Την απογύμνωση του συστήματος δικαιοσύνης στη χώρα μας, αποδεικνύει το γεγονός ότι υποθέσεις διαφθοράς κυρίως στα εξοπλιστικά προγράμματα αλλά ακόμα και η δίκη της Siemens βαλτώνουν περίπου στα αζήτητα επί σειρά μηνών και ετών (και) ελλείψει μεταφραστών αφού το ελληνικό δημόσιο δεν πληρώνει ή κι αν το κάνει έχουν
Οι υποθέσεις εξοπλιστικών εκκρεμούν στα ανακριτικά γραφεία με αποτέλεσμα το Δημόσιο να χάνει μεγάλα ποσά καθώς οι διερμηνείς αποφεύγουν τον διορισμό, αφού αμείβονται με ψίχουλα, την ώρα που το βασικό τμήμα της δικογραφίας για τη Siemens παραμένει αμετάφραστο στα Γερμανικά (με 15 Γερμανούς κατηγορούμενους!!!) γεγονός απολύτως αντιδικονομικό.
Τα προβλήματα έχουν να κάνουν με δυο άξονες:
Α) Την ανάκριση κυρίως για εξοπλιστικά προγράμματα. Σύμφωνα με καταγγελίες αξιόπιστων πηγών των δικαστηρίων σοβαρές ανακριτικές διαδικασίες σκοντάφτουν στην έλλειψη χρημάτων των ελληνικών δικαστικών αρχών που δεν πληρώνουν μεταφραστές, οι οποίοι είναι απαραίτητοι για τη μετάφραση δικαστικών εγγράφων και συμβάσεων, όπως επίσης και διερμηνέων, οι οποίοι χρειάζονται για να μεταφράζουν στη διάρκεια της απολογίας αλλοδαπών κατηγορουμένων. Αποτέλεσμα να μην ολοκληρώνονται υποθέσεις απ΄τις οποίες θα έμπαιναν στα ταμεία του Δημοσίου τουλάχιστον 35 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία έχουν δεσμευτεί, καθώς βρέθηκαν σε λογαριασμούς κατηγορουμένων σε υποθέσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων.
Για να γίνει κατανοητό το πρόβλημα, πρέπει να εξηγηθεί πως βάσει νομικών διατάξεων, κάθε αλλοδαπός κατηγορούμενος πρέπει να έχει επίσημο διερμηνέα και τα έγραφα στην μητρική του γλώσσα. Οι διερμηνείς λοιπόν της γερμανικής, που είναι οι πιο απαραίτητοι, δεν εμφανίζονται, καθώς τα 14 ευρώ την ημέρα, που δίνονται ως αμοιβή -μείον η παρακράτηση του φόρου- είναι ελάχιστα, όταν τα γραφεία διερμηνέων δίνουν ως αμοιβή σε μεταφραστές περίπου 300 ευρώ την ημέρα! Να σημειωθεί ότι στα ανακριτικά γραφεία εκκρεμούν σοβαρές δικογραφίες
Β) Το ίδιο πλέγμα ανεπάρκειας και ένδειας της ελληνικής πολιτείας οδηγεί σε διακοπή ή ακόμα και ακυρότητα τη δίκη –σύμβολο για το σάπιο υπόβαθρο του πολιτικού κατεστημένου της μεταπολίτευσης. Εννέα χρόνια από τον σχηματισμό δικογραφίας υπό τον τίτλο “δωροδοκίες ΖΗΜΕΝΣ” μία από τις πλέον κρίσιμες υποθέσεις του πολύπτυχου σκανδάλου προσπάθησε να ξεκινήσει την περασμένο Νοέμβριο αλλά έγινε μόλις μια συνεδρίαση. Πρώτον συνέπεσε με την αποχή των δικηγόρων και δεύτερον και σημαντικότερο ακόμα και τώρα που προγραμματίστηκε η δεύτερη (!!!) συνεδρίαση μετά από τόσους μήνες οι δικαστές θα έχουν να αντιμετωπίσουν ένα μείζων ζήτημα:
Στους 13 Γερμανούς κατηγορούμενους δεν έχει δοθεί επίσημη μετάφραση για το κατηγορητήριο που καλούνται να αντικρούσουν. Μέχρι στιγμής οι προσπάθειες από την πλευρά των 13 Γερμανών υπηκόων να λάβουν επίσημη μετάφραση των χιλιάδων σελίδων με τα στοιχεία της δικογραφίας δεν ευοδώθηκε λόγω κόστους (υπολογίζεται στις 90.000 ευρώ ποσό που δεν διαθέτει το Υπουργείο Δικαιοσύνης), γεγονός που εκτιμάται πως δημιουργεί σοβαρά θέματα ακυρότητας. Ήδη το θέμα τέθηκε στην Εισαγγελία Εφετών (η οποία είναι αρμόδια βάσει νόμου να επιληφθεί) που απάντησε αρνητικά. Τόσους μήνες μετά, όλα παραμένουν, όπως λένε οι συνήγοροι υπεράσπισης στο ίδιο σημείο. Σε κάθε περίπτωση η νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου είναι ξεκάθαρη πως αυτό γεννά ακυρότητα της διαδικασίας.