκατ. ευρώ, αλλά και ενός ποσοστού επί των EBITA εσόδων που στην περίπτωση των Χανίων και του Ακτίου, λόγω των μεικτών στρατιωτικών χρήσεων, φτάνει το 50%. Ερωτηθείς ο δρ Σούλτε για το εάν υπήρξαν στιγμές καθ’ όλη τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης με την ελληνική πλευρά που ανησύχησε για την έκβαση της συμφωνίας, δήλωσε ότι «υπήρξαν και δύσκολες ημέρες, αλλά ήμασταν συνεχώς αισιόδοξοι».
Έντυπη