Πρόγραμμα παροχής εγγυήσεων 180 εκατ. ευρώ για την υποστήριξη του εμπορίου αναμένεται να κινητοποιήσει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), υπογράφοντας σχετικές συνεργασίες με τις τέσσερις συστημικές τράπεζες.
Το πρόγραμμα στοχεύει στην υποστήριξη των εξαγωγών και των εισαγωγών με την παροχή εγγυήσεων για την πληρωμή των διεθνών εμπορικών συναλλαγών που πραγματοποιούνται από τις ελληνικές τράπεζες για λογαριασμό των ελληνικών επιχειρήσεων. Ηδη η πρώτη συμφωνία έχει υπογραφεί με την Εθνική Τράπεζα.
Η εμπλοκή της EBRD στην κινητοποίηση ρευστότητας προς τον ιδιωτικό τομέα, όπως περιγράφεται στην έκθεση στρατηγικής για την Ελλάδα, που δημοσιεύθηκε χθες, προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη συμμετοχή της ως βασικός επενδυτής σε εκδόσεις ομολογιακών δανείων ελληνικών επιχειρήσεων, αλλά και τη συμμετοχή της σε επενδυτικά σχήματα για την άντληση κεφαλαίων από τις αγορές. Σε αυτό το πλαίσιο, στις επόμενες κινήσεις της είναι η συμμετοχή της με 50 εκατ. ευρώ στην κοινή πλατφόρμα που θα συστήσουν η Alpha Bank, η Eurobank και η Pillarstone, μέσω του επενδυτικού fund KKR, για την αναδιάρθρωση επιχειρήσεων. Οπως έχουν ανακοινώσει τα εμπλεκόμενα μέρη, το δανειακό χαρτοφυλάκιο που θα μεταφερθεί προς διαχείριση ανέρχεται στο 1,2 δισ. ευρώ και στόχος είναι η εξυγίανση των επιχειρήσεων που θα ενταχθούν στην πλατφόρμα μέσα από την αναδιάρθρωση των χρεών τους και του λειτουργικού τους μοντέλου. Η αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων του τραπεζικού συστήματος αποτελεί βασική προτεραιότητα της Τράπεζας, στο πλαίσιο και της συμμετοχής της στο μετοχικό κεφάλαιο των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, στις οποίες έχει επενδύσει μέχρι σήμερα κεφάλαια 250 εκατ. ευρώ.
Οι τρεις άξονες της στρατηγικής της EBRD είναι:
• Η υποστήριξη του ιδιωτικού τομέα για τη μετάβαση σε ένα εξαγωγικό παραγωγικό μοντέλο. Η Τράπεζα για την επίτευξη αυτού του στόχου, εκτός από το πρόγραμμα παροχής εγγυήσεων, θα κινητοποιήσει απευθείας χρηματοδοτήσεις προς μικρομεσαίες και μεσαίας κεφαλαιοποίησης επιχειρήσεις, αλλά και συνεπενδύσεις με άλλους οργανισμούς, όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο κ.ά.
• Η σταθεροποίηση του τραπεζικού τομέα και η διευκόλυνση της πρόσβασης των επιχειρήσεων σε χρηματοδότηση. Στόχος είναι η μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, η βελτίωση της εταιρικής διακυβέρνησης στις τράπεζες και η παροχή στήριξης για την υλοποίηση των προγραμμάτων αναδιάρθρωσης, τα οποία περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, και την πώληση μη βασικών δραστηριοτήτων.
• Η υποστήριξη της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στο άνοιγμα της αγοράς ενέργειας που, όπως διαπιστώνει, κυριαρχείται σε μεγάλο βαθμό από κρατικές επιχειρήσεις. Η Τράπεζα θα στηρίξει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της κυβέρνησης αλλά και την προώθηση των ΣΔΙΤ σε έργα υποδομών.