ΤΟ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ 2014-2020
Ανοίγει ο δρόμος για επενδύσεις ύψους 780 εκατ. ευρώ στον τομέα της αλιείας μέσω του νέου κοινοτικού επιχειρησιακού προγράμματος, με βασική προτεραιότητα την ενίσχυση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.
Μιλώντας ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου στη συνεδρίαση της 1ης Επιτροπής Παρακολούθησης του νέου προγράμματος Αλιείας και Θάλασσας για την περίοδο 2014-2020, επισήμανε ότι οι συνολικοί πόροι, κοινοτικοί και εθνικοί,
υπερβαίνουν τα 520 εκατ. ευρώ, ενώ με την κινητοποίηση και των ιδιωτών θα ανέλθουν στα 780 εκατ. ευρώ.
Οι βασικές στρατηγικές επιλογές για την ενίσχυση του τομέα της αλιείας στοχεύουν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων της αλιείας, της υδατοκαλλιέργειας, της μεταποίησης, καθώς και στην προστασία του περιβάλλοντος και την προώθηση της αποδοτικότητας των φυσικών πόρων.
Σε σχέση με την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, η στρατηγική του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης εστιάζεται στη στήριξη των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στο σύνολο των κλάδων του τομέα (συλλεκτική αλιεία, υδατοκαλλιέργειες, εμπόριο και μεταποίηση).
Βελτιώσεις
Θα επιχειρηθεί η ανάπτυξη νέων ή βελτιωμένων προϊόντων, διαδικασιών, τεχνολογιών και συστημάτων διαχείρισης και οργάνωσης σε όλα τα επίπεδα της αλυσίδας εφοδιασμού, με στόχο να αυξηθεί η προστιθέμενη αξία των προϊόντων αυτών και να μειωθεί το κόστος παραγωγής.
Θα επιχειρηθεί η ανάπτυξη νέων ή βελτιωμένων προϊόντων, διαδικασιών, τεχνολογιών και συστημάτων διαχείρισης και οργάνωσης σε όλα τα επίπεδα της αλυσίδας εφοδιασμού, με στόχο να αυξηθεί η προστιθέμενη αξία των προϊόντων αυτών και να μειωθεί το κόστος παραγωγής.
Παράλληλα, θα επιδιωχθεί η βελτίωση της οργάνωσης της αγοράς, η εξεύρεση νέων αγορών και η στήριξη ενεργειών προώθησης των αλιευτικών προϊόντων.
Από το συνολικό ποσό των 523,4 εκατ. ευρώ:
• Τα 388,7 εκατ. ευρώ είναι κοινοτικοί πόροι, ποσό σχεδόν διπλάσιο από τα 207,8 εκατ. ευρώ που διατέθηκαν την προγραμματική περίοδο 2007-2013.
• Τα 134,63 εκατ. ευρώ είναι εθνικοί πόροι που θα συγχρηματοδοτήσουν τα επενδυτικά σχέδια στον τομέα της αλιείας.
Τα 425,5 εκατ. ευρώ έχουν καθαρά αναπτυξιακό προσανατολισμό και θα διατεθούν σε αναπτυξιακές παρεμβάσεις στο σύνολο του αλιευτικού τομέα, ενώ τα υπόλοιπα 98 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την υλοποίηση μέτρων που σχετίζονται με την εφαρμογή της ΚΑΛΠ (Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής).
• Το 35,6% των πόρων του προγράμματος (186,2 εκατ. ευρώ) θα διατεθεί για τη στήριξη μέτρων καινοτομίας, συμπράξεων μεταξύ αλιέων και επιστημόνων, επενδύσεων στα σκάφη και νέων μορφών εισοδήματος, όπως ο αλιευτικός τουρισμός.
• Το 17,2% (90 εκατ. ευρώ) θα διατεθεί για τον τομέα της υδατοκαλλιέργειας.
• Το 15% (78,3 εκατ. ευρώ) θα διατεθεί για τον τομέα της μεταποίησης και εμπορίας προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας, στηρίζοντας κυρίως μέτρα ίδρυσης και εκσυγχρονισμού επιχειρήσεων του τομέα.
• Το 10,4% (54,2 εκατ. ευρώ) θα διατεθεί για την ανάπτυξη των αλιευτικών περιοχών μέσω της εφαρμογής στρατηγικών τοπικής ανάπτυξης με την πρωτοβουλία των τοπικών κοινοτήτων.
• Το 17,6% (92 εκατ. ευρώ) θα διατεθεί για την ενίσχυση της εφαρμογής της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής, στηρίζοντας τη συλλογή αλιευτικών δεδομένων και την υλοποίηση του συστήματος ελέγχου.
Αναφορικά με την προστασία του περιβάλλοντος και την προώθηση της αποδοτικότητας των πόρων, η στρατηγική επιλογή της χώρας μας εστιάζεται στη μείωση των επιπτώσεων της αλιείας στο θαλάσσιο περιβάλλον, στην προστασία και αποκατάσταση της θαλάσσιας βιοποικιλότητας και των οικοσυστημάτων και στην προώθηση της υδατοκαλλιέργειας, με υψηλό επίπεδο προστασίας του περιβάλλοντος και της υγείας και της καλής διαβίωσης των ζώων, καθώς και της δημόσιας υγείας και ασφάλειας.
Στον κλάδο της συλλεκτικής αλιείας, θα στηριχθούν κυρίως επενδύσεις στα αλιευτικά σκάφη που βελτιώνουν την ασφάλεια, τις συνθήκες εργασίας και την ενεργειακή απόδοση, προσθέτουν αξία στα αλιευτικά προϊόντα, βελτιώνουν την επιλεκτικότητα των αλιευτικών εργαλείων και μειώνουν τα ανεπιθύμητα αλιεύματα, με παράλληλη προστασία και αποκατάσταση της υδρόβιας βιοποικιλότητας και των οικοσυστημάτων και διασφάλιση της ισορροπίας μεταξύ αλιευτικής ικανότητας και διαθέσιμων αλιευτικών δυνατοτήτων.
Ανταγωνιστικότητα
Στον κλάδο της υδατοκαλλιέργειας, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας θα επιχειρηθεί να τονωθεί με την ίδρυση νέων και τον εκσυγχρονισμό υφιστάμενων μονάδων υδατοκαλλιέργειας, με γνώμονα την προώθηση νέων μορφών υδατοκαλλιέργειας με υψηλό δυναμικό ανάπτυξης και καλή προοπτική εμπορίας.
Στον κλάδο της υδατοκαλλιέργειας, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας θα επιχειρηθεί να τονωθεί με την ίδρυση νέων και τον εκσυγχρονισμό υφιστάμενων μονάδων υδατοκαλλιέργειας, με γνώμονα την προώθηση νέων μορφών υδατοκαλλιέργειας με υψηλό δυναμικό ανάπτυξης και καλή προοπτική εμπορίας.
Για τους σκοπούς της βελτίωσης των προϊόντων που εκφορτώνονται, της ασφάλειας και των συνθηκών εργασίας, θα στηριχθούν επενδύσεις στις υποδομές και συγκεκριμένα σε αλιευτικούς λιμένες, τόπους εκφόρτωσης και αλιευτικά καταφύγια.
Στον κλάδο της εμπορίας και μεταποίησης προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας θα στηριχθούν οι ομάδες παραγωγών, οι ενέργειες αναζήτησης νέων αγορών, οι εκστρατείες προώθησης, οι επενδύσεις σε μονάδες μεταποίησης που συμβάλλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας, βελτιώνουν την ασφάλεια, την υγιεινή και τις συνθήκες εργασίας ή/και οδηγούν στη δημιουργία νέων ή βελτιωμένων προϊόντων και διαδικασιών.
Στο πλαίσιο τήρησης των υποχρεώσεων της Κοινής Αλιευτικής Πολιτικής και εφαρμογής της Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Πολιτικής έχει προβλεφθεί σημαντική χρηματοδότηση για τη συλλογή, διαχείριση και χρήση αλιευτικών δεδομένων και δράσεις ανταλλαγής πληροφοριών.