οικονομική κρίση του 2008, με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να καταγράφουν από την αρχή της συνεδρίασης απώλειες από 6% έως 10% και στη Wall Street τον Dow Jones να υποχωρεί το απόγευμα κατά 2,42%. Τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν τα χρηματιστήρια του Μιλάνου και της Μαδρίτης, με τους δείκτες FTSE MIB και IBEX 35 να κλείνουν με πτώση 12,48% και 12,35% αντιστοίχως. Το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε με τη τρίτη μεγαλύτερη πτώση στην ιστορία του καταγράφοντας απώλειες 13,42% και χάνοντας πάνω από 6 δισ. ευρώ από την κεφαλαιοποίησή του, ενώ το spread του δεκαετούς ομολόγου του έκλεισε στις 875 μ.β. Επίσης ο δείκτης DAX της Φρανκφούρτης έκλεισε με απώλειες 6,82% και ο CAC 40 της Γαλλίας με πτώση 8,04%. Το ωστικό κύμα έρχεται σε μια συγκυρία που οι κεντρικές τράπεζες ανά τον κόσμο έχουν μειώσει τα επιτόκιά τους σε μηδενικά ή ακόμη και αρνητικά επίπεδα και θα κληθούν να το αντιμετωπίσουν με αποδυναμωμένο οπλοστάσιο.
Η ανησυχία πως η έξοδος της Βρετανίας από την Ε.Ε. θα πλήξει καίρια της επενδύσεις στην πέμπτη οικονομία του κόσμου προκάλεσε ελεύθερη πτώση της στερλίνας κατά 10% έναντι του δολαρίου. Υποχωρώντας, έτσι, στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1985, το βρετανικό νόμισμα αντιστοιχούσε το απόγευμα σε 1,3735 δολάρια και σε 1,2427 ευρώ. Καθώς οι επενδυτές στρέφονταν εκ νέου στα ασφαλή καταφύγια, από τους κερδισμένους της χθεσινής θυελλώδους συνεδρίασης ήταν τα δεκαετή ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου, του γερμανικού δημοσίου, τα bunds αλλά και της Βρετανίας, τα gilts. Οι αποδόσεις των αμερικανικών δεκαετών υποχωρούσαν στο 1,544% καταγράφοντας τα χαμηλότερα επίπεδα από το 2012 ενώ των γερμανικών δεκαετών υποχωρούσαν στο 0,04%, αν και την Πέμπτη είχαν κλείσει στο 0,096%. Οι αποδόσεις των βρετανικών gilts υποχωρούσαν από το 1,37%, που ήταν το κλείσιμο της προηγούμενης συνεδρίασης, στο 1,09%. Ομοίως προσείλκυσε τους επενδυτές ο χρυσός, που σημείωνε κάποια στιγμή άνοδο 6% και κυμαινόταν το απόγευμα γύρω στα 1.317,46 δολάρια η ουγγιά. Τα ορυχεία χρυσού όπως των Barrick και Newmont Mining κατέγραψαν κέρδη από 5,7% έως 6%. Από τους κερδισμένους και το νόμισμα της Ιαπωνίας, που ενισχύθηκε 3,6% με το δολάριο να αντιστοιχεί το απόγευμα σε 102,25 γιεν.
Δεδομένου ότι η έξοδος της Βρετανίας αναμένεται να πλήξει καίρια τη θέση του Λονδίνου ως διεθνούς χρηματοπιστωτικού κέντρου, οδηγήθηκαν σε ελεύθερη πτώση οι μετοχές των τραπεζών. Τραπεζικοί κολοσσοί των ΗΠΑ με ισχυρή παρουσία στο Λονδίνο όπως οι Citigroup, Bank of America, JPMorgan και Goildman Sachs κατέγραφαν ελεύθερη πτώση των μετοχών τους από 4,9% έως 6,4%. Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τις μεγάλες τράπεζες της Βρετανίας, Lloyds, Barclays και Royal Bank of Scotland, σημείωναν κάποια στιγμή ιλιγγιώδη πτώση έως 30% χάνοντας 100 δισ. δολάρια από την αξία τους. Εν μέσω της γενικευμένης πτώσης, οι τιμές του πετρελαίου δεν επηρεάστηκαν στον ίδιο βαθμό, αλλά υποχώρησαν κατά 4%. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση που έχουν σημειώσει από τον Φεβρουάριο, η οποία ωστόσο ήταν περιορισμένη, εάν συγκριθεί όχι μόνον με το γενικότερο κλίμα αλλά και με τους κραδασμούς που έχει γνωρίσει η αγορά πετρελαίου τα τελευταία δύο χρόνια. Και αυτό γιατί η Βρετανία έρχεται 15η σε κατανάλωση «μαύρου χρυσού» και αντιπροσωπεύει μόλις το 1,6% της παγκόσμιας κατανάλωσης.
Έντυπη