Σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων Wood Mackenzie, οι εταιρείες παραγωγής πετρελαίου
και φυσικού αερίου θα περικόψουν τις δαπάνες για ανάπτυξη νέων κοιτασμάτων κατά 1 τρισ. δολάρια στο διάστημα 2015-2020.
Η αμερικανική πετρελαϊκή βιομηχανία, περιλαμβανομένων των παραγωγών σχιστολιθικού πετρελαίου και φυσικού αερίου, έχει ήδη προχωρήσει σε άγριες περικοπές δαπανών. Ανάλογα μεγάλες περικοπές προβλέπονται και για τους Ρώσους παραγωγούς, ενώ η εικόνα αλλάζει στη Μέση Ανατολή όπου οι παραγωγοί, περιλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας, έχουν καταφέρει να διατηρήσουν σχετικά αμετάβλητες τις δαπάνες. Οι οικονομολόγοι της Wood Mackenzie προβλέπουν ότι οι δαπάνες για εντοπισμό και ανάπτυξη νέων κοιτασμάτων θα είναι κατά 22% χαμηλότερες σε σχέση με όσα προέβλεπαν δύο χρόνια πριν.
Η μεγάλη υποχώρηση στις τιμές του πετρελαίου είχε αρχίσει τον Ιούνιο του 2014, όταν οι χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ, πρωτίστως η Σαουδική Αραβία, είχαν αρνηθεί να συμφωνήσουν ανώτατο όριο παραγωγής, προκειμένου να ελέγξουν τις τιμές. Η στρατηγική του ΟΠΕΚ ήταν να αφήσει τις τιμές να υποχωρήσουν, ώστε να πετάξει εκτός αγοράς παραγωγούς, κυρίως του Αμερικανούς, που έχουν υψηλότερο κόστος παραγωγής.
Η μείωση των επενδύσεων αναμένεται να οδηγήσει σε μείωση της παγκόσμιας παραγωγής κατά 4% το 2017, εξέλιξη που αναμένεται να συμβάλει στην εξισορρόπηση μεταξύ προσφοράς και ζήτησης.
Από το 2014 μέχρι σήμερα έχουν περιοριστεί στο ήμισυ οι επενδύσεις παγκοσμίως για εξεύρεση και ανάπτυξη νέων κοιτασμάτων. Για παράδειγμα, η Exxon Mobil έχει περικόψει τις επενδύσεις της από τα 42,5 δισ. δολάρια το 2013 στα 23 δισ. δολάρια το 2016. Η Chevron έχει μειώσει τις επενδύσεις της από τα 41,9 δισ. δολάρια στα 25 δισ. δολάρια στο ίδιο χρονικό διάστημα. Ενας άλλος σημαντικός παράγοντας που θα επηρεάσει την παραγωγή τα επόμενα χρόνια είναι οι προβλέψεις για το πού θα κυμαίνεται η τιμή του πετρελαίου. Αν επιβεβαιωθεί η πρόβλεψη ότι οι τιμές θα παραμείνουν τα επόμενα χρόνια στην περιοχή των 50 δολαρίων το βαρέλι, τότε είναι πολύ πιθανό να ακυρωθούν πολλά δυνητικά έργα, δεδομένου ότι δεν θα είναι οικονομικά βιώσιμα στα 50 δολάρια το βαρέλι. Η Goldman Sachs προβλέπει ότι θα μπορούσαν να ακυρωθούν έργα ύψους 550 δισ. δολαρίων αν παραμείνει η τιμή του πετρελαίου στα 55 δολάρια το βαρέλι. Κατά τον κ. Μάλκολμ Ντίξον, επικεφαλής αναλυτής της Wood Mackenzie, για να υπάρξει νέο κύμα επενδύσεων ώστε να καλυφθεί η μελλοντική ζήτηση, είναι απαραίτητο να μειωθεί και άλλο το κόστος των παραγωγών και παράλληλα να αυξηθεί η παραγωγικότητά τους, ενώ θα πρέπει να υπάρχει και εμπιστοσύνη ότι θα ανέβουν οι τιμές και θα δοθούν φοροαπαλλαγές στους παραγωγούς. Η κατάσταση είναι διαφορετική για το φυσικό αέριο όπου δεν προβλέπεται έλλειψη τα επόμενα χρόνια χάρη σε κοιτάσματα που μπαίνουν τώρα στην παραγωγή.
Έντυπη