Για να κατανοήσουμε την κατάσταση της σημερινής οικονομίας, το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να γυρίσουμε πίσω 80 χρόνια.
Όπως ακριβώς και στη δεκαετία του ’30, η ανάπτυξη περιορίζεται από εταιρείες οι οποίες δεν θέλουν να ξοδέψουν, μείωση του πληθωρισμού και κυβερνήσεις οι οποίες απομακρύνονται από
Ο λόγος της παρούσας κατάστασης είναι η κρίση η οποία άφησε πίσω της συντρίμμια του χρέους και της απομόχλευσης εν μέσω πιο σκληρών τραπεζικών κανόνων οι οποίοι χειροτερεύουν τις αποπληθωριστικές τάσεις. Η κατάσταση είναι παρόμοια με το σοκ στη δεκαετία του ’30, σύμφωνα με τους αναλυτές της Morgan Stanley.
Όπως και τότε το τελικό αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι μία μακρά περίοδος αδυναμίας και υποτονικού πληθωρισμού. Ο κίνδυνος έγκειται στο ότι οι κεντρικές τράπεζες μπορεί να κινηθούν πιο γρήγορα για την αύξηση των επιτοκίων ή τις μειώσεις δημοσίων δαπανών που μπορεί να προκαλέσουν πιο βαθιά επιβράδυνση.
Η αβεβαιότητα προκαλεί και διαμάχες για το τί βήματα πρέπει να ακολουθήσουν. Ένα παράδειγμα είναι οι ΗΠΑ όπου η Fed αύξησε τα επιτόκια τον Δεκέμβριο για πρώτη φορά σε 9 χρόνια, κάτι που προκάλεσε τις υποθέσεις μερικών αναλυτών πως κάτι τέτοιο έγινε πολύ νωρίς.