Παράλογη θεωρεί ο Μάρτιν Σούλτς την αύξηση του ΦΠΑ στα φάρμακα όταν το 30% των Ελλήνων δεν έχει πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
Και αυτό την ίδια ώρα που πάμπλουτοι έλληνες αγοράζουν ακίνητα στο Βερολίνο και το Λονδίνο, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, στο Βερολίνο σε ημερίδα του Ιδρύματος Φρίντριχ Έμπερτ, όπου κορυφαίες προσωπικότητες της
ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας συναντήθηκαν. Μεταξύ άλλων στο τραπέζι βρέθηκαν και κομβικά ζητήματα που αφορούν την Ελλάδα. Σε αυτό αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.
Αναπτύσσοντας τον προβληματισμό του για μια κοινωνική Ευρώπη, υποστήριξε ότι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί (Ευρωκοινοβούλιο, Κομισιόν, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο) θα πρέπει να αναλάβουν την «ευθύνη» για την επίτευξη μιας δικαιότερης μεταχείρισης μεταξύ αλλά και εντός των κρατών. Μεγαλύτερη ισότητα σημαίνει κατά τον κ. Σουλτς ότι θα πρέπει σε χώρες που πλήττονται από οικονομική κρίση να σταματήσουν οι συνεχιζόμενες επιβαρύνσεις για τα λαϊκά στρώματα.
«Θα πρέπει να το πει κανείς στο ΔΝΤ αλλά και σε άλλους», τόνισε ο Μάρτιν Σουλτς, «ότι δεν μπορείς στην Ελλάδα να μειώσεις και άλλο συντάξεις και κοινωνικές παροχές. Μου φαίνεται παράλογο όταν σε μια χώρα που το 30% του πληθυσμού δεν έχει ούτε κοινωνική ούτε ασφάλιση ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης να αυξάνεται ο ΦΠΑ για φάρμακα.
Κάτι τέτοιο δεν είναι ούτε βάσιμο ούτε δίκαιο, προπαντός όταν την ίδια στιγμή, μεσούσης της κρίσης, πάμπλουτοι Έλληνες αγοράζουν ακίνητα στο Βερολίνο ή στο Λονδίνο». Άμεσοι κεντρικοί στόχοι της ΕΕ για την αποκατάσταση της δίκαιης μεταχείρισης είναι σύμφωνα με τον κ. Σουλτς η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, της φοροαποφυγής και η κατάρτιση «μαύρης λίστας» των φορολογικών παραδείσων.
Στην ίδια συνάντηση ο ο ευρωπαίος Επίτροπος Οικονονικών Πιέρ Μοσκοβισί σημείωσε ότι η Ελλάδα αλλά και ολόκληρη η ΕΕ πάσχει από ένα «επενδυτικό κενό» της τάξεως του 15% σε σχέση με το 2008, διέγνωσε στην παρέμβαση του ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί. Βασικό κίνητρο για την προσέλκυση περισσότερων επενδύσεων είναι μια ανάπτυξη που θα βασίζεται σε δομές οι οποίες θα προωθούν την ανταγωνιστικότητα και την καινοτομία, σημείώνει.
Ο κ. Μοσκοβισί δέχεται πάντως την ένσταση ότι πολλοί ευρωπαίοι πολίτες και προπαντός Έλληνες δεν έχουν θετική εικόνα για τις μεταρρυθμίσεις και ότι τις συνδέουν με «πόνο» και «τιμωρία». Όπως όμως επιμένει, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπισθεί η κρίση χρέους και να αναπτυχθεί μια «πιο βιώσιμη οικονομία» θα πρέπει να εφαρμόζονται «οδυνηρά» μέτρα. Μεταρρυθμίσεις όπως αυτές στο συνταξιοδοτικό σύστημα και στα εργασιακά καθιστούν την οικονομία πιο ανταγωνιστική στην παγκόσμια αγορά. Αυτό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά και άλλες χώρες, για παράδειγμα τη Γαλλία. Οι σοσιαλδημοκράτες θα πρέπει όμως περισσότερο απ’ ό,τι στο παρελθόν να επιμείνουν παράλληλα σε μια πολιτική των κοινωνικών δικαιωμάτων και της φορολογικής δικαιοσύνης.