Σημείωσε ότι στην Ευρώπη, οι πρόεδροι της ΕΚΤ, του Συμβουλίου, της Κομισιόν, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Eurogroup, προετοιμάζουν εδώ και εξάμηνο μια νέα Ευρωπαϊκή Συνθήκη
Συνεχίζονται με αμείωτη ένταση οι μετασεισμοί του Brexit στην Ευρώπη, με τον τέως αρχηγό του Αριστερού Μετώπου της Γαλλίας και ανεξάρτητο υποψήφιο για τις προεδρικές εκλογές του 2017 Ζαν Λικ Μελανσόν να υπογραμμίζει ότι «Για τους Γάλλους, δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση ή αλλάζουμε την Ευρώπη ή την εγκαταλείπουμε»..
«Αυτό είναι το δικό μου μήνυμα προς τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες» πρόσθεσε και χαρακτήρισε το Brexit ως μια «σεισμική δόνηση για την Ευρωπαϊκή Ένωση του σήμερα», ενώ σημείωσε ότι στην Ευρώπη, οι πρόεδροι της ΕΚΤ, του Συμβουλίου, της Κομισιόν, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Eurogroup, προετοιμάζουν εδώ και εξάμηνο μια νέα Ευρωπαϊκή Συνθήκη.
«Είναι καιρός πλέον, η μυστική αυτή συνεργασία να έλθει στο φως και να συζητηθεί, ώστε να μπορέσουν να ακουστούν και άλλες φωνές που ενδιαφέρονται για την πατρίδα τους και την Ευρώπη» υπογράμμισε.
Ο Μελανσόν έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα δημοψηφίσματα του παρελθόντος που δεν λήφθηκαν ιδιαίτερα υπόψη από την Ε.Ε. Στη Γαλλία κατ’ αρχάς το 2005, στην Ολλανδία κατόπιν και στην Ελλάδα τελευταία, κάθε φορά που θέτουμε στο λαό το ερώτημα εάν αποδέχεται αυτά που προτείνει η Ευρώπη, η απάντηση είναι «όχι». Και αυτό οποιαδήποτε και εάν είναι η πίεση που ασκείται, είτε από την κινητοποίηση των ΜΜΕ είτε των πολικών μηχανισμών κάθε χώρας, είπε ο Μελανσόν.
«Ήρθε η ώρα να καταλάβουμε το μάθημα, διότι είναι πλέον σαφές ότι βρισκόμαστε μπρος στην αποτυχία της ΕΕ, αλλά είναι το ίδιο σαφές και το ότι η κατάσταση αυτή εγκλείει πολλούς κινδύνους που θα πρέπει να αποτρέψουμε. Κυρίως τον κίνδυνο των εθνικισμών και της αντιπαράθεσης των λαών μεταξύ τους» τόνισε.
Σύμφωνα με τον Μελανσόν, «η άρνηση των λαών δεν είναι άρνηση της ειρήνης, δεν είναι άρνηση της ενότητας και αγαστής συνύπαρξης. Είναι η άρνηση της Ευρώπης των προνομιούχων, είναι η άρνηση των πέτρινων εντολών της Κομισιόν, είναι η Ευρώπη της τρόικας και των άλλων συμβούλων που έρχονται σε κάθε χώρα για να οργανώσουν τη λεηλασία όταν η Κομισιόν το αποφασίσει. Τελικά είναι η άρνηση της έλλειψης φορολογικής και κοινωνικής εναρμόνισης. Η Ε.Ε. σήμερα είναι, η εμπορευματοποίηση των πάντων, είναι τα πλεονεκτήματα που δίνονται στους πλούσιους και υπερ-πλούσιους. Είναι λοιπόν λογικό ότι οι άνθρωποι που προσπαθούν να ζήσουν με αξιοπρέπεια, λένε “όχι” σε μια τέτοια οργάνωση».
Σχετικά με το ποιος έχει την ευθύνη αυτής της αποτυχίας, ο Μελανσόν ανέφερε ότι «η αποτυχία αυτής της Ευρώπης, έχει “διεύθυνση κατοικίας”, αυτήν της γερμανικής κυβέρνησης. Εδώ και χρόνια, από Συνθήκη σε Συνθήκη και από συνάντηση σε συνάντηση, η Γερμανίδα καγκελάριος διευκολυμένη από μια ακατανόητη υποταγή της Γαλλικής προεδρίας, με τους Σαρκοζί και Ολάντ που αγνόησαν τη θέληση των Γάλλων, η γερμανική αυτή κυβέρνηση, εφάρμοσε μια πολιτική σύμφωνα με τα συμφέροντά της και όχι σύμφωνα με τα συμφέροντα της Ευρώπης. Νομίζω ότι είναι μια εκπληκτική ευκαιρία για τη Γαλλία να επανέλθει στο προσκήνιο και να προτείνει κάποιες εντελώς διαφορετικές μεθόδους» κατέληξε ο αριστερός πολιτικός.