πτώση του βιοτικού επιπέδου σημαντικής μερίδας του αμερικανικού πληθυσμού.
Ειδικότερα στην έκθεσή του για την αμερικανική οικονομία το ΔΝΤ διαπιστώνει πως η αύξηση της παραγωγικότητας έχει επιβραδυνθεί από το 1,7% στο οποίο βρισκόταν πριν από την αρχή της κρίσης το 2007 στο μόλις 0,4% τα τελευταία πέντε χρόνια. Υπογραμμίζει, όμως, ότι μεγάλο μέρος της αύξησης που είχε σημειώσει το κατά κεφαλήν ΑΕΠ τα 20 χρόνια πριν από τη χρηματοπιστωτική κρίση οφειλόταν κυρίως στην αύξηση της παραγωγικότητας, της καινοτομίας και της αποτελεσματικότητας της οικονομίας. Επιπλέον, το ΔΝΤ διαπιστώνει πως μετά το 2000 διευρύνονται οι εισοδηματικές διαφορές στις ΗΠΑ και μόλις το 0,25% του πληθυσμού έχει βελτιώσει το εισόδημά του. Το 3% των Αμερικανών έχει διολισθήσει σε μια φτωχότερη εισοδηματική κατηγορία, που κερδίζει λιγότερα από το 50% του μέσου εισοδήματος και βρίσκεται σε κατάσταση ανασφάλειας και πτώσης του βιοτικού του επιπέδου. Ο αριθμός των φτωχών Αμερικανών έχει, άλλωστε, φτάσει στα 46,7 εκατ. άτομα και αντιπροσωπεύει το 15% του πληθυσμού των ΗΠΑ.
Οπως επισημαίνει το Ταμείο, το γεγονός ότι τόσοι Αμερικανοί ζουν σε συνθήκες ένδειας έχει ως αποτέλεσμα να μειώνεται η συμμετοχή του εργατικού δυναμικού στην αγορά εργασίας. Ως εκ τούτου, το Ταμείο υπογραμμίζει την ανάγκη να δοθούν στα αμερικανικά νοικοκυριά κίνητρα για να ενταχθούν στην αγορά εργασίας ώστε να αυξηθεί η προσφορά εργασίας. Η Κριστίν Λαγκάρντ επισήμανε ως ιδιαίτερη αδυναμία της αμερικανικής οικονομίας το ότι είναι η μοναδική μεταξύ των ανεπτυγμένων οικονομιών στην οποία δεν προβλέπεται πληρωμένη άδεια μητρότητας. Αποτέλεσμα αυτής της έλλειψης είναι η κατά 12% μειωμένη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας. Ετσι, μεταξύ άλλων, συνιστά να δοθεί στους γονείς πληρωμένη γονική άδεια, βοήθεια για τη φροντίδα των παιδιών και καλύτερα προγράμματα ασφάλισης των ανίκανων για εργασία.
Σε ό,τι αφορά την αύξηση της παραγωγικότητας, η κ. Λαγκάρντ τη χαρακτήρισε επιτακτική ανάγκη κι ενώ αναγνώρισε ότι αφορά κυρίως τον ιδιωτικό τομέα, συνέστησε στο αμερικανικό κράτος να λάβει τα κατάλληλα μέτρα για να τη στηρίξει. Ανάμεσά τους η βελτίωση του φορολογικού συστήματος και των υποδομών των ΗΠΑ, αλλά και η ενίσχυση του εκπαιδευτικού συστήματος με έμφαση στην ανάπτυξη και καλλιέργεια των ταλέντων και ικανοτήτων.
Η Κριστίν Λαγκάρντ επισήμανε ως ιδιαίτερη αδυναμία της αμερικανικής οικονομίας το ότι είναι η μοναδική μεταξύ των ανεπτυγμένων οικονομιών στην οποία δεν προβλέπεται πληρωμένη άδεια μητρότητας.
Μεγαλύτερες φοροαπαλλαγές στον φόρο εισοδήματος, αναβάθμιση των κοινωνικών προγραμμάτων για τους φτωχούς ανέργους και αύξηση του κατώτατου μισθού προτείνει στις ΗΠΑ η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ. Η σύσταση έπεται έρευνας του Ταμείου, που διαπιστώνει επιδείνωση μιας σειράς δεικτών στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου και
Προηγούμενο άρθροΤτΕ: Μείωση του ανώτατου ορίου του ELA κατά €7,0 δισ.
Επόμενο άρθρο Εκπαίδευση ΕΛ.ΑΣ. κατά εξτρεμιστών