H πρωθυπουργός της Νορβηγίας δεν έχει καλά νέα για τους Βρετανούς ευρωσκεπτικιστές, οι οποίοι ονειρεύονται ένα Brexit
Άσχημα νέα έχει η πρωθυπουργός της Νορβηγίας για τους Βρετανούς ευρωσκεπτικιστές, οι οποίοι ονειρεύονται ένα Brexit, ευελπιστώντας πως θα μπορέσουν να «αντιγράψουν» τη σχέση που έχει το Όσλο με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Μία εβδομάδα πριν το κρίσιμο δημοψήφισμα, η Έρνα Σόλμπεργκ μίλησε στο «Politico» και εξέφρασε την αντίθεσή της όσον αφορά σε μια ενδεχόμενη έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ.
«Δεν θα τους αρέσει καθόλου», είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενη στο Brexit η Νορβηγίδα πρωθυπουργός, βασισμένη στη δική της. «τραυματική» εμπειρία καθώς σε δημοψήφισμα που είχε γίνει τον Νοέμβριο του 1994 στην χώρα της, οι Νορβηγοί απέρριψαν την προσχώρησή τους στην ΕΕ με ποσοστό 52%.
Η Νορβηγία έχει πρόσβαση στην εσωτερική αγορά της ΕΕ, μέσω της συμμετοχής της στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο. Αυτό σημαίνει πως αγαθά, υπηρεσίες και εργατικό προσωπικό διακινούνται ελεύθερα μεταξύ Νορβηγίας και ΕΕ. Ωστόσο, ως αντιστάθμισμα, η Νορβηγία καλείται να υιοθετεί ένα μεγάλο μέρος της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, χωρίς να έχει επίσημο λόγο στον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνονται οι νόμοι αυτοί.
Επίσης, το Όσλο υποχρεούται να συνεισφέρει στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Συνοχής και σε μια σειρά από άλλα προγράμματα της ΕΕ τα ίδια ποσά με τα κράτη-μέλη.
Και γιατί οι Νορβηγοί δεν θέλουν σήμερα να μπουν στην ΕΕ; Σύμφωνα με την κυρία Σόλμπεργκ «διότι η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει από μόνη της πολλά προβλήματα και γι’ αυτό τον λόγο δεν είναι ιδιαίτερα ελκυστική».
Έτσι, παρά το γεγονός ότι πολλοί Βρετανοί θεωρούν ότι η «χαλαρή» σχέση μεταξύ Νορβηγίας και ΕΕ, θα μπορούσε να αποτελέσει το μοντέλο για το μέλλον της χώρας τους μετά από ένα Brexit, ωστόσο, το Όσλο «βλέπει» πολλά μειονεκτήματα στην ιδέα αυτή.
Όπως υπογραμμίζουν οι Νορβηγοί, σε περίπτωση εξόδου από την ΕΕ, η Βρετανία θα χάσει την επιρροή που έχει στις Βρυξέλλες και θα πρέπει να δέχεται τους κανόνες της Ένωσης για να έχει πρόσβαση στην Εσωτερική Αγορά.
45% των Βρετανών θέλει Brexit, το 46% λέει «όχι»
Πάντως, το ως πρότινος διψήφιο προβάδισμα που διατηρούσε η εκστρατεία υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση επί της αντίπαλης εκστρατείας υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ συρρικνώθηκε σε μόλις μια εκατοστιαία μονάδα, σύμφωνα με μια δημοσκόπηση της εταιρείας ComRes που δημοσιεύθηκε την Τρίτη από την εφημερίδα «The Sun».
Ουσιαστικά μια εβδομάδα πριν από το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου που θα κρίνει εάν το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραμείνει ή όχι κράτος μέλος της ΕΕ, η δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε με τη μέθοδο των τηλεφωνικών συνεντεύξεων σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.002 ψηφοφόρων, κατέδειξε ότι το ποσοστό των Βρετανών που τάσσονται υπέρ της παραμονής ανέρχεται σε 46% και το ποσοστό όσων τάσσονται υπέρ της αποχώρησης από την Ένωση στο 45%, έγραψε η Sun.
Μια άλλη δημοσκόπηση μέσω Διαδικτύου που έδωσε στη δημοσιότητα η εταιρεία TNS δίνει στην εκστρατεία υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ προβάδισμα 7 εκατοστιαίων μονάδων, όπως και άλλες πρόσφατες έρευνες. Η τάση αυτή πιέζει προς τα κάτω τη στερλίνα και οδήγησε σε απώλειες δισεκατομμυρίων λιρών στο χρηματιστήριο.
Στην έρευνα της ComRes ένα 9% του δείγματος δήλωσε αναποφάσιστο. Εξαιρουμένων των απαντήσεων «δεν γνωρίζω/δεν απαντώ», το προβάδισμα της εκστρατείας υπέρ της παραμονής στην ΕΕ έναντι αυτής υπέρ της αποχώρησης αυξάνεται σε 51% έναντι 49%, σύμφωνα με τη Σαν.