H Goldman Sachs προχωρά σε αύξηση των εκτιμήσεων της για την κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών, μετά τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου, ενώ διατηρεί αμετάβλητες τις τιμές στόχους. Όπως επισημαίνει η τιμή-στόχος για την Alpha Bank παραμένει στα 3,30 ευρώ, για την Πειραιώς στο 0,35 ευρώ και για την Eurobank στο
1,40 ευρώ, με περιθώριο ανόδου 64%, 68% και 75% αντίστοιχα.
Μεταξύ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών προτιμά την μετοχή τη Alpha Bank την οποία και αξιολογεί με buy, σημειώνοντας ότι παραμένει η μοναδική ελληνική τράπεζα χωρίς κάποιου είδους κρατική ενίσχυση. Η Goldman το βλέπει αυτό ως έναν παράγοντα που περιορίζει το ενδεχόμενο αναταραχών στην πορεία της μετοχής της και προσφέρει αυξημένη λειτουργική ευελιξία στην τράπεζα.
Η GS διατηρεί ουδέτερη στάση για την Τράπεζα Πειραιώς και την Eurobank και σημειώνει ότι αυξάνει τις εκτιμήσεις της για την κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών κατά 3% σε μέσο όρο για το διάστημα 2017-2018. Πιο αναλυτικά, “ανεβάζει” τα κέρδη ανά μετοχή για την Alpha στα 0,20 ευρώ το 2017 και στο 0,40 ευρώ το 2018, για την Πειραιώς στο 0,02 και στο 0,04 αντίστοιχα και για την Eurobank στο 0,10 ευρώ και 0,19 ευρώ το 2017 και το 2018 αντίστοιχα.
Όπως τονίζει, φιλοξένησε τις διοικήσεις των τεσσάρων συστημικών ελληνικών τραπεζών σε ένα πάνελ, στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Χρηματοοικονομικής Διάσκεψης (EFC) που διεξήχθη την περασμένη εβδομάδα.
Οι τράπεζες επανέλαβαν τις εκτιμήσεις τους για επιστροφή στην κερδοφορία το 2016. Ωστόσο, σημείωσαν ότι η περαιτέρω βελτίωση της κερδοφορίας είναι πιθανό να είναι σταδιακή και υπόκειται στην πολιτική σταθερότητα, τη βελτίωση της εμπιστοσύνης στην οικονομία, την άρση των capital controls και στην επιστροφή των καταθέσεων.
Σε ό,τι αφορά την ανάκαμψη των NPLs, οι ελληνικές τράπεζες συμφώνησαν ότι τα βασικά θεμέλια έχουν ήδη δημιουργηθεί, ωστόσο παραδέχθηκαν ότι η διαδικασία ενδέχεται να διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα και ότι οι στόχοι θα πρέπει να καθοριστούν λαμβάνοντας υπόψη την επιχειρησιακή πραγματικότητα του κλάδου.
Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του α’ τριμήνου, η Goldman επισημαίνει ότι υπήρχαν λίγες εκπλήξεις καθώς οι ελληνικές τράπεζες συνέχισαν να επωφελούνται από την μείωση του κόστος χρηματοδότησης και τον περιορισμό των ζημιών των ζημιών από τα δάνεια.
Ωστόσο, η εκροή καταθέσεων συνεχίστηκε και οι προοπτικές της ποιότητας του ενεργητικού δεν είναι ξεκάθαρες. Η Goldman πάντως στέκεται σε τρία σημεία των αποτελεσμάτων:
1) Mείωση του κόστους χρηματοδότησης: Η μείωση του κόστους χρηματοδότησης οδηγείται από τη μείωση των επιτοκίων καταθέσεων καθώς και τη μείωση του ELA και τα ομόλογα του Πυλώνα ΙΙ. Οι τράπεζες αναμένουν πρόσθετη ανάκαμψη των εσόδων από τόκους από την επαναφορά του waiver που θα τους επιτρέψει να έχουν πρόσβαση στην φθηνότερη χρηματοδότηση της ΕΚΤ.
2) Οι ροές καταθέσεων παραμένουν υποτονικές: Οι εκροές συνεχίστηκαν στο πρώτο τρίμηνο. Ως αποτέλεσμα, η Alpha και η Πειραιώς είδαν τις εγχώριες καταθέσεις τους να μειωθεί κατά 0,5 δισ. ευρώ και 0,8 δισ, ευρώ αντίστοιχα, ενώ στη Eurobank παρέμειναν σταθερές. Οι τράπεζες αναμένουν εισροές το β’ εξάμηνο.
3) Εστίαση στην ποιότητα του ενεργητικού: Οι ζημιές στο δανειακό χαρτοφυλάκιο μειώθηκαν στο πρώτο τρίμηνο. Ωστόσο, ο σχηματισμός των μη εξυπηρετούμενων δανείων διέφερε μεταξύ των τραπεζών – ενώ για την Πειραιώς ήταν αρνητικός, Alpha και Eurobank ήταν θετικός.