Το Συμβούλιο της Επικρατείας, η ανώτατη διοικητική αρχή στην Αίγυπτο, ακύρωσε σήμερα την αντεπιστροφή στη Σαουδική Αραβία δύο νησιών στην Ερυθρά Θάλασσα, αμφισβητώντας τη δυνατότητα παραχώρησης στο Ριάντ αυτών των “αιγυπτιακών εδαφών”, έγινε γνωστό από δικαστικές πηγές.
Η κυβέρνηση μπορεί ακόμη να καταθέσει έφεση σε αυτή τη διοικητική απόφαση. Η αντεπιστροφή των δύο ακατοίκητων νησιών Τιράν και Σαναφίρ, που είχε ανακοινωθεί με την
ευκαιρία της επίσκεψης στο Κάιρο τον Απρίλιο του σαουδάραβα βασιλιά Σαλμάν, είχε προκαλέσει κατακραυγή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και διαδηλώσεις κατά της κυβέρνησης του προέδρου Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι.
Η Σαουδική Αραβία είναι από τους κύριους υποστηρικτές του καθεστώτος Σίσι, που καταστέλλει κάθε αντίδραση αφότου ανέτρεψε το 2013 τον ισλαμιστή προκάτοχό του, τον δημοκρατικά εκλεγμένο Μοχάμεντ Μόρσι και το Ριάντ έχει διοχετεύσει δισεκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια και επενδύσεις σε μια χειμαζόμενη αιγυπτιακή οικονομία.
Οι επικριτές της συμφωνίας κατηγορούσαν τις αρχές του Καΐρου ότι παραχώρησε τα δύο νησιά σε αντάλλαγμα για την υποστήριξη αυτή, υποστηρίζοντας πως οι περιοχές αυτές ανήκουν στην Αίγυπτο.
Αντιμέτωπη με την κατακραυγή, η αιγυπτιακή κυβέρνηση δήλωσε πως οι περιοχές αυτές ανήκαν στο Ριάντ και πως η Σαουδική Αραβία είχε ζητήσει το 1950 από το Κάιρο να διασφαλίσει την προστασία τους.
Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας “ακυρώνει την υπογραφή του εκπροσώπου της αιγυπτιακής κυβέρνησης” όσον αφορά τη συμφωνία οροθέτησης των θαλασσίων συνόρων που υπογράφτηκε στις αρχές Απριλίου από τις δύο συμμαχικές χώρες κατά την επίσκεψη στο Κάιρο του βασιλιά Σαλμάν, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο δικαστής του θεσμού αυτού.
Η συμφωνία προέβλεπε κυρίως την αντεπιστροφή στη Σαουδική Αραβία του Τιράν και του Σαναφίρ, δύο νησιών που βρίσκονται σε στρατηγική θέση στην είσοδο του κόλπου της Άκαμπα.
Μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας, ο δικαστής είπε πως η απόφαση αυτή σημαίνει ότι τα δύο νησιά είναι “αιγυπτιακά”.
Η απόφαση αυτή “σημαίνει πως οι δύο περιοχές ανήκουν στην Αίγυπτο (…) και δεν μπορούν να παραχωρηθούν”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο δικηγόρος Χάλεντ Άλι, ο οποίος είχε προσφύγει στην αιγυπτιακή δικαιοσύνη διαμαρτυρόμενος για τη συμφωνία αντεπιστροφής των δύο νησιών.
Ο Άλι, μορφή της αριστερής αντιπολίτευσης, μοιράστηκε στη σελίδα του στο Facebook την ετυμηγορία στην οποία εξηγείται ότι “τα δύο νησιά αποτελούν τμήμα του αιγυπτιακού εδάφους και πρέπει να παραμείνουν υπό την κυριαρχία της Αιγύπτου”.
Η απόφαση για την αντεπιστροφή των δύο νησιών είχε προκαλέσει διαδηλώσεις οι οποίες καταστάληκαν αμέσως από τις αρχές. Ήταν το μεγαλύτερο κίνημα αμφισβήτησης των τελευταίων δύο χρόνων.
Εκατοντάδες άνθρωποι συνελήφθησαν και δεκάδες καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης. Πολλοί προσήχθησαν για “διάδοση ψευδών ειδήσεων” καθώς μιλούσαν δημόσια κατά της αντεπιστροφής.
Αιγυπτιακό εφετείο ακύρωσε τον Μάιο τις ποινές που είχαν επιβληθεί σε 47 πρόσωπα τα οποία καταδικάστηκαν σε φυλάκιση πέντε ετών για συμμετοχή στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που δεν είχαν λάβει άδεια, διατηρώντας ωστόσο το βαρύ πρόστιμο των 10.000 ευρώ που τους είχε επιβληθεί.