εφαρμογής της μετεγκατάστασης. «Το ζητούμενο είναι οι διαδικασίες να επιταχυνθούν από όλες τις πλευρές», αναφέρει χαρακτηριστικά στέλεχος του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής.
Ηδη μέσα σε μία εβδομάδα έχουν προκαταγραφεί 3.400 άτομα με βάση τη διαδικασία που πραγματοποιεί η ελληνική υπηρεσία ασύλου σε συνεργασία με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου (EASO) σε όλα τα camp στην ενδοχώρα. Το 30% όσων έχουν καταγραφεί διαθέτει συγγενή σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα, οπότε μέσω του προγράμματος οικογενειακής επανένωσης μπορούν να μεταβούν στη συγκεκριμένη χώρα όπου βρίσκεται το συγγενικό τους πρόσωπο. Σημαντικό επίσης είναι το ποσοστό Σύρων και Ιρακινών, εθνικοτήτων δηλαδή που μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Παράλληλα, ήδη έχουν καταγραφεί πάνω από 50 ασυνόδευτα παιδιά, για τα οποία επιβάλλεται να υπάρξει μέριμνα προκειμένου να μεταβούν σε συγκεκριμένες δομές, οι οποίες όμως δεν υπάρχουν. Υπολογίζεται πάντως ότι ο αριθμός των ασυνόδευτων παιδιών που αυτήν τη στιγμή βρίσκονται στους καταυλισμούς στην ενδοχώρα μπορεί να φτάσει και τα 500.
Μέχρι χθες είχαν προκαταγραφεί μεγάλο ποσοστό όσων βρίσκονται στο Ελληνικό, κυρίως Αφγανοί, οι πρόσφυγες και μετανάστες που παραμένουν στο «Πέτρινο» στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, όσοι βρίσκονται στο camp στο Ωραιόκαστρο, κυρίως Σύροι, ενώ προχωρεί η προκαταγραφή και στη δομή φιλοξενίας στην Πέτρα Ολύμπου, όπου βρίσκονται κυρίως Ιρακινοί. Από την πλευρά της υπηρεσίας ασύλου, με βάση τα έως τώρα δεδομένα εκφράζεται η αισιοδοξία πως η διαδικασία της προκαταγραφής θα καταφέρει να ολοκληρωθεί έως το τέλος Ιουλίου. Με την ολοκλήρωση της προκαταγραφής θα υπάρχει συνολική εικόνα για τους μετανάστες και πρόσφυγες που βρίσκονται στην ηπειρωτική Ελλάδα, σημείωσε ο γενικός γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής του υπουργείου Εσωτερικών μιλώντας σε ημερίδα που διοργάνωσε το ΕΛΙΑΜΕΠ χθες με σκοπό την παρουσίαση των πρώτων αποτελεσμάτων της έρευνας για τις προσφυγικές διαδρομές της Ανατολικής Μεσογείου (MEDMIG).
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας όσον αφορά στις χώρες προορισμού, σχεδόν το ένα πέμπτο των συνεντευξιαζομένων στην Ελλάδα δεν ήξερε σε ποια χώρα ήθελε να πάει ή κατευθυνόταν γενικά προς την Ευρώπη. Η Γερμανία ήταν η χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό αναφορών (32%), ενώ ακολούθησαν η Σουηδία (12%), το Ηνωμένο Βασίλειο (6%), η Ελβετία (4%), η Δανία και η Νορβηγία (και οι δύο από 3%). Οι κύριοι παράγοντες επιλογής των προαναφερθεισών χωρών ήταν η πρόσβαση σε καθεστώς προστασίας/άδειας παραμονής και ευκαιρίες σίγουρης απασχόλησης.
Η έρευνα έχει γίνει σε 9 τοποθεσίες σε τέσσερις χώρες, Ιταλία και Μάλτα (κεντρική μεσογειακή διαδρομή), Ελλάδα και Τουρκία (ανατολική μεσογειακή διαδρομή), όπου έχουν πραγματοποιηθεί 500 συνεντεύξεις με πρόσφυγες και μετανάστες. Η έρευνα αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τις 31 Αυγούστου 2016.
Έντυπη