της χωρίς πρόβλημα.
Οπως προκύπτει από τον πίνακα με τις χρηματοδοτικές ανάγκες και τον τρόπο κάλυψής τους, που περιλαμβάνεται στο προσχέδιο της έκθεσης συμμόρφωσης που συνέταξε η τρόικα για την Ελλάδα και έχει στην κατοχή της η «Κ», τον Ιούνιο ξεκινούν οι αποπληρωμές των οφειλών του Δημοσίου και σταματούν στο τέλος του δεύτερου τριμήνου του 2017. Ωστόσο, για να ξεκινήσει αυτή η διαδικασία, θα πρέπει να έχει δημιουργηθεί ο νέος ειδικός λογαριασμός (dedicated account), στον οποίον οι δανειστές θα καταθέτουν τα κεφάλαια της δόσης που αφορούν αποκλειστικά στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου. Ο λογαριασμός αυτός θα πρέπει να είναι έτοιμος έως τη Δευτέρα το αργότερο, ώστε να κατατεθεί το 1,8 δισ. ευρώ της πρώτης υποδόσης, που προορίζεται για τα ληξιπρόθεσμα χρέη του κράτους.
Με βάση τον προγραμματισμό που έχει γίνει:
•Τον Ιούνιο η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει επιστρέψει 500 εκατ. ευρώ στην αγορά.
•Τον Ιούλιο 800 εκατ. ευρώ.
•Τον Αύγουστο άλλα 500 εκατ. ευρώ.
Θεωρητικά, στη συνέχεια θα πρέπει να έχει ολοκληρώσει η κυβέρνηση τα προαπαιτούμενα μέτρα για τη δεύτερη υποδόση των 2,8 δισ. ευρώ, ώστε εντός του Σεπτεμβρίου να εκταμιευτεί το ποσό αυτό, εκ του οποίου το 1,7 δισ. ευρώ θα κατευθυνθεί, μέσω του νέου ειδικού λογαριασμού, στην αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του κράτους. Βάσει του υφιστάμενου σχεδιασμού:
•Τον Σεπτέμβριο θα πρέπει να εξοφληθούν χρέη 800 εκατ. ευρώ.
•Τον Οκτώβριο άλλα 800 εκατ. ευρώ.
•Τον Νοέμβριο επίσης 800 εκατ. ευρώ.
•Τον Δεκέμβριο άλλα 200 εκατ. ευρώ.
Είναι σαφές ότι στο τετράμηνο Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου προβλέπεται η αποπληρωμή 2,6 δισ. ευρώ, με την Ελλάδα να εισπράττει για τον σκοπό αυτό μόνο 1,7 δισ. ευρώ. Η διαφορά θα πρέπει να καλυφθεί:
• Είτε από πόρους που θα εντοπίσει η κυβέρνηση και θα αφορούν στην αποπληρωμή εφάπαξ που είναι σε καθυστέρηση, μερισμάτων, επικουρικών συντάξεων, καθώς και οφειλές προς το ΕΤΕΑΝ
• Είτε από τη νέα δόση 6,1 δισ. ευρώ που προβλέπει η Κομισιόν ότι θα εκταμιεύσει τον Νοέμβριο στην Αθήνα, υπό την προϋπόθεση ολοκλήρωσης του δεύτερου ελέγχου του προγράμματος.
Πέραν αυτών, η κυβέρνηση θα πρέπει στο διάστημα Ιουνίου – Δεκεμβρίου να πληρώσει για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους 7,4 δισ. ευρώ. Εξ αυτών, τα 5 δισ. ευρώ είναι για την αποπληρωμή ομολόγων και δανείων που λήγουν, ενώ τα υπόλοιπα 2,4 δισ. ευρώ αφορούν στην καταβολή τόκων. Ο πιο «βαρύς» μήνας είναι ο Ιούλιος, καθώς στις 20 Ιουλίου θα πρέπει να εξοφληθούν τα ομόλογα που λήγουν και βρίσκονται στην κατοχή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ). Συνολικά, τον επόμενο μήνα η κυβέρνηση θα πρέπει να αποπληρώσει για χρέος (λήξεις ομολόγων, δανείων και τόκων) 3,8 δισ. ευρώ. Η κατάσταση στη συνέχεια «χαλαρώνει», με τους τρεις τελευταίους μήνες του έτους (Οκτώβριο – Δεκέμβριο) να έχουν υποχρεώσεις 1,1 δισ. ευρώ.
Είναι σαφές ότι προς το τέλος του έτους δεν θα υπάρχει η ίδια ταμειακή πίεση για να κλείσει ο δεύτερος έλεγχος με εκείνη που υπήρχε για να κλείσει ο πρώτος έλεγχος. Και αυτός είναι ο βασικότερος λόγος για τον οποίον οι δανειστές εκτιμούν ότι η Αθήνα θα καθυστερήσει την ολοκλήρωση της επόμενης αξιολόγησης. Πάντως, στον πίνακα με τις χρηματοδοτικές ροές της Ελλάδας, η Κομισιόν έχει εγγράψει ότι τον Νοέμβριο θα διατεθούν προς την Αθήνα 6,1 δισ. ευρώ, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν κυρίως για το «χτίσιμο» ενός ισχυρού αποθεματικού στα κρατικά ταμεία (6,1 δισ. ευρώ στο τέλος του έτους).
Έντυπη