που λαμβάνει από το βασιλικό καταπίστευμα, καθώς από 31 εκατομμύρια στερλίνες το 2012 αυξήθηκαν σε 43 εκατομμύρια στερλίνες το 2016. Αν τελικά η αξιολόγηση της οικονομικής κατάστασης, η οποία γίνεται ανά πενταετία από ένα αξιωματούχο των ανακτόρων και κυβερνητικούς αξιωματούχους, διατηρήσει την ισχύουσα φόρμουλα, τότε τα βασιλικά έσοδα αναμένεται να αυξηθούν ακόμα περισσότερο τη χρονιά που έρχεται, ξεπερνώντας τα 45 εκατομμύρια στερλίνες.
Η βασίλισσα της Βρετανίας λαμβάνει το 15% των κερδών της βασιλικής περιουσίας μέσω του βασιλικού καταπιστεύματος.
Ωστόσο, όσο πολλά και αν είναι αυτά τα χρήματα, φαίνεται ότι η βρετανική μοναρχία είναι μία πολύ ακριβή υπόθεση. Οπως αναφέρεται στη σχετική έκθεση που αφορά την περίοδο 2015-2016, η βασιλική οικογένεια κοστίζει στον Βρετανό φορολογούμενο πολίτη περί τα 40,1 εκατ. στερλίνες, εκ των οποίων τα 16 εκατ. στερλίνες δαπανώνται για τη συντήρηση των βασιλικών ανακτόρων και διαφόρων άλλων οικοδομημάτων που έχει στην ιδιοκτησία της η βασιλική οικογένεια. Τα επίσημα ταξίδια και οι μετακινήσεις της βασίλισσας Ελισάβετ και της βασιλικής οικογένειας, από την άλλη, κοστίζουν στον Βρετανό φορολογούμενο τέσσερα εκατομμύρια στερλίνες, αλλά όπως δείχνουν τα στοιχεία που έχουν συγκεντρωθεί, το συνολικό κόστος των επισήμων μετακινήσεων έχει μειωθεί περισσότερο από ένα εκατομμύριο λίρες. Κατά τη διάρκεια της επίσημης ενημέρωσης που προηγήθηκε της δημοσιοποίησης της έκθεσης, ο σερ Αλαν Ριντ, ο οποίος έχει επωμισθεί με την τήρηση των βασιλικών λογαριασμών, σημείωσε ότι το ποσό που δαπανάται για τη συντήρηση των βασιλικών ανακτόρων αλλά και των υπολοίπων κτιρίων που ανήκουν στη βασίλισσα Ελισάβετ είναι υπερβολικά υψηλό. Κατά τη διάρκεια της περιόδου 2015 έως 2016 οι δαπάνες για τη συντήρηση των κτιρίων ανήλθαν σε 16,3 εκατομμύρια στερλίνες, ποσό που αντικατοπτρίζει το 30% των συνολικών εξόδων. Αξίζει να σημειωθεί ότι την τρέχουσα χρονιά καταγράφηκε αύξηση αυτών των εξόδων κατά 39% συγκριτικά με τα ποσά που δαπανήθηκαν την προηγούμενη χρονιά για τη συντήρηση των κτιρίων. Ο σερ Αλαν τόνισε ταυτόχρονα ότι η κατάσταση των βασιλικών κτιρίων είναι πολύ κακή και διαρκώς χειροτερεύει με ρυθμούς που δεν επιτρέπουν την αποτελεσματική αντιμετώπιση του προβλήματος. Τέλος, ο σερ Αλαν τόνισε ότι κάποια από τα έσοδα της βασιλικής περιουσίας για τη χρονιά 2016 -2017, τα οποία αναμένεται να κυμανθούν στα 42,8 εκατομμύρια στερλίνες, που προέρχονται και από την ενοικίαση κάποιων ακινήτων, πρόκειται να δοθούν προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες επισκευές στα κτίρια όπου υπάρχει ανάγκη.
Ωστόσο, ο ανταποκριτής σε θέματα βασιλικής οικογένειας του BBC, Πίτερ Χαντ, τονίζει ότι κάτι τέτοιο είναι μάλλον απίθανο, ενώ παραμένει αβέβαιο αν η βασίλισσα Ελισάβετ θα παραμείνει στο Ανάκτορο του Μπάκιγχαμ κατά τη διάρκεια της ανακαίνισής του. Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι στο σύνολό της η Ρίτζεντ Στριτ του Λονδίνου ανήκει στη βασιλική περιουσία.
Την ίδια στιγμή, τα προσωπικά έσοδα του διαδόχου του βρετανικού θρόνου, πρίγκιπα Καρόλου, από την περιουσία του στο Δουκάτο της Κορνουάλης αυξήθηκαν κατά 3% και υπερέβησαν τα 20,5 εκατομμύρια στερλίνες κατά την προηγούμενη οικονομική χρονιά και για τα κέρδη που είχε κατέβαλε φόρους που αυξήθηκαν κατά 531 χιλιάδες και ξεπερνούν τα 5 εκατομμύρια στερλίνες.
Έντυπη