Χαλάρωση των κανόνων για τις τραπεζικές διασώσεις στην Ε.Ε. ζητούν Γαλλία και Ιταλία, οι οποίες μέσω κοινού εγγράφου τους στην Κομισιόν ζητούν την επανεξέταση του ελάχιστου ορίου 8% για τα στοιχεία ενεργητικού των τραπεζών που θα πρέπει να «κουρεύονται» σε περίπτωση εκκαθάρισης (πρόκειται για το MREL ή «ελάχιστο όριο επιλέξιμων υποχρεώσεων»).
Αντ’ αυτού, οι υπουργοί Οικονομικών των δυο χωρών Μισέλ Σαπέν και Πιερ Κάρλο Παντόαν ζητούν το ποσοστό 8% να είναι το μέγιστο και όχι το ελάχιστο όριο για τις επιλέξιμες προς «κούρεμα» υποχρεώσεις, κάτι που θα μεταφραζόταν σε μειωμένες απαιτήσεις κεφαλαιακής επάρκειας και
χαμηλότερες χρηματοδοτικές ανάγκες για τις τράπεζες.
Η γαλλο-ιταλική πρωτοβουλία για χαλάρωση των κανόνων για τα τραπεζικά bail-in (που τέθηκαν σε ισχύ στις αρχές του έτους) έρχεται στον απόηχο της θύελλας που προκάλεσε στη Ρώμη η διάσωση τεσσάρων μικρών τραπεζών με «κούρεμα» των ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης που είχαν αγοράσει σε ιδιώτες μικροεπενδυτές, θεωρώντας τα ασφαλές μέσο αποταμίευσης.
Και ο κεντρικός τραπεζίτης της Ιταλίας Ιγκνάτσιο Βίσκο, εξάλλου, ζήτησε ευθέως από την Ε.Ε. να επανεξετάσει τους κανόνες, υποστηρίζοντας ότι «μπορούν να αποτελέσουν πηγή χρηματοπιστωτικής αστάθειας και περιορίζουν τα περιθώρια δράσεως των αρχών για την αντιμετώπιση τραπεζικών κρίσεων».
Σημειώνεται ότι η Ελκε Κένιγκ, επικεφαλής του Ενιαίου Συμβουλίου Εκκαθάρισης Τραπεζών (SRB), του αρμοδίου οργάνου για τη διαχείριση τραπεζικών κρίσεων στην Ευρωζώνη δήλωσε πρόσφατα ότι το Συμβούλιο μπορεί να αναγκάσει ορισμένες τράπεζες να έχουν «μαξιλάρι» απορρόφησης ζημιών αρκετά πάνω από το 8% των υποχρεώσεών τους, σημαίνοντας συναγερμό στις δυο ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.
Την ίδια στιγμή, τα διεθνή κριτήρια που συμφωνήθηκαν πέρυσι στην G-20 για τη συνολική ικανότητα απορρόφησης ζημιών (TLAC) που είναι το ισοδύναμο του ευρωπαϊκού MREL απαιτούν από τις τράπεζες να διαθέτουν μόνο το 6,75% των υποχρεώσεών τους για «κούρεμα». Γαλλία και Ιταλία ζητούν να μπουν όριο στο κατά πόσο μπορούν οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές να υπερβούν τα ελάχιστα διεθνή κριτήρια.