αποφάσεις.
Τα νέα ποσοστά των κρατικών ενισχύσεων θα προκύψουν με βάση τα στοιχεία του 2014 – αντί αυτών του 2008 βάσει των οποίων σχεδιάστηκε ο προηγούμενος χάρτης των περιφερειακών ενισχύσεων. Με τον τρόπο αυτό θα αποτυπωθούν οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, οδηγώντας σε αυξημένα ποσοστά επιδοτήσεων για τις περισσότερες περιφέρειες της χώρας. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ο νέος αναπτυξιακός έχει ως βασικό αντίπαλο την έλλειψη πόρων για απευθείας ενισχύσεις. Αυτός είναι και ο λόγος που η κυβέρνηση επιχειρεί να ρίξει το βάρος στη χορήγηση φοροαπαλλαγών αντί των άμεσων ενισχύσεων. Στόχος όπως εξήγησε, κατά τη χθεσινή παρουσίαση του νόμου, ο αρμόδιος γενικός γραμματέας, κ. Λόης Λαμπριανίδης, να προσεγγίσουμε τον ευρωπαϊκό του 50%-50%, αντί του 5% φοροαπαλλαγών και 95% άμεσων επιδοτήσεων, που ίσχυσαν στους προηγούμενους αναπτυξιακούς νόμους.
Οι μεγάλες εκκρεμότητες που αφήνουν άλλωστε οι προηγούμενοι αναπτυξιακοί νόμοι και οι οποίοι ανέρχονται στα 6,4 δισ. ευρώ για 6.300 επενδυτικά σχέδια, αναμένεται να απορροφήσουν τον κύριο όγκο των πόρων –πάνω από τα δύο τρίτα– που έχει στη διάθεσή της η κυβέρνηση. Ετσι, από τα 3,6 δισ. ευρώ που δεσμεύονται, τα 2,5 δισ. ευρώ θα κατευθυνθούν για την αποπληρωμή παλαιών υποχρεώσεων, περιορίζοντας τους διαθέσιμους πόρους για τον νέο αναπτυξιακό στο 1,1, δισ. ευρώ.
Αναφερόμενος στην προέλευση των κεφαλαίων για την αποπληρωμή προηγούμενων και τη χρηματοδότηση νέων επενδυτικών σχεδίων, ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Αλ. Χαρίτσης εξήγησε ότι από το ΕΣΠΑ της περιόδου 2017-2013 έχουν δεσμευθεί 262 εκατ. ευρώ για την αποπληρωμή παλαιότερων επενδυτικών σχεδίων των προηγούμενων αναπτυξιακών νόμων. Αλλα 354 εκατ. ευρώ έχουν δεσμευθεί από το ΕΣΠΑ της νέας προγραμματικής περιόδου (2014-2020) και συγκεκριμένα από το Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα. Στους πόρους του ΕΣΠΑ θα προστεθούν 120 εκατ. ευρώ, που σύμφωνα με τον κ. Χαρίτση έχουν δεσμευθεί από το εθνικό Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του 2016, ενώ για το 2017 η κυβέρνηση προωθεί την αύξηση του εθνικού σκέλους του ΠΔΕ στο 1 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομίας, από την υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων προβλέπεται ότι θα δημιουργηθούν 15.200 νέες θέσεις εργασίας μέχρι το 2022, ενώ στα πλεονεκτήματα του νόμου, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομίας, Γ. Σταθάκη, είναι η απλοποίηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών, η στόχευση σε συγκεκριμένους τομείς και ο συντονισμός που θα υπάρξει με άλλα προγράμματα και χρηματοδοτικά εργαλεία για τη μόχλευση πόρων. Οι προσδοκίες της κυβέρνησης επικεντρώνονται επίσης στο 12ετές σταθερό φορολογικό περιβάλλον που υπόσχεται ο νόμος πρωτίστως για ξένες και εγχώριες μεγάλες επενδύσεις άνω των 20 εκατ. ευρώ.
Σε ό,τι αφορά τα 6.300 επενδυτικά σχέδια προηγούμενων ετών που βρίσκονται σε εκκρεμότητα και το Δημόσιο οφείλει πάνω από 6,4 δισ. ευρώ, ο κ. Λαμπριανίδης εξήγησε ότι θα δίνεται η δυνατότητα στους επενδυτές να προχωρήσουν τις επενδύσεις, μειώνοντας το φυσικό αντικείμενο του έργου με ανάλογη περικοπή της επιχορήγησης. Σημειώνεται πως σύμφωνα με τον νέο αναπτυξιακό νόμο όσα επενδυτικά σχέδια του 2004 και του 2011 ολοκληρωθούν κατά το ήμισυ μέχρι τα τέλη του 2016, θα μπορούν να ολοκληρωθούν μέχρι τα μέσα του 2018 και θα δικαιούνται επιχορήγησης ή φοροαπαλλαγών σε επτά ετήσιες δόσεις. Από τη διαδικασία εξυγίανσης θα προκύψουν και αυτά που θα απενταχθούν οριστικά, ενώ για τη γρήγορη αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων, θα προσληφθούν ως αξιολογητές 300 μηχανικοί του ΤΕΕ και οικονομολόγοι.
Έντυπη